5 sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor. Cum te pot ajuta aceste reguli de bază

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 septembrie 2023, 12:09

Sezonul rece vine cu provocări pentru sistemul imunitar, mai ales în cazul copiilor. Ilinca Tranulis, medic pediatru, a fost invitata doctorului Mihail Pautov în a treia ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află care sunt cele 5 sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor.

Reclamă

Ilinca Tranulis a explicat cât de des este normal ca un copil să se îmbolnăvească, cât de normale sunt aceste îmbolnăviri, ce schimbări se pot produce într-o colectivitate, ce metode de prevenție există și ce poți face pentru a le menține copiilor tăi imunitatea.

5 sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor

Când oamenii formează o colectivitate, numărul de răceli și viroze începe să crească. Răcelile nu pot fi evitate, mai ales când un copil pleacă din mediul lui obișnuit. Acasă se întâlnește numai cu 1-4 persoane, iar în parc stă în aer liber doar cu câteva persoane. Apoi, ajunge într-o încăpere mică, neaerisită, alături de mulți copii care pot purta virusuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Deoarece sunt foarte mulți, apar multe îmbolnăviri. Acestea reprezintă o etapă normală, prin care trec toți copiii. Important este cum trec prin această etapă. O pot depăși foarte ușor când se îmbolnăvesc de multiple viroze, fără complicații, cu simptome precum: febră, nas care curge sau dureri în gât.

Dacă au o problemă cu sistemul imunitar pot dezvolta complicații precum pneumonii sau otite repetate. Îmbolnăvirile, răcelile, virozele ușoare, care dureză doar câteva zile sunt normale. Acestea nu indică o problemă a sistemului imunitar. De aceea este important să urmezi cele 5 sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor.

Reclamă

-Dacă un copil răcește nu înseamnă că are probleme cu imunitatea. E absolut normal. Cam de câte ori e normal să răcească un copil într-un sezon?
-Între 10-12 răceli într-un an.

,,Încă un lucru pe care vreau să-l știe oamenii: Nu este un lucru neapărat bun să creștem imunitatea. Imunitatea trebuie să fie echilibrată. Un răspuns imun prea puternic poate să însemne alergii sau boli autoimune. Practic, trecem în cealaltă extremă.”

– Ilinca Tranulis, medic pediatru

Pentru a le menține copiilor o imunitate optimă este nevoie să urmezi câteva sfaturi de bază.

Reclamă

Alimentație

Adulții și copiii au nevoie de o alimentație variată, echilibrată, formată din alimente proaspete, sănătoase și de sezon. Fructele și legumele de sezon au cele mai multe vitamine.

Unul dintre cele 5 sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor este să le oferi, inclusiv bebelușilor, fructe crude pentru consum. Din acestea, obțin vitaminele de care organismul lor are nevoie pentru a se apăra.

De asemenea, când mergi la piață, este indicat să nu eviți fructele și legumele locale, chiar dacă nu au același aspect precum cele din centrele comerciale mari. Mărul are propria sa imunitate datorită antixiodanților și vitaminelor din conținut.

Odihnă

Odihna are un rol foarte important pentru sănătate, mai ales pentru copii. Aceasta oferă timp corpului să se regenereze și să fie pregătit să lupte cu germenii.

Mișcare în aer liber

Este important să practici cât mai mult sport și să stai cât se poate de mult în aer liber. De exemplu, poți încerca să faci drumeții sau să te plimbi într-un parc. Copilul are nevoie să facă mișcare, să-și pună sângele în mișcare și să-și oxigeneze tot organismul. Prin mișcare se relaxează, se bucură, iar corpul devine mult mai puternic.

Fără stres

Stresul afectează imunitatea, fiind printre cele 5 sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor. De aceea, se recomandă să te ferești de stres. Din păcate, și copiii pot fi stresați. Când sunt lăsați la grădiniță: în primele săptămâni simt lipsa părinților, trebuie să respecte anumite reguli și au un program pe care trebuie să și-l integreze în rutina lor. Toate acestea pot produce stres.

-Ce facem ca să-l relaxăm?
-Nu-l lăsăm să se uite în ecran. Îl ducem afară sau îl ajutăm să doarmă. Citim o cărticică. Facem activități împreună de care să ne bucurăm împreună.

Spălat pe mâini

Unul dintre cele 5 sfaturi pentru a menține imunitatea copiilor este să se spele cât se poate de des pe mâini. Dacă la copiii de grădiniță multe virusuri se transmit prin aer, există și virusuri care se transmit prin mâini murdare. De exemplu, le poți lua de pe balustrada de la metrou sau de pe clanța blocului. Dacă acolo cineva a strănutat în palmă și apoi a pus mâna pe clanță, pot rămâne germeni pe acele suprafețe. Aceștia pot supraviețui câteva minute sau ore.

,,Dacă noi, adulții, nu respectăm aceste 5 puncte, o să ne fie aproape imposibil să le impunem copiilor noștri. Având grijă de copiii noștri putem să avem grijă de noi înșine, să avem această imunitate optimă care previne aceste răceli.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Reclamă
PARTENERI
icon