Antena

5 mituri despre endometrioză. Ce trebuie să știi despre boala care poate afecta fertilitatea

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 5 septembrie 2023, 08:21

Endometrioza este una dintre cele mai importante cauze de infertilitate feminină. O boală complexă, care afectează foarte multe femei, ea este adesea greșit înțeleasă și greu de diagnosticat. Află care sunt cele mai întâlnite mituri despre endometrioză. 

Reclamă

Foarte multe femei au menstruații dureroase și pot trece ani până când află cauza lor: o afecțiune comună numită endometrioză. Ea afectează una din 10 femei și fete de vârstă reproductivă la nivel global, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

În endometrioză, un țesut similar celui care căptușește în mod normal uterul (numit endometru) migrează în afara uterului: pe ovare, trompele uterine, vezica urinară sau chiar pe intestine. Aceste creșteri formează țesut cicatrizat în regiunea pelvină, provoacă dureri în perioada menstruală, de multe ori severe, și pot duce la infertilitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Endometrioza poate debuta chiar la prima menstruație și dispare la menopauză, în multe cazuri. Cu toate acestea, au fost raportate și cazuri în care fete fără menstruație au dezvoltat endometrioză. De asemenea, boala a fost semnalată și după îndepărtarea chirurgicală a uterului. Cauzele endometriozei sunt puțin înțelese.

Nu există tratamente care vindecă boala, dar poate fi tratată simptomatic cu medicamente și, uneori, chirurgical. 

Reclamă

Endometrioza este dificil de diagnosticat

Poate dura până la șapte ani până când o femeie primește diagnosticul de endometrioză, potrivit unui studiu citat de Harvard Health Publishing, divizie a Harvard Medical School. 

Unul dintre motivele pentru care boala este diagnosticată atât de târziu este acela că simptomele pot imita alte afecțiuni comune, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie pelvină sau cistitele. Adesea, femeile cu endometrioza sunt diagnosticate greșit. Un alt motiv este că multe femei pot considera normale durerile menstruale și nu discută despre simptomele pe care le au.

Ideile greșite despre această boală determină unele femei să nu solicite consultații medicale. Pentru că nu este pe deplin cunoscută și înțeleasă, circulă multe mituri despre endometrioză. Iată care sunt cele mai întâlnite:

Reclamă

1. Menstruațiile dureroase sunt normale

Unele femei care suferă de endometrioză presupun că durerile cu care se confruntă la menstruație sunt normale și nu pot face nimic în această privință. Atunci când solicită o consultație medicală, se întâmplă uneori să fie respinse cu argumentul că reacționează exagerat la simptomele menstruale normale, scrie Harvard Health Publishing.

Durerea cauzată de endometrioză este de multe ori severă și este resimțită în zona pelvină, dar și în partea de jos a spatelui uneori. Dacă durerile ușoare și moderate sunt considerate normale la menstruație, cele accentuate trebuie investigate. 

Endometrioza nu provoacă dureri doar la menstruație, ci și în afara perioadelor menstruale. Multe femei care au această boală experimentează dureri pelvine constante sau recurente. Ele pot fi mai severe în timpul menstruației, dar pot persista în afara acestor zile din lună. În plus, durerile pot să apară și în timpul contactelor sexuale, la urinare sau la defecație.

2. Mituri despre endometrioză: afectează doar regiunea pelvină

În cele mai multe cazuri, țesutul endometrial migrează în zona pelvisului, cum ar fi pe suprafața externă a uterului, pe vezica urinară și pe trompele uterine. Dar endometrioza poate apărea oriunde în corp. 

Mai rar, țesutul endometrial se poate dezvolta pe diafragmă, pe organele interne, plămâni și poate ajunge chiar și la nivelul creierului, potrivit informațiilor publicate de Societatea de Endometrioză și infertilitate Est-Europeană.

3. Endometrioza este întotdeauna dureroasă

Nu toate femeile cu endometrioză experimentează durere. Se poate întâmpla ca o femeie să afle că are această afecțiune ginecologică abia după ce începe să investigheze de ce are dificultăți în a rămâne însărcinată.

Țesutul endometrial dezvoltat în afara uterului poate fi depistat atunci când ajunge să afecteze funcționarea normală a organelor reproducătoare și să provoace infertilitate. Aproximativ 50% din femeile infertile suferă și de endometrioză, dar acest diagnostic nu este sinonim cu infertilitatea. Până la 70% dintre femeile cu endometrioză pot concepe natural, fără tratamente. 

4. Mituri despre endometrioză: boala poate fi prevenită

Cauzele acestei afecțiuni ginecologice nu sunt încă pe deplin înțelese, așa încât nu se cunosc metode prin care poate fi prevenită apariția ei. Reducerea nivelurilor de estrogen din corp poate reduce riscul, conform Office of Women’s Health, din Statele Unite. Estrogenul stimulează creșterea țesutului endometrial și amplifică simptomele. 

Nivelul estrogenului poate fi redus prin scăderea în greutate dacă femeia are un exces ponderal, prin exerciții fizice practicate regulat și prin alegerea unui contraceptiv cu un conținut redus de estrogen.

5. Endometrioza dispare întotdeauna după menopauză

Simptomele endometriozei sunt resimțite cel mai adesea în timpul menstruației, dar sunt situații în care ele pot persista mult timp după intrarea la menopauză. Ovarele continuă să producă estrogen, deși în cantități mai mici, și după menopauză. Țesutul endometrial poate continua să răspundă la acest hormon, cauzând durere. 

Prin urmare, în timp ce simptomele endometriozei se atenuează la multe femei, menopauza nu aduce alinare pentru toate. Cele care se confruntă în continuare cu afecțiunea pot opta pentru tratamentul chirurgical al endometriozei sau chiar pentru intervenții precum histerectomia (extirparea uterului) și ovarectomia (extirparea ovarelor). Terapiile hormonale pot fi mai puțin eficiente după menopauză.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Exerciții fizice pentru menopauză. Ce recomandă antrenorii de fitness
Exerciții fizice pentru menopauză. Ce recomandă antrenorii de fitness
Exerciții fizice pentru menopauză. Ce recomandă antrenorii de fitness
articol cu video
Sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză. Ce a învățat din experiențele prin care a trecut în această perioadă
Sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză. Ce a învățat din experiențele prin care a trecut în această perioadă
Sfaturile oferite de Ileana Badiu despre menopauză. Ce a învățat din experiențele prin care a trecut în această perioadă
articol cu video
Căderea părului la menopauză. Ce poți face pentru a-ți proteja firele
Căderea părului la menopauză. Ce poți face pentru a-ți proteja firele
Căderea părului la menopauză. Ce poți face pentru a-ți proteja firele
Reclamă
PARTENERI
icon