Problemele digestive care includ reflux gastric, balonare sau dureri de stomac afectează multe persoane. Există anumite produse care pot declanșa aceste simptome în tractul gastrointestinal. Află ce alimente care pot cauza probleme digestive este indicat să eviți.
Fiecare organism poate reacționa diferit. Atunci când îți asculți corpul, poți identifica alimentele care îți provoacă probleme de sănătate. O parte dintre acestea, pot fi consumate dacă faci câteva schimbări, însă, în unele cazuri, poate fi nevoie să le excluzi complet.
Alimente care pot cauza probleme digestive
Există alimente, care în mod constant, pot cauza probleme digestive. Multe dintre acestea sunt bogate în nutrienți benefici pentru sănătate. Totodată, în anumite situații poate fi indicat să le eviți pentru că pot provoca unele neplăceri, în cele mai nepotrivite momente.
Obținerea nutrienților necesari permite organismului să funcționeze mai eficient. Când ești predispus la indigestie, care include simptome precum senzație de greață sau balonare, este important să alegi cu grijă ce urmează să mănânci, potrivit EveryDay Health.
Sirop de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză
Siropul de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză este un îndulcitor folosit pentru a prepara bomboane și produse de patiserie. Poate cauza balonare, diaree și dureri abdominale în cazul persoanelor cu un stomac mai sensibil.
Fasole
Fasolea conține oligozaharide, care sunt fibre nedigerabile și fermentabile, fiind unul dintre aceste alimente care pot cauza probleme digestive. Acestea pot provoca disconfort abdominal și balonare. În mod normal, ar trebui să fie benefice pentru intestin, deoarece nu se digeră în stomac sau în partea superioară a intestinului. Ajung în colon, unde sunt fermentate de bacterii bune. În timpul acestui proces, se formează gazul.
Mâncare prăjită
Mâncarea prăjită are un conținut ridicat de grăsimi și poate cauza dureri de stomac și diaree. În plus, a fost asociată cu apariția refluxului gastric.
De asemenea, dacă ai gastrită, evită următoarele alimente: lapte, alimente grase, alimente procesate, murături, sare și zahăr în exces.
Legume crucifere
Legumele crucifere fac parte din familia verzei. Acestea includ: varza, brocoli, kale (varza furajeră) și ștevia. Conțin aceleași zaharuri ca fasolea, care poate cauza balonare și discomfort abdominal. Conținutul lor bogat în fibre poate fi dificil de digerat pentru unele persoane, fiind alimente care pot cauza probleme digestive. Cel mai indicat este să le gătești, în loc să le mănânci crude.
Mâncare picantă
Mâncarea picante poate cauza reflux gastric și arsuri la stomac. Dacă ești sensibil la mâncarea picantă, redu temperatura la care o gătești și adaugă mai puțini ardei și condimente. Eventual, le poți evita complet. Poți opta pentru alimente mai ușoare.
Alcooli zaharici
Bomboanele, guma de mestecat și alte alimente fără zahăr preparate cu alcooli zaharici pot cauza gaze și dureri de stomac la persoanele mai sensibile. Citește lista de ingrediente și evită îndulcitori cu denumiri care se termină în -ol, cum ar fi: sorbitol, manitol, xilitol, eritritol și malititol. Se recomandă ca zahărul adăugat să fie limitat la cel mult 10% din totalul caloriilor, conform Eat This, Not That.
Fructe citrice
Fructele foarte acide, cum sunt: portocalele, grepfrutul, lămâia și lămâia verde pot provoca arsuri la stomac. Acest lucru se întâmplă din cauză că citricele relaxează sfincterul esofagian (sau valva), ceea ce poate provoca intrarea acidului în esofag și apariția arsurilor la stomac. De asemenea, acidul poate încetini golirea stomacului, ceea ce poate face ca acidul din stomac să revină în esofag.
Izma bună
Izma bune este un soi de mentă, ce poate declanșa arsuri la stomac și indigestie, fiind unul dintre aceste alimente care pot cauza probleme digestive. Poate relaxa sfincterul esofagian, care este situat între stomac și esofag. Când acest sfincter se relaxează, poate face ca acidul din stomac să revină în esofag. Poate cauza arsuri la stomac și indigestie.
Ciocolată
Ciocolata este un alt aliment care poate determina relaxarea sfincterului esofagian (sau valvei), ceea ce poate duce la arsuri la stomac și indigestie. Dacă ciocolata cauzează simptome de arsuri la stomac și indigestie, atunci poate fi necesar doar să limitezi consumul.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.