Antena

Medicamente pe care nu ar trebui să le iei în combinație cu ibuprofen

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 martie 2024, 06:59

Ibuprofenul face minuni când ai febră sau dureri de cap, dar poate provoca diferite reacții adverse în combinație cu anumite medicamente. Află la ce interacțiuni medicamentoase ar trebui să fii atent atunci când iei ibuprofen și care sunt riscurile.

Reclamă

Ibuprofenul este unul dintre cele mai populare medicamente împotriva febrei, durerii și inflamației. Totodată, el este al doilea cel mai vândut medicament fără prescripție medicală, după paracetamol, conform unui articol publicat în revista European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 

Disponibil sub formă de comprimate, capsule, sirop sau gel topic, acest medicament are o varietate de utilizări. Poți lua ibuprofen pentru a trata:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • durerile de cap;
  • durerile articulare;
  • durerile menstruale;
  • durerile dentare;
  • febra;
  • inflamația asociată cu afecțiuni precum artrita reumatoidă și osteoartrita.

Cum funcționează ibuprofenul

Ibuprofenul face parte din categoria medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care acționează prin inhibarea unei enzime numite ciclooxigenază (COX). Această enzimă este implicată în producerea prostaglandinelor, substanțe asemănătoare hormonilor care sunt responsabile pentru medierea inflamației, a durerii și a febrei în organism.

Prin inhibarea producției de prostaglandine, antiinflamatoarele nesteroidiene scad inflamația și durerea, precum și temperatura corpului în caz de febră.

Reclamă

Deși este unul dintre cele mai utile medicamente, ibuprofenul nu este lipsit de efecte secundare. Când este administrat pe termen lung sau în doze mari, poate să provoace:

  • iritație a mucoasei gastrice care poate duce la gastrită sau ulcer;
  • sângerări gastrointestinale;
  • probleme renale;
  • creșterea tensiunii arteriale;
  • creșterea riscului de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral (AVC).

Ce medicamente pot interacționa cu ibuprofenul

Deși se eliberează fără rețetă în farmacii, acest antiinflamator nesteroidian trebuie administrat cu prudență. Dacă iei și alte medicamente, este important să discuți cu medicul sau cu farmacistul pentru a evita interacțiunile medicamentoase și complicațiile potențiale.

Ibuprofenul poate interacționa cu peste 400 de medicamente, iar 96 dintre aceste interacțiuni sunt considerate majore și de evitat, potrivit Drugs.com, o enciclopedie farmaceutică online care oferă informații despre medicamente. 

Reclamă

Iată ce medicamente nu ar trebui combinate cu ibuprofen și ce efecte nedorite poate avea administrarea simultană:

Ibuprofen cu anticoagulante

Anticoagulantele precum warfarina și heparina sunt utilizate pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral și atacuri de cord prin prevenirea formării cheagurilor de sânge. Cunoscute  ca medicamente care „subțiază” sângele, anticoagulantele acționează prin inhibarea producției sau activității factorilor de coagulare.

Unul dintre efectele administrării acestor medicamente este riscul mai crescut de sângerare. Chiar dacă ibuprofenul nu este un anticoagulant, ambele medicamente au acest efect secundar, astfel că interacțiunea celor două medicamente poate fi periculoasă. De asemenea, combinarea ibuprofenului cu anticoagulante poate crește riscul unui atac de cord, chiar dacă iei ibuprofen pe termen scurt.

Ibuprofen cu aspirină

Aspirina face parte din aceeași clasă de medicamente ca ibuprofenul. De altfel, este primul antiinflamator nesteroidian descoperit. Combinarea a două medicamente din aceeași clasă este contraindicată de medici, deoarece împreună pot crește riscul de a dezvolta ulcer gastroduodenal și sângerări.

Alte antiinflamatoare nesteroidiene care nu ar trebui combinate cu ibuprofen sunt:

  • naproxen;
  • ketoprofen;
  • flurbiprofen
  • diclofenac;
  • piroxicam.

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este un antiagregant plachetar – clasă de medicamente cu indicație pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. Ea „subțiază” sângele, dar prin alte mecanisme decât anticoagulantele. 

Dacă medicul ți-a prescris aspirină (Aspenter) cu scopul de a preveni infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, administrarea frecventă sau regulată de ibuprofen îi va reduce eficiența. Același risc există și în cazul combinației ibuprofen-clopidogrel (Plavix), un alt medicament antiplachetar prescris uzual pentru a preveni evenimentele cardiovasculare. 

Ibuprofen cu antibiotice

Ibuprofenul nu interacționează în mod direct cu antibioticele. Cu toate acestea, există sute de antibiotice și este posibil să existe anumite excepții sau situații individuale în care combinația cu ibuprofen să fie nerecomandată. De aceea, este bine să întrebi întotdeauna medicul sau farmacistul înainte de a lua aceste medicamente împreună.

Trebuie să iei în considerare că ambele clase de medicamente pot avea efecte secundare asupra stomacului, iar administrarea lor simultană poate crește riscul de inflamație gastrică, ulcer sau sângerări gastrointestinale. În plus, unele antibiotice pot afecta rinichii, iar ibuprofenul poate fi, de asemenea, toxic pentru rinichi.

Ibuprofen cu antidepresive

Studiile au arătat că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul interacționează cu unele tratamente antidepresive, atrag atenția specialiștii Harvard Mental Health. Atât AINS, cât și paracetamolul ar putea reduce eficacitatea inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, o clasă de medicamente prescrise frecvent pentru tratamentul depresiei.

Administrarea combinată a antidepresivelor și antiinflamatoarelor nesteroidiene poate avea și alte efecte secundare periculoase. Un articol publicat în BMJ în anul 2015 a identificat un risc crescut de hemoragie cerebrală după utilizarea combinată a medicamentelor antidepresive și a clasei de AINS din care face parte ibuprofenul. Această combinație crește și riscul de tulburări gastrointestinale, susține un alt studiu.

Ibuprofen cu paracetamol

Alternarea paracetamolului și a ibuprofenului pentru reducerea febrei și durerii este o practică foarte populară, mai ales în rândul celor care au copii mici. Aceste două medicamente au mecanisme de acțiune diferite și pot fi complementare în gestionarea simptomelor.

În general, combinația de ibuprofen și paracetamol este considerată sigură. De altfel, există medicamente care combină cele două substanțe, dar în doze mai mici. Cât despre modul de administrare, medicii Serviciului Naţional de Sănătate britanic (NHS) nu recomandă administrarea simultană la copii. Dacă febra persistă după administrarea de paracetamol, de exemplu, copilul poate primi ibuprofen după o oră. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Accesele de furie pot crește riscul de infarct și atac cerebral? Ce spun specialiștii
Accesele de furie pot crește riscul de infarct și atac cerebral? Ce spun specialiștii
Accesele de furie pot crește riscul de infarct și atac cerebral? Ce spun specialiștii
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce pastile nu ar trebui luate împreună
Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce pastile nu ar trebui luate împreună
Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce pastile nu ar trebui luate împreună
Reclamă
PARTENERI
icon