Lipsa somnului îmbolnăvește inima. Femeile sunt mai afectate decât bărbații

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 martie 2024, 07:15

Femeile care suferă de insomnie cronică sau care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte sunt mai predispuse la boli cardiovasculare, semnalează un studiu recent. Lipsa somnului îmbolnăvește inima și crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, susțin cercetătorii.

Reclamă

Deși există percepția că bolile cardiovasculare afectează în principal bărbații, ele sunt, de fapt, cauza principală de deces în rândul femeilor la nivel global. Este important ca femeile să fie conștiente de acest pericol și să acorde atenție factorilor de risc. Unul dintre acești factori de risc este somnul insuficient, potrivit unui studiu publicat recent în revista medicală Circulation.

Problemele de somn pe termen lung sunt strâns legate de apariția bolilor cardiovasculare, susțin autorii săi. Obiceiurile de somn de la vârsta a doua pot avea un impact profund asupra sănătății cardiace viitoare a femeilor. Dacă ți se întâmplă frecvent să dormi mai puțin de 7 ore pe noapte și să te trezești prea devreme, vei fi mai predispusă la un accident vascular cerebral sau un atac de cord, potrivit cercetătorilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Studiile anterioare au analizat impactul unei nopți nedormite asupra sănătății inimii și riscului de boli cardiace, dar nu și consecințele problemelor de somn pe termen lung. Noua cercetare sugerează că acestea afectează sănătatea cardiovasculară și subliniază necesitatea îmbunătățirii eforturilor de prevenire a bolilor cardiace la femei.

Pe termen lung, lipsa somnului îmbolnăvește inima

Cercetătorii au evaluat obiceiurile de somn și starea de sănătate a 2.964 de femei cu vârste cuprinse între 42 și 52 de ani. La debutul studiului, participantele erau la premenopauză sau la începutul perimenopauzei. Perimenopauza este perioada care precede menopauza propriu-zisă și care începe cu câțiva ani înainte de menopauză. Premenopauza se referă la perioada de timp dinaintea începerii perimenopauzei. Femeile nu urmau nicio terapie hormonală și nu aveau boli de inimă.

Reclamă

Pe parcursul a 22 de ani, participantele au fost evaluate de 16 vizite prin intermediul unor chestionare despre:

 • obiceiurile de somn, inclusiv dacă au simptome de insomnie și cât de mult dorm de obicei;
 • probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia;
 • simptome vasomotorii, cum ar fi bufeurile;
 • măsurătorile antropometrice, cum ar fi înălțimea și greutatea;
 • recoltări de sânge;
 • evenimente cardiace precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.

Aproximativ una din patru femei experimentau în mod regulat simptome de insomnie, cum ar fi dificultăți în a adormi, treziri pe timpul nopții sau trezirea mai devreme decât era planificat. 14% dintre acestea au raportat frecvent o durată scurtă de somn.

Reclamă

Cercetătorii au descoperit că participantele la studiu care s-au confruntat cu simptome severe de insomnie cronică au avut un risc mai crescut de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață. Femeile care aveau în mod frecvent simptome severe de insomnie și dormeau mai puțin de cinci ore pe noapte au avut un risc cu 75% mai mare de boală de inimă, susține studiul. 

Cum afectează somnul insuficient inima

Odihna prea puțină noaptea influențează sănătatea inimii printr-o combinație de mecanisme:

 • Crește tensiunea arterială. Lipsa somnului poate crește activitatea sistemului nervos simpatic, care este responsabil pentru răspunsul de tip „luptă sau fugi”. Acesta este o reacție fiziologică automată a corpului la evenimente percepute ca stresante sau periculoase. El produce o creștere a frecvenței cardiace și constricția vaselor de sânge, crescând astfel tensiunea arterială. Hipertensiunea este un factor de risc major pentru afecțiunile cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral și boli coronariene;
 • Crește inflamația sistemică. Somnul insuficient poate perturba echilibrul sistemului imunitar, care eliberează mediatori inflamatori, cum ar fi citokinele. Inflamația cronică afectează funcția vasculară și favorizează astfel apariția bolilor cardiovasculare;
 • Afectează metabolismul glucozei și rezistența la insulină. Lipsa de somn poate afecta modul în care corpul reglează glucoza și sensibilitatea la insulină, crescând riscul de diabet zaharat de tip 2. Diabetul este, de asemenea, un factor de risc important pentru bolile de inimă;
 • Crește nivelul hormonilor de stres. Prin activarea sistemului nervos simpatic, glandele suprarenale sunt stimulate să elibereze adrenalină și noradrenalină, doi hormoni de stres care pot crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă;
 • Crește greutatea corporală. Lipsa de somn perturbă hormonii care reglează senzația de foame și sațietate, ceea ce poate duce la creșterea apetitului și la creșterea în greutate. Excesul ponderal este, de asemenea, un factor de risc pentru bolile de inimă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Reclamă
PARTENERI
icon