Vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024. Preț, administrare, reacții adverse și alte informații utile

Publicat: 7 octombrie 2023, 07:05

Din acest an, campania de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății se desfășoară după alte reguli. Vaccinurile vor fi distribuite diferit persoanelor vulnerabile, iar anumite categorii de populație vor plăti doar jumătate din prețul lor. Află tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024.

În emisfera nordică, circulația virusurilor gripale începe în lunile octombrie-noiembrie și atinge vârful în ianuarie-februarie. Vaccinarea asigură anticorpi protectori împotriva virusurilor gripale, iar octombrie este luna optimă pentru imunizare. De la momentul administrării serului, durează aproximativ 2 săptămâni până dobândim protecție completă împotriva gripei.

Vaccinurile antigripale conțin fragmente ale virusurilor gripale sau virusuri inactivate care ajută sistemul imunitar să recunoască și să dezvolte o reacție imună împotriva lor. Există patru tipuri de virusuri gripale, fiecare cu mai multe subtipuri și linii. Circulația lor este diferită de un sezon la altul, astfel că vaccinurile administrate în sezonul anterior devin ineficiente. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un nou vaccin antigripal, cu o compoziție diferită, în fiecare an. 

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei, iar unele persoane pot primi vaccinul gratuit sau compensat parțial.

Cine trebuie să facă vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024

Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni, dar în special celor aflați în grupele la risc, pentru care este și gratuit, potrivit Ministerului Sănătății. Gripa poate duce la spitalizare, complicații și deces, în special la persoanele din grupele extreme de vârstă – vârstnici și copii, ami ales cei cu vârsta sub 5 ani.

De asemenea, sunt mai expuse riscului de complicații persoanele cu anumite boli cronice (cum ar fi cele cardiace, diabetul zaharat și afecțiunile respiratorii), gravidele și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Recomandare de vaccinare antigripală au și persoanele care locuiesc sau sunt în contact apropiat cu cele cu risc ridicat de complicații. Acestea ar trebui să se imunizeze împotriva gripei pentru a reduce riscul de transmitere a virusului la persoanele vulnerabile din jur. 

O altă categorie care ar trebui să facă vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024 este personalul medical. Vaccinarea îi protejează atât pe ei înșiși, cât și pe pacienții vulnerabili cu care intră în contact.

La ce preț se găsește vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024

În acest sezon, sunt disponibile mai multe tipuri de vaccin antigripal decât în anii anteriori. Câteva dintre ele sunt recomandate pentru intervalul de vârstă 6 luni – 65 de ani și peste, unul este destinat copiilor cu vârste între 2 și 17 ani, iar un altul se administrează doar persoanelor cu vârsta de 60+.

În funcție de farmacie și de tipul de vaccin antigripal dorit și recomandat de medic, prețul unei doze variază între 65 de lei și 212 lei în sezonul gripal 2023-2024. 

Cine beneficiază de vaccinarea antigripală gratuită

Începând cu acest sezon gripal, distribuirea vaccinurilor antigripale compensate integral se face după noi reguli. Medicii de familie nu vor mai primi dozele de vaccin în cabinete, așa cum se proceda în anii anteriori. Aceștia trebuie să elibereze o rețetă pacienților care beneficiază de vaccinul gratuit. Cu rețeta primită de la medicul de familie, pacienții se prezintă la farmacie și ridică vaccinul. 

Categoriile de populație care primesc vaccinul compensat 100% sunt cele care au un risc crescut de a dezvolta forme severe de gripă și complicații, dar și cele cu risc crescut de infectare, după cum urmează:

  • copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani;
  • persoanele de peste 65 de ani;
  • persoanele aflate în evidență cu boli cronice, în special boli respiratorii (astm, BPOC), cardiovasculare și metabolice (diabet);
  • femeile însărcinate;
  • copiii şi bătrânii instituţionalizaţi;
  • personalul medical.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea a cel puțin 75% din populația vulnerabilă. Cu toate acestea, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în privința acoperirii vaccinale antigripale în rândul persoanelor din aceste categorii.

O noutate în campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății în acest an este regimul de compensare de 50% de care pot beneficia persoanele cu vârsta mai mare de 45 ani și mai mică de 65 ani fără boli cronice. Acestea trebuie să urmeze același traseu pentru a primi vaccinul.

Vaccinul antigripal pentru copii: variante disponibile

Pentru copii, sunt disponibile mai multe tipuri de vaccinuri antigripale în sezonul 2023-2024. Alegerea vaccinului depinde de vârsta copilului, de tipul de administrare dorit, precum și de contraindicațiile fiecărui produs.

Vaccinurile injectabile pot fi administrate începând cu vârsta de 6 luni. Compoziția lor nu este diferită de a vaccinurilor pentru adulți. Ele sunt gratuite pentru copiii până în 5 ani prin campania derulată de Ministerul Sănătății, dar și pentru copiii mai mari care diagnosticați cu boli cronice cum ar fi cele pulmonare, cardiovasculare, hepatice, metabolice sau renale. Pentru ceilalți, ele se achiziționează contra cost. 

Vaccinurile injectabile se administrează într-o singură doză, cu excepția situației în care copilul are vârsta sub 9 ani și nu a fost vaccinat anterior împotriva gripei. În acest caz, trebuie administrată o a doua doză, la un interval de cel puțin 4 săptămâni. 

