Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii

Publicat: 23 februarie 2025, 08:22

Pentru multe persoane, dorința de a avea un copil pare ușor de împlinit. Totuși, drumul spre conceperea sa poate fi presărat cu provocări neașteptate. Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă tot mai multe cupluri. Cauzele pot fi variate, de la factori genetici sau hormonali, până la stilul de viață sau anumite probleme de sănătate. Descoperă acest test de infertilitate.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, atrage atenția că, dacă vrei să îți mărești familia și te întrebi de ce sarcina întârzie să apară, este esențial să îți înțelegi propriul corp și factorii care pot influența fertilitatea.

Test de infertilitate

Această autoevaluare îți oferă un prim pas spre identificarea eventualelor riscuri, astfel încât să poți lua măsuri din timp.

Răspunde sincer la întrebările de mai jos și află dacă există factori care îți pot afecta șansele de a rămâne însărcinată. Dacă unele dintre răspunsuri te îngrijorează, nu te panica. Multe dintre aceste aspecte pot fi gestionate sau tratate cu ajutorul specialistului în infertilitate.

1. Ai peste 35 de ani?

Vârsta este unul dintre cei mai importanți factori care afectează fertilitatea feminină. După 35 de ani, rezerva ovariană scade rapid. Ovulele rămase pot avea anomalii cromozomiale, ceea ce îngreunează concepția și crește riscul de avort spontan.

După vârsta de 40 de ani, șansele de a obține o sarcină pe cale naturală sunt considerabil reduse. Atunci rata de succes a tratamentelor de fertilitate precum fertilizarea in vitro (FIV) scade semnificativ. În plus, riscul de complicații în sarcină, cum ar fi diabetul gestațional sau preeclampsia, este mai mare la femeile cu vârsta peste 35 de ani.

Dacă ai peste 35 de ani și nu ai reușit să concepi după 6 luni de încercări, consultă un specialist în fertilitate. Iar dacă ai peste 40 de ani, nu aștepta mai mult de 3 luni consultul la medic dacă nu obții o sarcină.

„În cazul în care nu ești încă pregătită să devii mamă, ia în considerare crioconservarea ovulelor. Aceasta este o soluție modernă prin care ovulele pot fi înghețate pentru a fi folosite mai târziu, când vei considera că este momentul oportun să ai un copil”, recomandă dr. Vythoulkas.

2. Fumezi?

A doua întrebare din acest test de infertilitate se referă la fumat. Fumatul este un factor major care afectează fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați. Substanțele toxice din țigări reduc rezerva ovariană, accelerează îmbătrânirea ovarelor și afectează calitatea ovulelor.

„Studiile arată că femeile fumătoare au un risc mai mare de menopauză precoce și de sarcină extrauterină. La bărbați, fumatul afectează numărul, motilitatea și morfologia spermatozoizilor, ceea ce poate duce la dificultăți în obținerea unei sarcini”, explică specialistul în infertilitate.

Dacă îți dorești un copil, renunțarea la fumat este una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru a-ți crește șansele de concepție și pentru a aduce pe lume un copil sănătos.

3. Ai un exces de greutate?

Obezitatea influențează fertilitatea prin perturbarea echilibrului hormonal.

La femei, excesul de greutate (un indice de masă corporală cu 10-15% peste limita normală) poate cauza cicluri menstruale neregulate, lipsa ovulației (anovulație) și un risc crescut de sindrom de ovare polichistice.

De asemenea, poate reduce rata de succes a tratamentelor de fertilitate (prin lipsa de răspuns a organismului la medicamentele de stimulare ovariană). Totodată, crește riscul de avort spontan.

La bărbați, excesul ponderal poate duce la scăderea nivelului de testosteron și afectarea cantității, calității și motilității spermatozoizilor. În plus, creșterea temperaturii în zona scrotală din cauza țesutului adipos excesiv poate afecta calitatea spermei.

Chiar și o pierdere de 5-10% din greutatea corporală poate îmbunătăți semnificativ fertilitatea.

4. Ai o greutate prea mică?

Subponderalitatea (indice de masă corporală sub 18,5) afectează producția de estrogen, hormon esențial pentru ovulație și menținerea sarcinii. Țesutul adipos joacă un rol esențial în producerea de estrogen, hormonul responsabil pentru reglarea ciclului menstrual și ovulație.

„Dacă procentul de grăsime corporală este prea scăzut, organismul nu mai produce suficient estrogen, ceea ce poate duce la: menstruații neregulate, lipsa ovulației (anovulație) sau absența menstruației (amenoree). De asemenea, nivelurile scăzute de estrogen pot afecta mucoasa uterină (endometrul), împiedicându-l să devină suficient de gros pentru a susține implantarea embrionului”, detaliază dr. Andreas Vythoulkas.

La bărbați, o greutate prea mică poate afecta producția de spermatozoizi și nivelul de testosteron. O alimentație echilibrată este esențială pentru sănătatea reproductivă.

5. Faci exerciții fizice în exces?

Deși exercițiile fizice moderate sunt benefice pentru fertilitate, antrenamentele excesive pot duce la perturbări hormonale, în special în ceea ce privește nivelul de cortizol.

Efortul fizic foarte mare este un factor de stres pentru organism. Acesta determină o creștere a nivelului de cortizol, care poate duce la scăderea producției de hormoni reproductivi, tulburări ale ciclului menstrual și scăderea șanselor de implantare a embrionului.

De asemenea, cortizolul în exces poate duce la rezistență la insulină. Rezistența la insulină afectează fertilitatea și poate contribui la sindromul ovarelor polichistice (SOP).

