Chiar dacă poate nu simți nevoia de a bea lichide iarna, organismul are nevoie de acestea pentru a asigura un nivel optim de hidratare. În același timp, te pot ajuta să lupți împotriva uscăciunii pielii. Citește despre băuturi pentru hidratare iarna.
Pe durata anotimpului rece se poate întâmpla să uiți să consumi suficiente lichide din cauza temperaturilor scăzute. Deshidratarea poate provoca: o reducere a metabolismului, o încetinire a mișcărilor, dureri de cap și oboseală.
Băuturi pentru hidratare iarna
Includerea în dietă a mai multor tipuri de băuturi sau alimente în stare lichidă te poate ajuta să menții un nivel optim de hidratare pe parcursul zilei. Atunci când ai la dispoziție o varietate de gusturi și arome poate fi mai ușor să consumi un aport optim de lichide.
Pentru a te hidrata corespunzător poți alege din mai multe categorii de lichide, cum ar fi: ceaiuri din plante, supe, sucuri verzi, lapte de turmeric, apă infuzată sau apă cu lămâie. Acestea pot fi preparate și consumate acasă.
Ceaiuri din plante
Tizanele reprezintă baza ceaiurilor din plante și pot avea efecte terapeutice. Acestea sunt amestecuri sau infuzii formate din: fructe uscate, flori, condimente sau ierburi cu apă. În general, ceaiurile conțin preponderent apă, împreună cu foarte puțină cofeină. Poți folosi ca alternative fără cofeină ceaiurile de: hibiscus, trandafiri și mușețel. Mai mult, ceaiul de mușețel poate îmbunătăți calitatea somnului și poate sprijini sănătatea inimii.
Apă cu lămâie
Apa cu lămâie poate contribui la asigurarea unei hidratări optime și poate oferi concentrații de vitamina C. Aceasta poate îmbunătăți digestia și poate diminua balonarea, fiind printre aceste băuturi pentru hidratare iarna. Lămâia reprezintă o sursă bună de potasiu, un mineral care ajută la reglarea nivelului de sodiu și care poate contribui la ameliorarea balonărilor cauzate de sare. În plus, pectina din apa cu lămâie reglează zahărul din sânge și poate contribui la reducerea senzației de foame.
Apă infuzată
Apa infuzată poate fi preparată din felii de: castravete, lămâie, portocală, mentă sau ghimbir, puse în apă fierbinte. Aceasta reprezintă o alternativă sănătoasă pentru hidratare și poate fi folosită ca detoxifiant pentru organism, conform Hindustan Times.
Supe
Consumul de supe calde pe parcursul anotimpului rece poate avea efecte de relaxare, fiind printre aceste băuturi pentru hidratare iarna. Poți încerca să prepari supă de legume amestecate cu: cartofi, morcovi, napi, mazăre, spanac, ciuperci sau roșii. Acestea pot sprijini sănătatea digestivă și te pot ajura să-ți crești temperatura corpului.
Sucuri verzi
Sucurile verzi reprezintă o modalitate eficientă de a obține aportul zilnic de vitamina C și vitamina K. Acestea pot scădea colesterolul și pot îmbunătăți digestia. Totodată, procesul de preparare al sucurilor distruge o parte din conținutul de fibre.
Lapte de turmeric
Laptele de turmeric poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la menținerea unei temperaturi optime a corpului. Acesta oferă proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare și se numără printre aceste băuturi pentru hidratare iarna. Poate scădea riscul de a contracta boli virale și poate întări imunitatea, potrivit Health Shots.
Pe durata lunilor mai reci impulsul irațional de a consuma mai multe alimente poate deveni mai puternic. Astfel, poate apărea tendința de a mânca preparate bogate în calorii și se poate instala nevoia de a mânca în exces. Laptele de turmeric te poate ajuta deoarece: poate ameliora gazele, poate reduce balonarea și poate atenua digestia.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.