Roseola infantum: cauze, simptome și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 martie 2023, 08:29

Denumită a șasea boală eruptivă a copilăriei, roseola infantum este o infecție virală contagioasă care afectează sugarii și copiii mici. Din fericire, ea nu creează probleme serioase, spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei. Iată ce simptome are, cum se tratează și ce complicații poate provoca.

Reclamă

Numele acestei boli infecțioase oferă câteva informații despre manifestările ei: „roseola” descrie erupția rozalie specifică infecției, iar „infantum” se referă la faptul că afectează exclusiv sugarii și copiii mici, cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani, dar cu o incidență maximă între 6 luni și 2 ani. 

În cele mai multe cazuri, roseola infantum este cauzată de virusul herpetic uman de tip 6 (HHV-6). Mai rar, poate fi provocată și de herpesvirusul 7 (HHV-7). Boala contagioasă poate apărea pe tot parcursul anului, dar cele mai multe cazuri raportează primăvara și toamna. Spre deosebire de varicelă și de alte boli ale copilăriei, roseola infantum provoacă rareori epidemii și colectivitățile de copii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele două virusuri sunt contagioase și se transmit de la o persoană la alta prin intermediul secrețiilor respiratorii și salivei, așa cum se întâmplă și cu alte boli virale. Folosirea veselei la comun, tusea și strănutul sunt căile principale de infectare.

Ce simptome are roseola infantum

Sugarii și copiii infectați cu virusul care provoacă această afecțiune vor avea semne și simptome de boală la 9-10 zile de la expunerea la virus, potrivit medicilor de la Mayo Clinic

Reclamă

Este posibil ca boala să fie asimptomatică și copiii să nu aibă nicio manifestare evidentă a infecției. 

Simptomele roseolei pot fi:

  • febră ridicată, adesea mai mare de 39,4 grade Celsius, cu debut brusc. Acesta este primul simptom al bolii;
  • dureri în gât;
  • secreții nazale;
  • tuse;
  • ganglioni inflamați la nivelul gâtului;
  • erupție cutanată sub forma unor puncte sau pete mici, de culoare roz și plate;
  • apetit redus;
  • irascibilitate;
  • diaree;
  • pleoape umflate. 
Reclamă

Febra persistă o perioadă de 3 și până la cel mult 5 zile. De aceea, roseola infantum mai este cunoscută și sub numele de „febra de 3 zile”. După 24 de ore de la dispariția febrei, copiii nu mai sunt contagioși. 

Erupția cutanată debutează după dispariția febrei, dar sunt cazuri în care febra inițială este absentă. Punctele sau petele roz apar mai întâi pe piept, spate, abdomen, iar apoi se extind pe picioare și față. Ele dispar după aproximativ 3 zile. 

Erupția din roseola infantum poate fi confundată cu cele care apar în pojar sau în rubeolă. Diferența este că nu provoacă durere și mâncărimi, în majoritatea cazurilor. 

Ce complicații poate provoca roseola infantum

Cel mai mare pericol asociat acestei boli eruptive îl reprezintă convulsiile febrile. În roseola infantum, temperatura corpului crește rapid și depășește valoarea de 38,5 grade Celsius, de la care apare pericolul convulsiilor febrile. Ele apar mai frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani. Deși sperie adeseori părinții, ele sunt scurte și rareori periculoase la copii.

O convulsie febrilă este asemănătoare unei crize epileptice și se manifestă prin zvâcniri ritmice ale brațelor și picioarelor. Ea durează unul-două minute, de obicei, dar pot fi și mai lungi de atât. În această perioadă, copilul își pierde starea de conștiență.

O altă posibilă complicație a roseolei o reprezintă infecțiile urechii – otitele medii acute. Ele provoacă dureri puternice și febră ridicată. Copiii cu vârste până la 3 ani sunt cei mai vulnerabili la acest tip de otită. 

Roseola infantum poate avea urmări mai grave în cazul persoanelor imunocompromise, precum cele care au trecut printr-un transplant de măduvă osoasă. Acestea pot dezvolta complicații severe cum sunt pneumonia și encefalita – o inflamație a creierului care pune viața în pericol. 

Consultă medicul pediatru dacă erupția cutanată nu dispare după 3 zile sau dacă febra revine. În aceste cazuri, poate fi vorba despre o altă boală contagioasă sau despre o complicație a roseolei.

Cum se tratează roseola infantum

Roseola infantum este o boală autolimitantă, care dispare de la sine în cel mult o săptămână de la debutul febrei. Majoritatea copiilor se recuperează fără complicații. 

Nu există un tratament specific pentru această boală contagioasă, dar copilul poate primi medicamente antitermice pentru scăderea febrei și antiinflamatoare pentru durerile în gât sau pentru alt disconfort pe care îl acuză, în doze adaptate vârstei și la recomandarea medicului pediatru. 

Pentru combaterea febrei, se pot face băi cu apă călduță, la o temperatură de 37 de grade Celsius, sau se pot face împachetări într-un prosop udat cu apă călduță, și nu rece. 

Până la recuperare, se recomandă repaus la pat și hidratare cu apă, lapte, supe de legume sau ceai. Febra poate duce la deshidratare, care poate fi periculoasă pentru sugari și copiii mici. 

Cum se poate preveni

Nu există un vaccin împotriva acestei boli infecțioase. Majoritatea copiilor fac roseola infantum până la vârsta școlară și dobândesc anticorpi protectori, care le asigură imunitate împotriva unui nou episod de boală.

Dacă bebelușul sau copilul tău a dobândit roseola infantum, îi poți proteja pe cei din jur de infectare prin izolarea lui la domiciliu până ce trec 24 de ore de la dispariția febrei. Ulterior, el nu mai este contagios, chiar dacă erupția pe piele este prezentă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Reclamă
PARTENERI
icon