Antena

De ce tot mai mulți oameni au infecții urinare. Un aliment pe care toți îl avem în frigider ar putea fi de vină

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 22 septembrie 2024, 07:35

Infecțiile urinare afectează sute de milioane de oameni la nivel global și devin tot mai dificil de tratat din cauza rezistenței la antibiotice. Alimentația este unul dintre motivele pentru care suntem expuși din ce în ce mai des acestor infecții. Află în continuare de ce tot mai mulți oameni au infecții urinare. 

Reclamă

Infecțiile de tract urinar sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene. Între 1990 și 2019, numărul de cazuri raportate la nivel global a crescut de la 252 de milioane la 405 milioane. Decesele au crescut și ele de la 99.000 la 237.000. 

Majoritatea infecțiilor urinare au drept cauză bacteriile, iar acestea devin tot mai rezistente la antibiotice. Din acest motiv, ele sunt mai greu de tratat și necesită medicamente mai puternice sau tratamente mai lungi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum apar infecțiile urinare

Urina este sterilă, iar căile urinare nu ar trebui să conțină germeni. Infecțiile de tract urinar se produc atunci când bacteriile pătrund în uretră, tubul care transportă urina de la vezica urinară în afara corpului. Acestea pot infecta uretra, vezica urinară sau, în cazuri mai grave, rinichii. 

„Infecțiile urinare pot fi periculoase dacă nu sunt tratate, deoarece pot duce la pielonefrită sau chiar la septicemie și, rar, la deces”, a declarat dr. Roisin McHugh, coordonator clinic la Oxford Online Pharmacy, pentru revista americană Newsweek.

Reclamă

„Există un risc mai mare de complicații la vârstnici și la copiii sub doi ani, deoarece simptomele sunt adesea atipice. De exemplu, pot apărea sub formă de febră, confuzie sau vărsături, în locul simptomelor urinare obișnuite, cum sunt durerea la urinare sau urinarea frecventă”, detaliază specialistul. 

Infecțiile urinare sunt foarte frecvente la femei, din cauza apropierii anatomice a uretrei de anus. Până la 60% dintre femei dezvoltă o infecție urinară de-a lungul vieții, potrivit datelor Urology Care Foundation, fundația Asociației Americane de Urologie. În schimb, procentul bărbaților afectați de această problemă este de numai 12%.

Infectarea se produce adesea în timpul activității sexuale sau din cauza unor practici incorecte legate de igienă, cum ar fi ștergerea din spate în față. 

Reclamă

Ce cauzează infecțiile de tract urinar

Pentru a dezvolta măsuri eficiente de prevenire, este esențial să înțelegem de ce tot mai mulți oameni au infecții urinare. Se pare că alimentația ne expune tot mai mult acestui risc, susține un studiu din 2023 realizat de Școala de Sănătate Publică a Institutului Milken, din cadrul Universității George Washington. Cercetătorii au constatat că până la 640.000 de infecții urinare din SUA par să fie cauzate în fiecare an de bacterii găsite în carne. 

Majoritatea infecțiilor de tract urinar au la bază bacteria Escherichia coli, mai cunoscută ca E. coli. Aceasta se găsește în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor, inclusiv ale celor crescute pentru carne. Când aceste animale sunt sacrificate, bacteriile din intestinele lor pot contamina produsele din carne. 

Când mâncăm carnea contaminată, E. coli poate coloniza propriile noastre intestine, de unde se poate răspândi la tractul urinar. „Bacteriile din carnea ingerată ajung în materiile fecale, care la rândul lor, pot ajunge în uretră atunci când te ștergi după folosirea toaletei”, a explicat dr. Roisin McHugh. 

„Știm că E. coli din alimente provoacă focare de diaree, dar ideea că E. coli din alimente poate cauza infecții urinare poate părea ciudată – asta până când realizăm că, adesea, carnea crudă este plină de tulpini de E. coli care provoacă aceste infecții”, a declarat Lance B. Price, profesor de sănătate a mediului și ocupațională, fondator și codirector al Centrului de Acțiune împotriva Rezistenței la Antibiotice al Universității George Washington.

Bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice

E. coli dezvoltă o rezistență tot mai mare la antibioticele comune. Cauza este, în mare parte, utilizarea lor excesivă în creșterea animalelor. Acestea primesc antibiotice de rutină pentru a fi protejate de boli, chiar și atunci când sunt sănătoase. Prin această practică, se elimină bacteriile sensibile (mai slabe), dar unele dezvoltă mutații și nu sunt afectate de antibiotice. 

Dacă te întrebi de ce tot mai mulți oameni au infecții urinare, ia în calcul că prin consumul de carne tratată cu antibiotice, se pot introduce în corp astfel de bacterii rezistente. Ele se multiplică și modifică echilibrul bacteriilor din intestine, care formează microbiomului intestinal. 

Acest lucru nu înseamnă că vei face o infecție urinară dacă mănânci carne tratată cu antibiotice, dar crește riscul de a purta bacterii rezistente la antibiotice. Dacă devin problematice în organism, infecțiile pe care le provoacă pot fi mai greu de tratat.

Cum poți preveni infecțiile urinare 

Din fericire, aceste bacterii care contaminează carnea pot fi distruse în timpul procesului de gătire. Totuși, dacă nu ai o igienă riguroasă în timpul preparării cărnii, este ușor să-ți contaminezi pielea sau suprafețele din bucătărie. Așadar, respectarea regulilor de igienă în bucătărie este esențială pentru prevenirea infecțiilor urinare. 

Iată alte câteva măsuri eficiente de prevenție recomandate de medic:

  • Femeile ar trebui să se șteargă din față către spate după folosirea toaletei pentru a evita pătrunderea bacteriilor fecale în uretră;
  • Femeile aflate la menopauză pot folosi estrogen topic în zona vaginală. La menopauză, nivelul de estrogen scade și duce la subțierea țesuturilor vaginale și ale tractului urinar. Acest fenomen poate slăbi susținerea uretrei. Administrarea de estrogen ajută la refacerea țesuturilor;
  • Hidratarea adecvată este recomandată pentru a crește frecvența urinărilor și a elimina eventuale bacterii prezente în tractul urinar;
  • Urinarea după fiecare contact sexual pentru a elimina bacteriile din uretră.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Top 6 alimente nocive pentru sănătatea intestinală. Cum îți afectează microbiomul
Top 6 alimente nocive pentru sănătatea intestinală. Cum îți afectează microbiomul
Top 6 alimente nocive pentru sănătatea intestinală. Cum îți afectează microbiomul
Reclamă
PARTENERI
icon