Două linguri de ulei de măsline extravirgin consumate zilnic sunt suficiente pentru a ne reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, sindrom metabolic și alte afecțiuni cronice, potrivit unui studiu publicat recent. Efectele benefice nu se datorează numai grăsimilor sănătoase pe care le conține uleiul de măsline extravirgin.
Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre cele mai importante ingrediente ale dietei mediteraneene, alături de legume, fructe, cereale integrale și pește. Acest tip de ulei este bogat în grăsimi mononesaturate benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Grăsimile mononesaturate contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL).
Consumul de ulei de măsline extravirgin a fost asociat cu un risc mai mic de boli cronice precum:
- bolile cardiovasculare;
- diabetul de tip 2;
- sindromul metabolic;
- declinul funcției cognitive;
- cancerul colorectal;
- cancerul de sân.
Uleiul de măsline extravirgin reduce, de asemenea, riscul de obezitate și rata mortalităţii generale. Cu toate acestea, există cercetări limitate cu privire la cantitatea zilnică necesară pentru a influența favorabil factorii de risc ai bolilor cronice.
Uleiul de măsline extravirgin, cea mai sănătoasă grăsime
Un studiu publicat recent în revista Nutrients a analizat influența uleiului de măsline extravirgin asupra factorilor de risc pentru bolile cronice și cantitatea zilnică necesară pentru a beneficia de efectele sale.
Cercetătorii au comparat efectele meselor care conțineau ulei de măsline extravirgin și alte tipuri de grăsimi asupra riscului de:
- boli cardiovasculare;
- diabet de tip 2;
- sindrom metabolic;
- rezistență la insulină.
Analiza a inclus 34 de studii clinice publicate în reviste științifice și disponibile în baze de date precum Cochrane Library, Embase și PubMed.
Uleiul de măsline extravirgin aduce beneficii pentru sănătate mai mari decât alte grăsimi și chiar decât dietele cu un conținut redus de grăsimi, concluzionează studiul. El este mai eficient în reducerea colesterolului LDL și creșterea colesterolului HDL, precum și în controlul tensiunii arteriale, glucozei și greutății.
Polifenolii din uleiul de măsline extravirgin
Efectele benefice ale uleiului de măsline extravirgin se datorează mai degrabă concentrației mari de polifenoli din compoziția lui, susțin cercetătorii. Polifenolii sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatoare. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism care contribuie la apariția a numeroase afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și altele.
Iată ce beneficii au observat cercetătorii în urma analizei efectuate:
- Spre deosebire de uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline extravirgin poate reduce valoarea tensiunii arteriale sistolice la pacienții hipertensivi și la persoanele sănătoase. Efectul antihipertensiv se datorează anumitor polifenoli din compoziția lui;
- Acest tip de ulei poate reduce, de asemenea, nivelul colesterolului LDL de la valori inițiale mai mari de 120 mg/dL și poate crește nivelul HDL dacă are un conținut mai mare de polifenoli;
- Dietele care presupun consumul zilnic de ulei de măsline extravirgin sunt eficiente în pierderea în greutate, în ciuda aportului caloric mai mare decât al dietelor cu un conținut redus de grăsimi;
- Consumat zilnic, uleiul de măsline extravirgin poate reduce rezistența la insulină, în comparație cu dietele cu puține grăsimi. Rezistența la insulină este o stare în care celulele devin mai puțin receptive la acțiunea insulinei. Ea crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Cât ulei de măsline este recomandat zilnic
Pentru a beneficia de toate aceste efecte pozitive ale uleiului de măsline extravirgin, ar trebui să îl consumi într-o cantitate minimă de 25 de mililitri zilnic – echivalentul a două linguri. Perioada cea mai scurtă pentru a obține beneficii este de numai 21 de zile, se arată în studiul menționat.
În concluzie, includerea uleiului de măsline extravirgin în alimentație poate reduce semnificativ riscul de boli cronice. Consumul regulat, într-o cantitate de cel puțin două linguri pe zi, poate avea un efecte pozitive în doar trei săptămâni.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.