Vitamina C este o substanță nutritivă esențială pentru menținerea sănătății organismului și este recunoscută mai ales pentru capacitatea sa de a întări sistemul imunitar. Aceasta poate fi asimilată atât din alimente, cât și din lichide. Citește despre băuturi bogate în vitamina C.
Vitamina C face parte din categoria compușilor solubili în apă, de aceea poate fi eliminată cu ușurință din corp. Din acest motiv, ai nevoie să o consumi în mod constant pentru a te asigura că obții aportul necesar zilnic pentru funcționarea organismului.
Băuturi bogate în vitamina C
Vitamina C îndeplinește un rol important în menținerea rezistenței oaselor și a dinților, îmbunătățirea metabolismului, vindecarea rănilor și susținerea sănătății pielii și părului. Chiar dacă ai la îndemână o varietate de alimente, care te pot ajuta să atingi cantitatea necesară zilnic, poți pregăti câteva lichide simple.
Există băuturi cu un conținut ridicat în vitamina C, pe care le poți prepara singur acasă și pe care le poți consuma oriunde. Nu necesită multe ingrediente, pot fi obținute prin metode de gătit accesibile și pot face parte dintr-o alimentație echilibrată și sănătoasă.
Limonadă
Limonada este una dintre aceste băuturi bogate în vitamina C. Consumul zilnic de apă cu lămâie reprezintă o modalitate eficientă de a-ți accelera metabolismul și a-ți întări sistemul imunitar. Poți prepara limonadă din suc de lămâie, apă caldă, miere și piper negru.
Suc de fructe
Poți alege orice fruct cu un conținut ridicat de vitamina C, pentru a-l stoarce și a obține un suc natural. Portocala, ananasul, pepenele verde și cireșele sunt câteva fructe pe care le poți folosi pentru a face o băutură sănătoasă, care poate întări imunitatea, potrivit NDTV Food.
Ceai din plante
Poți încerca să bei ceai din plante cel puțin o dată pe zi. Ceaiurile pot fi băuturi bogate în vitamina C. Poți folosi ierburi bogate în antioxidanți, cum ar fi: coriandru, busuioc, mentă, cimbru și rozmarin. Antioxidanții din aceste ceaiuri pot combate efectele dăunătoare cauzate de moleculele instabile denumite radicali liberi. Radicalii liberi pot provoca un proces numit stres oxidativ, care poate accelera procesul de îmbătrânire și poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
Smoothie
Smoothie-urile din căpșuni, papaya, kiwi sau mango pot fi variante eficiente de a include vitamina C în alimentație. Textura lor cremoasă poate asigura senzație de sațietate pe parcursul zilei, datorită compoziției dense și cremoase.
Suc de grepfrut
Sucul acidulat de grepfrut este un fruct citric bogat în vitamina C, conform Juicernet. Grepfrutul se caracterizează printr-o aromă amară, dar există unele specii cu un gust mai dulce. Concentrațiile sale de vitamina C pot stimula producerea de colagen, care contribuie la menținerea sănătății pielii și articulațiilor.
Supă
Supa din legume crucifere, cum ar fi spanacul, broccoli, varza, conopida sau varza kale se regăsește printre aceste băuturi bogate în vitamina C. Amestecul acestor alimente vegetale poate fi util pentru a obține o serie de beneficii, printre menținerea senzației de sațietate.
De asemenea, broccoli poate susține sănătatea ochilor, poate regla nivelurile de zahăr din sânge, poate diminua inflamația din corp și poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.