Negii genitali. De ce apar condiloamele în zona genitală și care este tratamentul

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 18 iunie 2023, 10:07 / Actualizat: 9 iulie 2023, 17:02

Una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală, negii genitali sunt mici excrescențe de diferite forme și dimensiuni care apar în zona genitală. Atât bărbații, cât și femeile pot face negi genitali. Ei sunt foarte contagioși și pot să provoace mult disconfort. 

Reclamă

Cunoscuți și sub denumirea de condiloame acuminate, negii genitali fac parte din categoria infecțiilor cu transmitere sexuală și sunt foarte întâlniți în populație. Motivul pentru acest lucru este contagiozitatea foarte ridicată. Ei se transmit ușor prin contactul cu pielea persoanei infectate, de obicei în timpul contactelor sexuale neprotejate. 

Negi genitali pot face atât bărbații, cât și femeile active sexual. Există și riscul transmiterii la naștere, de la mama infectată la nou-născut. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt negii genitali

Aceste excrescențe apar pe pielea și membranele mucoase din zona genitală: penis, scrot, anus și zona perianală în cazul bărbaților, respectiv vulvă, vagin, anus și zona perianală a femeilor. 

Negii genitali pot avea diferite dimensiuni și forme, potrivit American Academy of Dermatology Association (AAD). Ei pot fi:

Reclamă
  • de mici dimensiuni, solitari, de culoarea pielii sau puțin mai închiși;
  • sub formă de grupuri (ciorchine) care au aspectul unei conopide;
  • proeminenți sau plați, netezi sau aspri la atingere.

Adesea, negii genitali nu au simptome, dar pot să provoace uneori senzație de mâncărime, arsură și durere și chiar sângerări în timpul actului sexual sau în timpul igienei personale. 

Negii în zona inghinală

Atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, condiloamele pot apărea oriunde în zona inghinală – regiunea situată între partea inferioară a abdomenului și coapsele interioare. Negii genitali se formează mai frecvent în pliul inghinal, precum și pe zonele acoperite cu păr pubian, dar pot apărea și pe coapse. 

Reclamă

La fel ca în cazul condiloamelor genitale, cele din zona inghinală pot fi solitare sau pot forma grupuri, pot fi proeminente sau plate, netede sau aspre la atingere. Negii în zona inghinală sunt uneori asimptomatici, dar alteori provoacă disconfort. 

Condiloamele genitale sunt provocate de virusul HPV

Negii genitali sunt o consecință a infecției cu HPV, virusul papiloma uman. Din cele peste 150 de tulpini cunoscute ale HPV, doar două provoacă negi genitali: tulpinile 6 și 11. Ele fac parte din categoria virusurilor cu risc scăzut, care nu duc la apariția de leziuni precanceroase. Cancerul cervical și anal nu sunt provocate de aceleași tulpini ale virusului, dar este posibil să fii infectat cu mai multe tulpini HPV simultan. 

Cel puțin jumătate dintre persoanele active sexual sunt infectate cu o tulpină HPV, dar nu toate vor face negi genitali. Majoritatea celor infectați nu se vor confrunta cu această problemă, fiindcă sistemul lor imunitar anihilează virusul din organism. 

Condiloamele apar în urma contactului sexual neprotejat cu o persoană purtătoare a tulpinilor 6 și 11 de HPV, la un interval de câteva săptămâni sau luni. Folosirea prezervativului poate reduce riscul de infectare, dar nu previne toate cazurile. 

Singurele măsuri cu adevărat eficiente de a preveni negii genitali sunt evitarea oricărui contact sexual și vaccinarea HPV. Vaccinul oferă protecție împotrivă tulpinilor HPV care duc la apariția negilor genitali. 

Tratamentul negilor genitali la femei și la bărbați

Aproximativ 30% dintre negii genitali dispar de la sine într-un interval de 4 luni de la apariție, fără tratament. În situațiile în care persistă și mai ales când provoacă disconfort, se poate recurge la mai multe opțiuni terapeutice. Tratarea negilor genitali reduce riscul de a răspândi virusul care îi provoacă, dar este important de menționat însă că tratamentul nu elimină din organism tulpina HPV care a dus la apariția acestora.

Creme și soluții pentru negi genitali

Cremele topice reprezintă prima opțiune de tratament pentru negii genitali. Ele se pot aplica la domiciliu, dar la indicațiile medicului dermatolog. Ele mai recomandate substanțe sunt:

  • podofilotoxina, care blochează proliferarea celulelor ce formează condiloamele și duce la necrozarea țesutului;
  • imiquimod, care este un modulator al răspunsului imun, eficient împotriva infecţiilor virale cum este cea cu HPV. El acţionează ca un agent antitumoral, iar studiile clinice au arătat că poate duce, în timp, la vindecarea totală a condiloamelor;
  • sinecatechinele, substanțe derivate din ceaiul verde, sunt utilizate sub formă de creme în tratamentul local al negilor. 

Când este nevoie de cauterizarea verucilor genitale

Atunci când cremele și soluțiile aplicate pe negi se dovedesc ineficiente, este necesar un tratament chirurgical. Există 4 opțiuni terapeutice, astfel:

  • Electrocauterizarea, care presupune arderea condiloamelor acuminate prin încălzire termică;
  • Crioterapia, care presupune înghețarea negilor genitali cu azot lichid;
  • Tratamentul cu laser, care presupune folosirea unui fascicul de lumină intensă pentru a distruge negii;
  • Excizia chirurgicală, prin care negii genitali sunt tăiați și îndepărtați după administrarea unei anestezii locale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
De ce apare herpesul bucal/oral și cum se reactivează virusul
De ce apare herpesul bucal/oral și cum se reactivează virusul
De ce apare herpesul bucal/oral și cum se reactivează virusul
Reclamă
PARTENERI
icon