„Femeile care practică sporturi solicitante, cum ar fi dansul, atletismul sau alergatul pe distanțe lungi, pot prezenta niveluri reduse de estrogen și progesteron, ceea ce afectează ovulația și poate duce la amenoree. Excesul de exerciții fizice și greutatea corporală mică pot duce la un răspuns slab la tratamentele de stimulare ovariană, ceea ce reduce numărul și calitatea ovulelor disponibile pentru fertilizare”, atenționează medicul.

La bărbați, antrenamentele foarte intense pot afecta producția de testosteron, motilitatea și morfologia spermatozoizilor prin creșterea temperaturii la nivelul testiculelor. Sporturile intense, cum ar fi ciclismul de performanță, pot comprima vasele de sânge din zona testiculelor. Astfel, pot afecta circulația și producția de spermă.

6. Ai avut infecții cu transmitere sexuală?

Următoarea întrebare din acest test de infertilitate se referă la infecțiile cu trasmitere sexuală. Infecțiile netratate, precum Chlamydia și Gonoreea, pot duce la boala inflamatorie pelvină, care poate cauza cicatrizarea trompelor uterine și infertilitate.

Aceste infecții pot avea un impact major asupra fertilității, atât la femei, cât și la bărbați.

„Multe infecții sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că o persoană poate fi infectată fără să știe, permițând bolii să progreseze și să provoace daune permanente sistemului reproducător. Dacă nu sunt tratate la timp, pot cauza infertilitate prin afectarea organelor reproductive, creșterea riscului de complicații în sarcină și scăderea calității spermei și ovulelor”, atenționează specialistul.

7. Ai menstruații neregulate sau sângerări anormale?

Un ciclu menstrual neregulat poate indica tulburări de ovulație, afecțiuni hormonale (SOP, hipo- sau hipertiroidism), fibroame sau polipi. De asemenea, sângerările între menstruații pot semnala probleme la nivelul colului uterin sau al endometrului.

Lipsa ovulației poate fi un obstacol major în concepție, iar dezechilibrele hormonale pot afecta implantarea embrionului și menținerea sarcinii.

8. Ai dureri menstruale severe sau disconfort în timpul actului sexual?

Durerile menstruale intense și disconfortul în timpul actului sexual pot fi semne ale unor afecțiuni precum endometrioza, adenomioza, chisturile, vaginismul, fibroamele uterine sau boala inflamatorie pelvină.

Aceste afecțiuni pot afecta implantarea embrionului și creșterea fătului. Un diagnostic precoce și tratamentele adecvate pot crește șansele de concepție și de a duce o sarcină la termen.

9. Ai avut avorturi spontane repetate?

O altă întrebare a acestui test de infertilitate se referă la prezența avorturilor repetate. Pierderea sarcinilor poate fi cauzată de anomalii cromozomiale (mai ales în primul trimestru), probleme hormonale, afecțiuni uterine sau boli autoimune. De asemenea, tulburările de coagulare și infecțiile bacteriene (listerioza, toxoplasmoza, infecția cucitomegalovirus, rubeola, Chlamydia) pot crește riscul de avort spontan.

Dacă ai avut două sau mai multe pierderi de sarcină, este indicat să faci investigații suplimentare recomandate de medic. În acest mod, poți identifica precis cauza și poți urma un tratament adecvat.

10. Consumi cantități mari de cafea, băuturi energizante sau alcool?

Consumul excesiv de cofeină poate afecta implantarea embrionului, reduce fluxul sanguin către uter și crește riscul de avort spontan. Studiile arată că femeile care consumă peste 300 mg de cofeină pe zi pot avea dificultăți în concepție și un risc crescut de avort. La bărbați, cofeina în exces poate reduce motilitatea spermatozoizilor și crește fragmentarea ADN-ului spermatic, afectând astfel fertilizarea ovulului.

În plus, băuturile energizante, prin conținutul ridicat de cofeină și zahăr, pot amplifica stresul oxidativ din organism. Acestea pot afecta sănătatea reproductivă atât la femei, cât și la bărbați.

„Alcoolul este un alt factor de risc major, deoarece poate afecta echilibrul hormonal, interferează cu ovulația și reduce calitatea ovulelor. La bărbați, consumul excesiv de alcool scade nivelul de testosteron, afectează producția de spermatozoizi și poate duce la anomalii în structura acestora. Totodată, alcoolul crește riscul de malformații congenitale și complicații în sarcină.

Ideal este evitarea completă a alcoolului atunci când încerci să concepi, deoarece nu există o doză sigură pentru fertilitate. Dacă alegi să consumi alcool, limitează-te la maxim 1-2 băuturi pe săptămână”, recomandă dr. Vythoulkas.

Dacă ai răspuns „da” la oricare dintre aceste întrebări, fertilitatea ta ar putea fi afectată. Această autoevaluare este un punct de plecare important în discuția cu un medic specialist despre cauzele posibile ale infertilității. În funcție de rezultatele evaluării, medicul îți poate recomanda teste suplimentare și tratamente personalizate. Obiectivul este să găsiți împreună cea mai sigură și eficientă cale pentru a rămâne însărcinată și a aduce pe lume un copil sănătos.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Depresia poate crește cu 30% riscul de afecțiuni cronice. Oamenii de știință au analizat efectele acestei tulburări mintale în organism
Depresia poate crește cu 30% riscul de afecțiuni cronice. Oamenii de știință au analizat efectele acestei tulburări mintale în organism
Simptomul care poate indica dezvoltarea cancerului colorectal. Ce semne pot sugera această afecțiune gravă
Simptomul care poate indica dezvoltarea cancerului colorectal. Ce semne pot sugera această afecțiune gravă
De ce ți se dilată pupilele. Care pot fi cauzele acestor simptome oculare
De ce ți se dilată pupilele. Care pot fi cauzele acestor simptome oculare
PARTENERI