Antena

Terapia cu câini: în ce constă și cum te ajută să te relaxezi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 septembrie 2024, 07:26

Petrecerea timpului alături de un câine este un tip de terapie alternativă, care te ajută să gestionezi stările de stres. Norbert Tubak, proprietar Pawz Tunari, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 2, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre terapia cu câini.

Reclamă

Norbert Tubak a explicat cum funcționează terapia cu ajutorul câinilor, a vorbit despre rezultatele benefice ale interacțiunii dintre om și animal și a precizat care sunt avantajele acestei tehnici de relaxare, în special în cazul copiilor.

Terapia cu câini

Terapia cu câini are efecte terapeutice dovedite științific, care pot îmbunătăți mai multe aspecte ale organismului. Printre efectele terapeutice benefice ale deținerii unui animal se regăsesc: scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelul de stres și menținerea unei stări mintale bune. În general, oamenii care dețin animale domestice trăiesc mai mult.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Terapia cu câini se poate considera un tip de terapie prin joacă și relaxare. Aceasta poate fi o variantă bună pentru persoanele care nu pot crește singure un animal de companie din diferite motive.

,,Nouă ne place să spunem că avem un loc de joacă și relaxare cu 20 de golden retrieveri. Practic, locul este gândit pentru cei care și-ar dori un cățel acasă și nu pot avea din motive evidente. De exemplu, n-au timp sau n-au spațiu. Ideea am văzut-o acum mai mulți ani pe Internet. Aș vrea să mă opresc la 20 de câini pentru că este foarte dificil să ai grijă de ei.”

– Norbert Tubak, proprietar Pawz Tunari

Reclamă

-Se întâmplă ca unii copii să se atașeze prea mult de un câine?
-Da, se întâmplă când copiii vin de foarte multe ori. Pe de altă parte, terapia aceasta are rezultate bune în cazul copiilor foarte temători. Părinții îi aduc special deoarece aceștia plâng în parc când văd un câine. După 1-4 sesiuni ale acestei tehnici simple, se poate observa că scapă de teamă și încep să se joace cu câinii.

Sesiunile acestei terapii durează în general aproximativ o oră, dar în funcție de situație, se pot prelungi mai multe ore. Practic, în acele sesiuni de o oră există diverse activități, atât de relaxare, cât și de joacă. În general, oamenii își doresc să interacționeze cu câinii în public, însă evită să facă acest lucru deoarece nu știu dacă stăpânii ar fi de acord.

Alte efecte benefice ale acestui tip de terapie

O parte dintre problemele de sănătate mintală și tulburări psihice pot fi ameliorate eficient prin terapia cu câini. Aceasta poate asigura o stare de calm în multe situații.

Reclamă

Pacienții diagnosticați cu afecțiuni precum: autism, ADHD, depresie, tulburare bipolară, tulburare de stres post-traumatic (PTSD) și boală Alzheimer, pot observa o îmbunătățire a simptomelor prin interacțiunea cu câinii și alte animale de companie, conform Very Well Mind.

Cercetările au arătat că interacțiunile cu câini pot crește nivelul de oxitocină. Acest hormon poate stimula starea de spirit și poate reduce nivelul de cortizolul, denumit și hormonul de stres.

Rasele mai mari, cum ar fi golden retrievers, pudelii standard, Saint Bernards și Labradorii sunt cel mai frecvent folosiți în terapia cu câini. De asemenea, rasele de dimensiuni mai mici, cum ar fi pudelii în miniatură și Pomeranienii, pot fi o ideea mai bună când câinele sau persoana se află într-un spațiu mic.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Terapia prin dans: ce este și ce beneficii aduce sănătății mintale
Terapia prin dans: ce este și ce beneficii aduce sănătății mintale
Terapia prin dans: ce este și ce beneficii aduce sănătății mintale
Ce este hipoterapia. La ce se folosește terapia cu cai
Ce este hipoterapia. La ce se folosește terapia cu cai
Ce este hipoterapia. La ce se folosește terapia cu cai
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Reclamă
PARTENERI
icon