Semnele pe care le observi pe limbă pot indica prezența unor patologii, de aceea este indicat să înveți cu ce se pot asocia acestea. Ioana Vodă, medic primar ORL, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre semnele de pe limbă ale afecțiunilor.
Ioana Vodă a vorbit despre principalele cauze care pot provoca modificări vizibile la nivelul limbii, a precizat câteva modalități de diagnosticare și a discutat despre metodele de tratament pentru diferite boli și deficiențe.
Semnele de pe limbă ale afecțiunilor
Aspectul normal al limbii poate fi afectat de prezența infecțiilor sau de deficiențele anumitor substanțe nutritive. În funcție de simptome, medicul poate stabili un diagnostic și un tratament corespunzător, după ce-ți evaluează starea de sănătate.
,,Există limbă normală și limbă încărcată deoarece frecvent limba este harta tubului digestiv.”
– Ioana Vodă, medic primar ORL
,,Limba este prima parte a tubului digestiv care se vede.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Limbă uscată
Atunci când organismul se deshidratează, te confrunți cu o limbă uscată și un gât uscat. Totodată, pot apărea lipsuri, când te suferi de tulburări digestive, probleme de absorbție, tranzite rapide sau operații de micșorare a tubului digestiv pentru a slăbi.
De exemplu, aceste schimbări pot provoca o deficiență de vitamina B12. Vitamina B12 se găsește în produse de origine animală și, de multe ori, poți avea un deficit, dacă optezi pentru o dietă strict vegană și nu iei suplimente cu vitamina B12.
Limbă depapilată
Semnele de pe limbă ale afecțiunilor se pot manifesta sub formă de luciu. Limba lucioasă este depapilată deoarece nu se mai văd papilele și mugurii gustativi. De asemenea, dacă te confrunți cu aciditate sau reflux gastric, corpul necesită vitamina B12. Malabsorbțiile de vitamina B12, cu mult mai mulți nutrienți, apar dacă nu ai un stomac sănătos.
Dacă te confrunți cu prea multă aciditate, vitaminele se dizolvă și nu se absorb corect. Absorbția se face în intestine. Stomacul, de fapt, face sterilizarea, mai precis omoară bacilii și bacteriile dăunătoare. Din acest motiv, este indicat să eviți consumul excesiv de antiacide.
Limbă tip zmeurie (limbă de căpșună)
Limba tip zmeurie, denumită și limbă de căpșună, se manifestă în stadiul al treilea al unei streptococii, iar în unele cazuri poate indica o scarlatină. Inițial, boala se manifestă prin iritație în gât și amigdalită. Aceasta poate fi pultacee și poate fi provocată de streptococul beta-hemolitic grup A.
,,E un semn care ne duce cu gândul la aceasta. Dar, din nou, pentru siguranța voastră, dacă vedeți o astfel de limbă nu luați imediat antibiotic. Semnele, în general, în medicină, nu ne trimit direct la tratament și medicul când vede un semn are doar un indiciu, după care începe să caute și când constată cauza, vine cu tratamentul.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Limbă geografică
Limba geografică poate să-și schimbe aspectul și poate fi moștenită. Însă, se poate regăsi printre semnele de pe limbă ale afecțiunilor. Totodată, poate fi o limbă încărcată, care are nevoie doar să fie curățată. De asemenea, poate sugera o limbă candidozică, iar aceasta poate indica o creștere excesivă de candida.
Candida este o ciupercă, de obicei, favorizată de o imunitate slabă, după un consum exagerat de antibiotice sau din cauza unui PH acid. De regulă, aceasta se tratează prin clătirea gurii cu apă și bicarbonat, iar în cazurile mai severe se recomandă administrarea de antibiotice. Dacă aceasta nu se vindecă, se recoltează exudat lingual și se urmează un tratament antimicotic.
,,Este sănătos să facem gargară, să ne spălăm pe dinți sau să folosim bicarbonat simplu. Doar în caz că nu trece în mod natural, prin schimbarea PH-ului, prin repopulare, după un consum exagerat de antibiotice, atunci se ia exudat lingual și se face un tratament clar antimicotic. Dar majoritatea cazurilor de candidoze bucale nu se tratează prin cure lungi de antimicotice.”
– Ioana Vodă, medic primar ORL
,,Iată că și limba ne arată anumite semne, dacă observați aceste semne la voi, vă rog frumos să întrebați medicul de familie despre ce poate să fie vorba.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.