Antena

Obiceiurile alimentare nesănătoase se pot asocia cu o îmbătrânire mai rapidă. Un studiu a analizat impactul asupra adulților tineri

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 31 ianuarie 2025, 12:55

Obiceiurile alimentare nesănătoase se pot asocia cu o îmbătrânire mai rapidă. Oamenii de știință au analizat efectele dietelor asupra sănătății adulților tineri. Aceștia au măsurat vârsta biologică cu ajutorul unor ceasuri epigenetice, care au monitorizat modificările de reglare a genelor în timp.

Reclamă

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la University of Jyväskylä și de la Gerontology Research Center. Au fost incluși 826 de participanții, mai exact 363 de perechi de gemeni cu vârste cuprinse între 21 și 25 de ani. Vârsta medie a fost de 22.4 ani, iar 58.2% au fost femei.

Obiceiurile alimentare nesănătoase se pot asocia cu o îmbătrânire mai rapidă

Rezultatele cercetătorii sugerează că anumite diete se pot asocia cu o îmbătrânire biologică mai rapidă. De obicei, acestea sunt caracterizate de un consum redus de legume și fructe, conform NeuroscienceNews. În același timp, includ un consum ridicat de carne roșie și procesată, alimente fast-food și băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Studiul mai sugerează că dietele bogate în legume și fructe și cu un conținut redus în carne, alimente fast-food și băuturi răcoritoare cu zahăr se pot asocia cu o îmbătrânire biologică mai lentă. Potrivit Clinical Nutrition, unele tipuri de diete pot crește riscul de morbiditate și mortalitate.

Dietele lor au fost evaluate cu ajutorul unui chestionar referitor la frecvența alimentelor. În cadrul acestuia, s-a raportat frecvența tipică de consum a 55 de produse alimentare.

Reclamă

,,Unele dintre asocierile observate pot fi explicate și de alți factori ai stilului de viață, cum ar fi activitatea fizică, fumatul și greutatea corporală, deoarece obiceiurile stilului de viață sănătoase și nesănătoase tind să se grupeze la aceiași indivizi. Cu toate acestea, dieta a menținut o mică asociere independentă cu îmbătrânirea, chiar și atunci când am luat în considerare alți factori de stil de viață.” a explicat Suvi Ravi, autor al studiului și cercetător postdoctoral.

Moștenirea genetică poate influența relația dintre dietă și vârsta biologică

Rata de îmbătrânire biologică indică discrepanța dintre vârsta cronologică și vârsta biologică. Aceasta arată dacă o persoană este biologic mai în vârstă sau mai tânără decât vârsta sa cronologică.

Oamenii de știință au folosit ceasuri epigenetice pentru a obține informațiile deoarece acestea pot măsura îmbătrânirea biologică. Ceasurile epigenetice sunt algoritmi care pot evalua starea de sănătate și durata de viață. Acestea pot fi eficiente chiar și la o vârstă fragedă, înainte ca manifestările clinice ale bolilor să apară.

Reclamă

Epigenetica se ocupă cu analiza etichetelor moleculare de la nivelul ADN-ului, dar nu analizează ADN-ul. Testele de epigenetică sunt considerate a fi cele mai exacte tipuri de teste care îți pot arăta vârsta ta biologică. Acestea se pot folosi pentru a stabili cât de predispus ești la dezvoltarea anumitor afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă.

Lucrarea științifică a avut posibilitatea de a evalua influența genetică asupra relației dintre dietă și vârsta biologică deoarece a fost efectuată pe gemeni. Un fond genetic comun, fără influența unui mediu comun din copilărie al gemenilor, poate explica relația dintre dietă și îmbătrânire la vârsta adultă tânără, conform News-Medical.

Concluziile studiului au fost că adoptarea unor obiceiuri alimentare recomandate de la o vârstă fragedă poate atenua riscurile de sănătate asociate vârstei mai târziu în viață.

Te-ar mai putea interesa și
Deficiențele de nutrienți pot crește riscul de diabet de tip 2. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea afecțiunilor cronice
Deficiențele de nutrienți pot crește riscul de diabet de tip 2. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea afecțiunilor cronice
Deficiențele de nutrienți pot crește riscul de diabet de tip 2. Oamenii de știință au evaluat rolul alimentației în dezvoltarea afecțiunilor cronice
Activitatea fizică poate reduce cu până la 46% riscul de mortalitate din cauza cancerului. Un studiu a analizat mai mulți pacienți care suferă de această afecțiune
Activitatea fizică poate reduce cu până la 46% riscul de mortalitate din cauza cancerului. Un studiu a analizat mai mulți pacienți care suferă de această afecțiune
Activitatea fizică poate reduce cu până la 46% riscul de mortalitate din cauza cancerului. Un studiu a analizat mai mulți pacienți care suferă de această afecțiune
Alimente care pot stopa apetitul pentru dulce. Ce poți face pentru a limita consumul de zahăr
Alimente care pot stopa apetitul pentru dulce. Ce poți face pentru a limita consumul de zahăr
Alimente care pot stopa apetitul pentru dulce. Ce poți face pentru a limita consumul de zahăr
Reclamă
PARTENERI
icon