Cum se tratează tendinita, inflamația dureroasă a tendoanelor

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 20 septembrie 2023, 05:40

Tendinita poate afecta aproape orice tendon din corp, dar apare mai frecvent la tendoanele de la umeri, coate și genunchi. În majoritatea cazurilor, inflamația dureroasă a tendoanelor poate fi tratată acasă. Află ce ai de făcut într-o astfel de situație. 

Reclamă

Corpul uman are câteva sute de tendoane care lucrează împreună pentru a ne asigura mobilitatea. Tendoanele sunt fascicule subțiri, fibroase, de culoare albă și dimensiuni variate, formate dintr-un țesut conjunctiv foarte rezistent. Ele conectează mușchii cu oasele în articulații și ne permit să efectuăm mișcări variate. 

Mișcările repetitive, suprasolicitarea mușchilor și articulațiilor sau traumatismele duc uneori la inflamarea tendoanelor cunoscută sub numele de tendinită. Vârsta este un alt factor de risc. Pe măsură ce îmbătrânim, tendoanele devin mai puțin flexibile și mai predispuse la inflamație. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tendinita poate afecta aproape orice tendon din corp, dar apare mai frecvent la cele care sunt supuse unor mișcări repetate sau excesive, așa cum sunt umerii, coatele, încheietura mâinii, genunchii, gleznele. 

Anumite sporturi care presupun mișcări repetitive predispun la tendinită în anumite zone ale corpului, de unde și cîteva denumiri specifice:

Reclamă
  • umărul înotătorului pentru tendinita care afectează umărul și este întâlnită mai frecvent înotătorii profesioniști;
  • genunchiul săritorului pentru tendinita la genunchi, întâlnită mai des la jucătorii de baschet, volei, sportivii care fac sărituri în lungime și la cei care practică patinaj artistic;
  • cotul tenismenului pentru un tip specific de tendinită numit epicondilita laterală care afectează cotul și apare mai des la tenismeni;
  • cotul jucătorului de golf pentru un tip specific de tendinită numit epicondilită medială care afectează tot cotul și apare mai des la jucătorii de golf.

Ce simptome are tendinita

Tendinita poate fi recunoscută ușor după durerea pe care o produce și care se agravează când te miști. 

Potrivit medicilor Serviciului Naţional de Sănătate britanic (NHS), principalele simptome ale tendinitei sunt:

Reclamă
  • dificultatea de a mișca membrul afectat sau articulația la care este atașat tendondul;
  • senzația de frecare sau pocnit când miști articulația;
  • umflarea zonei, însoțită uneori de căldură sau roșeață.

Tendinita versus ruptura de tendon

Atunci când durerea este bruscă și extrem puternică și a apărut după un accident sau a unei activități foarte solicitante, este posibil să fie vorba despre o ruptură totală a unui tendon. Diferența dintre tendinită și ruptura de tendon este dată de gradul de deteriorare a tendonului. Tendinita produce doar o inflamație sau o iritare a tendonului, în timp ce ruptura de tendon implică o deteriorare a tendonului printr-o ruptură parțială sau completă.

Ruptura de tendon este precedată de multe ori de un pocnet. Ea limitează total mișcările și provoacă o durere violentă. Cel mai des afectate de rupturi sunt tendonul lui Ahile (leagă mușchii gambei de osul călcâiului și este cel mai puternic tendon din corp) și tendonul cvadricipital (care unește mușchiul cvadriceps cu rotula). Pentru rupturile de tendoane, singurul tratament posibil este cel chirurgical. 

Cum se tratează tendinita

Dacă ai suferit o tendinită, urmează acești pași timp de 2 și până la 3 zile pentru a gestiona durerea și a ajuta la refacerea tendonului:

Odihnă

Încearcă să eviți mișcarea articulației la care este atașat tendonul afectat timp de 2-3 zile.

Gheață

La fiecare 2-3 ore, aplică pe tendon o pungă cu gheață (sau cu legume congelate) învelită într-un prosop, timp de până la 20 de minute.

Bandaj elastic

Înfășoară zona afectată într-un bandaj elastic. În farmacii sunt disponibile astfel de bandaje pentru fiecare dintre articulații. Bandajul ar trebui să fie strâns, dar nu strâmt. Este important să-l scoți înainte de a merge la culcare.

Analgezice

Pentru atenuarea durerii, se pot administra medicamente analgezice, precum paracetamolul sau ibuprofenul. De asemenea, poți aplica pe zona dureroasă un gel cu ibuprofen.

Atunci când vei putea mișca zona afectată fără ca durerea să te oprească, încearcă să o miști pentru a evita rigidizarea articulației.

Pentru prevenirea altor leziuni și pentru recuperarea cât mai rapidă, încearcă să eviți următoarele: 

  • ridicarea de greutăți mari;
  • strângerile puternice sau mișcările de torsiune care agravează simptomele;
  • sporturile de orice fel. 

Când trebuie să mergi la medic

Dacă tendinita provoacă durere severă, dacă ea durează mult timp sau limitează mișcările, se recomandă fizioterapia. 

În majoritatea cazurilor, tendinita poate fi tratată eficient cu odihnă, medicamente analgezice și fizioterapie, potrivit medicilor Mayo Clinic. Dacă nici acestea nu ajută, este nevoie să consulți un specialist ortoped pentru un tratament adecvat. 

Alte opțiuni de tratament pot fi: 

  • injecțiile cu corticosteroizi, care pot atenua durerea pe termen scurt;
  • o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului deteriorat sau repararea tendonului dacă este rupt.

Tratamentul adecvat al tendinitei va ajuta la atenuarea durerii, reducerea inflamației și prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Lupus: tipuri, simptome și tratament
Lupus: tipuri, simptome și tratament
Lupus: tipuri, simptome și tratament
Cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor. Cum îți pot ameliora durerile
Cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor. Cum îți pot ameliora durerile
Cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor. Cum îți pot ameliora durerile
Reclamă
PARTENERI
icon