Vaccinul meningococic. Când este indicat, unde îl găsești și cât costă vaccinul pentru meningită

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 aprilie 2023, 08:51

Boala meningococică poate produce complicații severe la sugari și copii, precum meningita şi septicemia. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii meningococice. În România, vaccinul pentru meningită nu este asigurat gratuit prin programul național de vaccinare.

Reclamă

Boala meningococică este o infecție contagioasă care apare sporadic în România. Din păcate, ea poate avea o evoluție severă, mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Această afecțiune este cauzată de bacteria Neisseria meningitidis. Ea are 13 serogrupuri, dar numai 5 dintre ele sunt sunt implicate în majoritatea cazurilor de boală meningococică: A, B, C, W și Y. În România, aproximativ 70% dintre cazurile raportate în ultimii ani au fost provocate de serogrupul B al bacteriei, urmate de serogrupul C. 

Meningita este adesea letală pentru copiii mici

Cea mai crescută incidență a bolii meningococice este raportată la grupa de vârstă 0-4 ani. Următoarea cea mai afectată este grupa 15-24 de ani. Chiar și cu tratament, ea pune viața copiilor în pericol prin evoluția foarte rapidă și complicațiile severe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Meningita meningococică este forma clinică cea mai severă a bolii meningococice. Ea reprezintă o inflamație a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării (numite meninge) și poate fi fatală. În România, sunt diagnosticate anual câteva zeci de cazuri de meningită meningococică. 

O altă complicație severă a bolii meningococice este septicemia, care apare atunci când bacteria ajunge în fluxul sangvin și se răspândește în tot organismul. 

Reclamă

Mortalitatea prin boala meningococică este ridicată –  în jur de 8%, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Aproximativ 20% dintre supraviețuitori rămân cu sechele severe pe termen lung: probleme neurologice, surditate, dureri cronică, amputaţie de membre și alte dizabilități. 

Cum se manifestă meningita

Calea de transmitere a meningococilor este aeriană și se face prin aerosolii sau prin contactul cu secrețiile nazale infecțioase și obiecte contaminate de persoane bolnave sau purtătoare ale bacteriei. Infectarea se produce în spații închise de tipul grădinițelor, școlilor sau căminelor de îngrijire. 

Simptomele meningitei se instalează brusc și evoluează rapid:

Reclamă
  • febră ridicată;
  • durere de cap severă;
  • redoare de ceafă (ceafă rigidă, înțepenită);
  • erupție de pete purpurii (sau rash petesial), rar cu vezicule
  • greață;
  • vărsături;
  • dureri articulare;
  • dureri musculare;
  • fotofobie;
  • confuzie;
  • letargie.

Ce vaccinuri anti-meningită există în România și ce conține fiecare

Vaccinul meningococic, numit și vaccin anti-meningococic sau vaccinul pentru meningită, este cea mai eficientă metodă de prevenție a bolii meningococice și a complicațiilor pe care le provoacă. 

În România, sunt disponibile două tipuri de vaccinuri împotriva acestei boli infecțioase, dar niciunul nu este asigurat gratuit prin programul național de vaccinare:

Vaccinul meningococic conjugat ACWY

  • protejează împotriva serogrupurilor A, C, W-135 și Y ale bacteriei Neisseria meningitidis;
  • poate fi administrat începând cu vârsta de 6 săptămâni, în două doze la sugarii cu vârsta între 6 săptămâni și 6 luni și într-o singură doză la sugarii peste 6 luni, copii, adolescenți și adulți;
  • datele privind persistența pe termen lung a anticorpilor sunt disponibile timp de până la 10 ani după imunizare;
  • prețul unei doze de vaccin este de 208-212 lei, în funcție de farmacie;

Vaccinul meningococic grup B

  • oferă protecție împotriva serogrupului B meningococic;
  • poate fi administrat începând cu vârsta de 2 luni, în două sau trei doze, în funcție de vârsta sugarului sau copilului la momentul imunizării. Ulterior, este indicată și o doză de rapel, la un interval variabil;
  • sunt disponibile două formule de vaccin, de la producători diferiți;
  • prețul unei doze este de 452-460 de lei, în funcție de farmacie și de producătorul vaccinului.

Ambele vaccinuri se eliberează din farmacii doar în baza unei rețete emise de medicul de familie sau de un medic infecționist. 

Și adulții pot face vaccin meningococic

Deși copiii sunt mai vulnerabili în fața bolii meningococice, vaccinul pentru meningită este recomandat și adulților. Există câteva situații care justifică necesitatea imunizării adulților:

  • sistemul imunitar slăbit din cauza unor boli precum HIV, a unor intervenții precum splenectomia (îndepărtarea chirurgicală a splinei) sau consecutiv administrării unor tratamente care afectează imunitatea;
  • traiul în colectivități în care meningococul se răspândește mai frecvent: creșe, grădinițe, centre de îngrijire;
  • călătoriile în țări sau regiuni endemice, în care infecțiile cu meningococ au o incidență crescută, cum sunt unele țări din Africa Subsahariană, dar și Arabia Saudită. Autorităţile din Arabia Saudită solicită persoanelor care vin în pelerinaj la Mecca imunizarea cu vaccinul conjugat ACWY.

La adulți, vaccinul meningococic conjugat ACWY se administrează într-o singură doză, iar cel meningococic B se administrează în două doze, la un interval de cel puțin o lună. Discută cu medicul tău de familie sau cu un specialist infecționist despre necesitatea vaccinării anti-meningococice. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Scabia (râia): transmitere, simptome și tratament
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Reclamă
PARTENERI
icon