Antena

Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 aprilie 2024, 07:04

Periuța de dinți ar trebui schimbată la fiecare trei-patru luni, dar este important și cum o păstrezi în acest interval de timp. Pentru menținerea igienei și sănătății orale, ar trebui să cureți periodic periuța și să o depozitezi în condiții corecte. Află care sunt cele mai eficiente metode pentru întreținerea acesteia.

Reclamă

Câteva sute de tipuri diferite de germeni populează cavitatea bucală, care oferă condiții favorabile dezvoltării bacteriilor, virusurilor, fungilor și altor microorganisme. Cele mai multe sunt inofensive și chiar benefice, însă, în anumite condiții, pot cauza probleme de sănătate orală.

În timpul periajului, unii germeni sunt transferați în periuța de dinți. Microorganismele din mediul înconjurător pot, de asemenea, să contamineze periuțele. De exemplu, bacteriile coliforme din materiile fecale pot fi eliberate în aer când se trage apa la toaletă și periuța de dinți este depozitată în apropierea vasului de toaletă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Germenii pot ajunge pe o periuță și atunci când atingem o suprafață contaminată și nu ne spălăm pe mâini înainte de periaj, potrivit American Dental Association (ADA). Mai mult, periuțele pot avea bacterii chiar de la deschidere, deoarece nu este obligatoriu să fie vândute în ambalaje sterile. 

Cât de necesară este curățarea periuței de dinți

Deși periuța de dinți poate găzdui o varietate largă de bacterii, nu există dovezi că acestea au efecte adverse asupra sănătății, conform specialiștilor ADA. Corpul uman este constant expus la microorganisme potențial dăunătoare, dar, în general, poate să se apere împotriva germenilor și să prevină infecțiile.

Reclamă

Pentru majoritatea oamenilor, apa caldă este suficientă pentru a curăța periuța de dinți între utilizări. Clătește-o cu apă caldă înainte și după fiecare utilizare pentru a îndepărta atât bacteriile transferate în timpul periajului, cât și pe cele acumulate în orele dintre periaje. Apa caldă înmoaie perii și ajută astfel la îndepărtarea mai ușoară a resturilor alimentare și a pastei de dinți rămase în periuță.

Cu toate acestea, dezinfectarea periuței de dinți poate fi o măsură suplimentară de precauție prin care poți reduce contaminarea microbiană și riscul de probleme de sănătate orală. 

Iată la ce soluții poți apela dacă vrei să păstrezi periuța de dinți curată:

Reclamă

Soluții dezinfectante

Există puține date în literatura de specialitate cu privire la dezinfectarea periuțelor de dinți, dar un studiu indică faptul că înmuierea periuței de dinți în peroxid de hidrogen în concentrație de 3% (apă oxigenată) sau de apă de gură antibacteriană reduce cu 85% încărcătura bacteriană a periuței de dinți, în comparație cu clătirea cu apă caldă.

Amestecă o linguriță de apă oxigenată într-un pahar cu apă și clătește periuța de dinți cu acest amestec sau las-o la înmuiat timp de 15 minute. Înainte de periaj, clătește periuța cu apă de la chiuvetă. Poți clăti periuța cu apă de gură sau o poți lăsa la dezinfectat pentru 15 minute într-o ceașcă în care ai pus apă de gură cât să o acopere. Dacă lași apa oxigenată sau apa de gură să acționeze mai mult de 15 minute, riști să deteriorezi periuța.

O alternativă la aceste soluții dezinfectante o reprezintă soluțiile de curățare a protezelor dentare. Acestea sunt disponibile de obicei sub formă de tablete efervescente care se dizolvă în apă caldă și conțin enzime și detergenți care ajută la descompunerea particulelor alimentare. Folosește aceste soluții conform recomandărilor producătorului și clătește bine periuța de dinți după utilizarea lor.

Periuțele electrice pot fi dezinfectate cu aceleași soluții, dar capătul acesteia trebuie scos pentru a fi curățat. 

Sterilizatoare UV

Pe piață sunt disponibile diverse dispozitive cu raze ultraviolete speciale pentru sterilizarea periuțelor de dinți. Acestea au încorporate o lampă cu raze UVC care elimină bacteriile. Procesul de sterilizare durează 5-10 minute, în funcție de dispozitiv.

Un studiu a constatat că sterilizatoarele cu ultraviolete sunt mai eficiente decât apa de gură antibacteriană cu gluconat de clorhexidină pentru dezinfectarea periuțelor de dinți. Totuși, unii specialiști sunt de părere pun că utilizarea sterilizatoarelor cu UV nu este necesară. Mai mult, ele ar putea deteriora periuța de dinți.

Lasă periuța de dinți la uscat

Un mediu umed favorizează proliferarea bacteriilor și fungilor (ciupercilor). Studiile au constatat că periuțele de dinți păstrate în recipiente închise cum sunt cutiile speciale de protecție pentru călătorii au mai multe bacterii decât cele lăsate să se usuce la aer.

Pentru a preveni multiplicarea bacteriilor, clătește periuța de dinți și scutură excesul de apă după ce ai terminat periajul. Treci cu degetul mare peste peri pentru a îndepărta mai eficient apa. Apoi, lasă periuța să se usuce la aer, într-un suport, în poziție verticală. Nu o acoperi cu capac și nu o pune în sertar sau în recipiente închise până nu se usucă. 

Dacă periuța de dinți nu are timp să se usuce între periaje, ai putea folosi două periuțe, alternativ. 

Alte măsuri prin care să-ți păstrezi periuța de dinți curată

Periuțele de dinți sunt obiecte personale și nu ar trebui folosite la comun cu alte persoane. Iată alte câteva recomandări de care ar trebui să ții cont dacă vrei să-ți păstrez periuța de dinți cât mai curată:

  • Nu ține mai multe periuţe într-un singur pahar. Acestea se pot atinge unele de altele, ceea ce va facilita răspândirea germenilor;
  • Dacă folosești un suport pentru periuțe, curăță-l regulat cu apă și săpun pentru a îndepărta bacteriile acumulate;
  • Așază suportul de periuțe cât mai departe de toaletă şi închide capacul vasului ori de câte ori tragi apa;
  • Nu dezinfecta periuța de dinți în mașina de spălat vase sau în cuptorul cu microunde. Temperatura ridicată crește gradul de uzură a perilor. 

Periuța de dinți se înlocuiește la fiecare trei-patru luni sau mai repede de atât dacă perii acesteia sunt tociți sau îndoiți. Aceeași regulă se aplică și în cazul periuțelor electrice. O periuță uzată nu mai poate curăța la fel de eficient dinții. 

Schimbarea periuței este recomandată, de asemenea, după răceli sau infecții la nivelul cavităţii bucale. Bacteriile sau virusurile pot rămâne în perii acesteia şi rişti să te reinfectezi. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
articol cu galerie foto
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
articol cu video
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Reclamă
PARTENERI
icon