Vaccinul nazal pentru copii

O alternativă nedureroasă la vaccinurile injectabile este cel nazal, dar este indicat numai copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani. El se administrează prin pulverizare în nas, ceea ce îl face mult mai ușor de tolerat. Cu toate acestea, trebuie să apelezi la medicul de familie pentru o administrare corectă. 

Spre deosebire de serul injectabil, care conține virus inactivat, vaccinul nazal conține virus viu atenuat, ceea ce înseamnă că există un risc de transmitere a virusului după imunizarea copilului sau adolescentului. Persoanele vulnerabile din jurul său trebuie protejate de infectare timp de una-două săptămâni de la administrarea serului. 

Spre deosebire de vaccinul injectabil, cel nazal nu se administrează gratuit copiilor până în 5 ani prin campania anuală de vaccinare antigripală.

Contraindicații la copii și adulți. Cine NU are voie să facă vaccin antigripal

Vaccinurile antigripale, indiferent de tipul lor, sunt contraindicate în faza acută a oricărei boli (inclusiv gripă) și în caz de febră, indiferent dacă temperatura este mare sau moderată. În astfel de cazuri, vaccinarea trebuie amânată până la vindecare.

De asemenea, imunizarea împotriva gripei cu oricare dintre vaccinurile disponibile nu este indicată:

  • bebelușilor mai mici de 6 luni;
  • persoanelor care au sindromul Guillain-Barré, o tulburare severă a sistemului nervos;
  • persoanele care au avut în trecut reacții alergice la vaccinurile antigripale.

Alergia la ou sau la alte alimente nu mai este astăzi o contraindicație pentru vaccinarea antigripală. Unele vaccinuri conţin, în cantitate mică, ingrediente derivate din ou (în special ovalbumină), dar sunt considerate sigure inclusiv pentru persoanele cu reacţii alergice severe la ou în antecedente. Cu toate acestea, administrarea vaccinului trebuie să se facă sub supraveghere medicală şi cu monitorizare după administrare.

Conform prospectului, vaccinul nazal are mai multe contraindicații:

  • Hipersensibilitatea la substanţele active, la excipienţii dn compoziție (de exemplu, la gelatină) sau la gentamicină (pot exista urme reziduale);
  • Copii şi adolescenţi cu imunodeficienţă clinică cauzată de anumite afecţiuni saude terapia imunosupresivă, cum sunt: leucemii acute şi cronice, limfom, infecţie simptomatică cu HIV, deficienţe ale imunităţii celulare şi doze mari de corticosteroizi;
  • Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani cărora li se administrează tratament cu salicilaţi;
  • Copii şi adolescenţi cu astm bronşic sever şi wheezing activ (deoarece nu s-au efectuat studii clinice adecvate în rândul acestora).

Nu este contraindicată administrarea vaccinului nazal la copii și adolescenți cu infecţie asimptomatică cu HIV sau la cei cărora li se administrează corticosteroizi pe cale inhalatorie sau doze mici de corticosteroizi pe cale sistemică. 

Cine administrează vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024

Campania de vaccinare antigripală gratuită din acest sezon aduce o schimbare și în privința administrării serului. Vaccinurile compensate integral sau parțial pot fi administrate atât la medicul de familie, la fel ca în anii anteriori, cât și în farmaciile înscrise în campania derulată de Ministerul Sănătății. 

Lista farmaciilor autorizate pentru vaccinare antigripală în sezonul 2023-2024 poate fi accesată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Dacă nu beneficiezi de vaccin gratuit, te poți imuniza la medicul de familie, dar administrarea nu este gratuită. Costul inoculării variază de la un cabinet medical la altul și include o consultație. Aceasta este necesară pentru a exclude situațiile medicale ce contraindică vaccinarea antigripală, precum bolile infecțioase acute. 

Posibile reacții adverse după vaccinul antigripal

Roșeața, durerea și umflarea locului de injectare sunt cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinurilor antigripale injectabile. Alte reacții adverse foarte frecvente sau frecvente pot fi:

  • durerea de cap;
  • durerea musculară;
  • stare generală de rău;
  • febră;
  • tremurat.

Reacțiile alergice sunt rare și pot include: erupții pe piele, mâncărime, urticarie, roșeață, dificultăți la respirație, senzație de lipsă de aer, piele rece și umedă, umflarea feței, buzelor, gâtului sau limbii, palpitații, amețeli, slăbiciune sau leșin. 

După vaccinul nazal, cele mai frecvente reacții adverse sunt:

  • nasul înfundat;
  • secrețiile nazale;
  • durerea de cap;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • starea generală de rău.

În majoritatea cazurilor, beneficiile vaccinării antigripale depășesc cu mult riscurile potențiale. Dacă ai neclarități cu privire la vaccinuri, discută cu medicul tău pentru a primi recomandările potrivite în funcție de starea ta de sănătate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Cât timp ești contagios la gripă și cât ar trebui să te izolezi
Cât timp ești contagios la gripă și cât ar trebui să te izolezi
Virusul gripei aviare se poate combina cu virusurile sezoniere. Ce spun oamenii de știință despre evoluția bolii
Virusul gripei aviare se poate combina cu virusurile sezoniere. Ce spun oamenii de știință despre evoluția bolii
PARTENERI