Cârnații sunt printre cele mai populare alimente procesate și consumate pe parcursul iernii. Deși au un conținut hrănitor, pot cauza unele reacții adverse când îi adaugi în dietă pe termen lung. Citește despre efectele consumului frecvent de cârnați.
În general, dacă îi incluzi ocazional în alimentație, cârnații nu prezintă riscuri pentru sănătate. Însă, când aceasta devine o obișnuință, poate provoca unele schimbări negative în organism. Din acest motiv, se recomandă să-i mănânci în cantități moderate.
Efectele consumului frecvent de cârnați
Cârnații sunt una dintre cele mai vechi rețete de carne procesată. Aceștia se regăsesc în sute de rețete prezente în bucătăria a diferite țări.
Consumul zilnic al unui singur cârnat poate crește în mod semnificativ riscul de deces, conform Science Direct. Acest lucru se poate aplica și în cazul consumului de șuncă și salam.
Totodată, cârnații asigură complex de vitamine B și minerale esențiale, precum fierul. Deseori, persoanele care mănâncă mai puține fructe și legume au tendința de a bea mai mult alcool și a de a fuma.
Au concentrații ridicate de grăsimi saturate
În funcție de rețeta de cârnați, se poate să consumi o cantitate mare de grăsimi saturate. Un consum ridicat de grăsimi saturate poate crește nivelul de colesterol LDL, mai exact de colesterol rău, și tensiunea arterială. Multe tipuri de cârnați conțin aportul maxim din acest nutrient.
Pot agrava simptomele astmului
Efectele consumului frecvent de cârnați pot include agravarea simptomelor astmului. Carnea procesată are un conținut ridicat în nitriți. Acesta poate favotiza inflamația căilor respiratorii, o caracteristică a astmului. Persoanele care consumă zilnic cârnați și care suferă de astm, pot constata o agravare a simptomelor afecțiunii. Acestea ar putea include simptome, cum ar fi: dificultăți de respirație, senzație de apăsare în piept și scurtarea respirației.
Pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice
Consumul oricărui tip de carne procesată poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, potrivit Eat This, Not That. Persoanele care mănâncă o cantitate ridicată de carne procesată cu regularitate, prezintă un risc mai crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului. Aceste reacții sunt provocate de substanțele cancerigene din procesare, cum ar fi nitrozaminele.
Conțin mult sodiu
Printre efectele consumului frecvent de cârnați se pot regăsi cantitățile foarte ridicate de sodiu. O dietă bogată în sodiu poate cauza efecte dăunătoare asupra sănătății. Aceasta poate favoriza apariția unor probleme cardiovasculare și poate provoca afecțiuni cardiace.
Reprezintă o sursă bună de proteine
Cârnații reprezintă o sursă bună de proteine, iar a avea o cantitate suficientă de proteine în alimentație are un rol important pentru sănătatea și greutatea ta. Proteina este un macronutrient care îți oferă senzație de sațietate pe parcursul zilei. Astfel, scad șansele de a consuma o cantitate de alimente decât ai nevoie sau de a lua gustări frecvente între mese.
Totodată, carnea roșie din cârnați poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Aceasta se poate întâmpla dacă o consumi mai mult de o dată pe săptămână.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.