Tulburările de somn pot influența consumul de alimente în cazul adolescenților. Rezultatele unui studiu recent evidențiază că pot avea un impact semnificativ în dezvoltarea obezității, mai ales dacă apar în această perioadă.
La realizarea cercetării au participat persoane cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Aceasta a fost realizată de oamenii de știință de la Bradley Hospital Sleep Research Laboratory. Participanții au fost monitorizați de studenți de la Brown University și alte instituții.
Tulburările de somn pot influența consumul de alimente în cazul adolescenților
Participanții au fost divizați în trei grupuri pe baza indicelui de masă corporală. Ciclurile au durat puțin mai mult decât o zi obișnuită de 24 de ore. Aceștia au fost plasați în cicluri de somn și de veghe de 28 de ore. Oamenii de știință i-au ținut într-un cadru controlat de lumină slabă atunci când erau treji și în întuneric complet pe durata perioadei de somn.
Persoanele monitorizate au fost ținute în același spațiu pe toată durata studiului. Acesta a durat 11 zile și 10 nopți. Pentru a controla influențele exterioare asupra ritmului circadian, cercetătorii au eliminat toate indicațiile externe ale timpului din mediul laboratorului. Măsura a exclus ceasurile și accesul la lumina naturală, conform SciTechDaily.
Persoanele implicate au primit șase oportunități de a mânca la ore fixe pe parcursul episodului de trezire. Acestea au urmat un meniu standardizat și au putut consuma atât de multă mâncare cât și-au dorit în timpul meselor. Oamenii de știință au supravegheat consumul de alimente și aportul caloric.
„Acest studiu este primul care demonstrează că aportul alimentar în sine este reglat de ceasul nostru intern.” a explicat Frank Scheer, autor principal al studiului și director la Medical Chronobiology Program at Brigham and Women’s Hospital.
Ritmul circadian poate avea un impact semnificativ asupra greutății corporale
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Modificările ritmului circadian de-a lungul zilei și nopții pot influența considerabil consumul de alimente. În cazul tuturor celor trei grupuri, aportul de alimente poate atinge vârful după-amiaza târziu și seara devreme.
În același timp, aportul de alimente poate fi cel mai redus dimineața, chiar și după luarea în considerare a factorilor comportamentali și de mediu. Aceasta poate demonstra că ceasul biologic al organismului poate avea un impact direct asupra cantității de mâncare pe care o consumă oamenii în fiecare zi.
Adolescenții care sufereau de obezitate și erau supraponderali au consumat semnificativ mai multe calorii seara, spre deosebire de cei din grupul care avea o greutate sănătoasă. Cercetătorii nu au identificat diferențe vizibile în timpul total de ore de somn între sau pe durata ciclurilor de somn.
Totuși, cercetătorii sunt de părere că unele aspecte rămân neclare în ce privește ritmul circadian. De exemplu, nu se știe dacă ritmul circadian, atunci când nu se află sub influența ciclurilor de mediu, comportamentale, de lumină, somn și activitate poate avea un impact direct asupra consumului de alimente, potrivit NeuroscienceNews.
Cercetătorii au ales să realizeze acest studiu deoarece prevalența obezității continuă să crească la nivel mondial. Aceasta se poate asocia cu un risc ridicat de boli cronice, inclusiv de: diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și diferite tipuri de cancer.
De asemenea, un alt studiu sugerează că tulburările de somn provocate de timpul de expunere la lumină pot crește riscul de moarte prematură. Acesta recomandă evitarea expunerii la lumină și selectarea unei lumini naturale în timpul zilei.