Depresia poate crește cu 30% riscul de afecțiuni cronice. Oamenii de știință au analizat efectele acestei tulburări mintale în cazul dezvoltării mai multor simptome în organism. Aceștia subliniază importanța tratării simultane, atât a problemelor de sănătate mintale, cât și a celor fizice.
Studiul a analizat datele a 172.556 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 71 de ani. Informațiile acestora au fost preluate de la UK Biobank. Aceștia au fost supuși unor evaluări în perioada 2006 și 2010. Perioada medie de monitorizare a fost de 6.9 ani, pe parcursul căreia au fost urmărite 69 de afecțiuni.
Depresia poate crește cu 30% riscul de afecțiuni cronice
La începutul cercetării, persoanele cu antecedente de depresie prezentau deja o medie de trei afecțiuni fizice, spre deosebire de cele care nu sufereau de depresie și aveau numai două, conform SciTechDaily.
Pe durata lucrării științifice, participanții cu depresie au dezvoltat o medie de 0,2 afecțiuni suplimentare pe an. În același timp, participanții fără depresie au acumulat 0,16. Printre cele mai des diagnosticate afecțiuni noi s-au regăsit: osteoartrita (15,7% dintre cei cu depresie față de 12,5% fără depresie), hipertensiunea (12,9% față de 12,0%) și boala de reflux gastroesofagian (13,8% față de 9,6%).
Studiul a fost publicat în PLOS Medicine și realizat de oamenii de știință de la University of Edinburgh. Rezultatele acestora sugerează că adulții cu antecedente de depresie pot dezvolta afecțiuni fizice cronice cu aproximativ 30% mai repede decât cei care nu suferă de această tulburare mintală.
Depresia se poate asocia cu mai multe efecte adverse
Depresia este cea mai frecvent întâlnită tulburare de sănătate mintală. Aceasta se poate asocia cu o serie de efecte adverse asupra sănătății fizice. De exemplu, poate favoriza apariția bolilor de inimă și a diabetului, potrivit NeuroscienceNews. În cadrul lucrării recente, cercetătorii și-au propus să cuantifice asocierea dintre depresie și rata la care s-au acumulat afecțiunile în perioada vârstei mijlocii și la vârste mai înaintate.
„Oamenii care s-au confruntat cu depresie au mai multe șanse de a dezvolta afecțiuni fizice pe termen lung, cum ar fi boli de inimă și diabet; cu toate acestea, sistemele de asistență medicală existente sunt concepute pentru a trata afecțiuni individuale, în loc de persoane individuale cu afecțiuni multiple. Avem nevoie de servicii de asistență medicală pentru a adopta o abordare integrată a îngrijirii persoanelor care suferă atât de depresie, cât și de afecțiuni fizice pe termen lung.” a explicat echipa de cercetători.
Concluziile studiului sugerează că adulții de vârstă mijlocie și cei aflați la o vârstă mai înaintată cu antecedente de depresie pot dezvolta mai multe afecțiuni fizice pe termen lung. Aceștia pot suferi de afecțiuni fizice suplimentare într-un ritm mai scurt decât cei fără antecedente de depresie. Cercetătorii susțin că descoperirile evidențiază importanța abordărilor integrate în gestionarea rezultatelor asupra sănătății mentale și a celei fizice.
Depresia se încadrează în categoria tulburărilor afective. Simptomele sale pot varia în intensitate, de la ușoare la severe. Aceasta se poate dezvolta indiferent de vârstă și se poate manifesta prin: plâns frecvent, apatie, gânduri suicidare, dificultate de a lua decizii, lentoare, irascibilitate, anxietate, pierderea interesului pentru pasiuni și hobby-uri, dificultățile în desfășurarea sarcinilor de muncă, tristețe profundă, gânduri negative, libido redus, insomnia sau somn în exces și lipsa energiei.