Sindromul ovarelor polichistice, boala care duce la infertilitate. Cauze, simptome și tratament

Publicat: 23 iunie 2024, 06:47

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală comună și una dintre principalele cauze de infertilitate la femei. Ea debutează de obicei în adolescență și nu poate fi vindecată, dar unele simptome pot fi tratate. Află cum se manifestă sindromul ovarelor polichistice și opțiunile de tratament disponibile. 

La nivel mondial, sindromul ovarelor polichistice afectează aproximativ 8-13% dintre femeile de vârstă reproductivă și până la 70% dintre ele rămân nediagnosticate, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Această afecțiune începe în adolescență, dar simptomele pot fluctua de-a lungul timpului.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este asociat cu o varietate de probleme de sănătate pe termen lung care afectează bunăstarea fizică și emoțională a femeilor. Dezechilibrele hormonale pe care le provoacă influențează funcția reproductivă și pot face dificilă obținerea unei sarcini.

Ce este sindromul ovarelor polichistice

Ovarele femeilor care suferă de această afecțiune produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini prezenți în cantități mici la femei, de obicei. 

Numele sindromului ovarelor polichistice descrie numeroasele chisturi (saci plini cu lichid) cu dimensiuni variate care se formează în ovare, conform Johns Hopkins Medicine. Cu toate acestea, unele femei nu au chisturi, în timp ce altele fără această afecțiune dezvoltă chisturi.

Ovulația are loc atunci când un ovul matur este eliberat dintr-un ovar. Dacă ovulul respectiv nu este fertilizat de un spermatozoid, el este eliminat din corp în timpul menstruației. Uneori, organismul femeii nu produce suficienți hormoni pentru a se produce ovulația. Când ovulele nu sunt eliberate, ovarele pot dezvolta multe chisturi mici, vizibili la o ecografie. Aceste chisturi produc hormoni androgeni, care sunt responsabili pentru majoritatea simptomelor din sindromul ovarelor polichistice. 

Ce simptome are sindromul ovarelor polichistice

Manifestările acestei afecțiuni endocrine pot varia de la o femeie la alta. Adesea, simptomele se modifică în timp și apar fără un declanșator clar.

Simptome posibile includ:

  • menstruații neregulate sau absente, abundente, lungi sau foarte ușoare;
  • infertilitate;
  • acnee și/sau ten gras;
  • pilozitate în exces pe față și corp, inclusiv pe piept, linia abdominală și spate (hirsutism);
  • pierderea părului în zone specific masculine (alopecie);
  • creștere în greutate, cu exces de țesut gras în special în jurul abdomenului;
  • mici excrescențe de piele pe gât sau la axile (papiloame);
  • pete de culoare întunecată sau îngroșate pe ceafă, la axile și sub sâni (afecțiune numită Acanthosis nigricans);
  • chisturi vizibile ecografic pe ovare și/sau ovare mărite în volum.

Infertilitatea, creșterea în greutate și creșterea părului pe corp și față pot fi o sursă de anxietate, depresie și probleme legate de imaginea corporală. Astfel, sindromul ovarelor polichistice poate afecta alte aspecte ale vieții, precum relațiile, familia și munca.

Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice

Cauza exactă a SOP nu este clară. Multe femei cu această afecțiune au și rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că organismul lor nu poate utiliza corect insulina secretată de pancreas. Când insulina se acumulează în corp, poate produce o creștere a nivelului de hormoni androgeni. Obezitatea poate, de asemenea, să crească nivelul insulinei și să agraveze simptomele SOP.

S-a observat că sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune ereditară. Dacă mama sau sora ta a primit acest diagnostic, ai un risc mai mare de a dezvolta SOP. 

Femeile care au sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispuse la anumite afecțiuni, cum ar fi:

  • diabet de tip 2;
  • hipertensiune arterială;
  • colesterol mărit;
  • boli de inimă;
  • cancer de endometru (cancerul mucoasei uterului).

Cum se diagnostichează sindromul ovarelor polichistice

Unele dintre simptomele SOP sunt întâlnite și în alte afecțiuni, astfel că sunt necesare și alte analize pentru a confirma diagnosticul. Acestea includ un examen pelvin pentru a verifica sănătatea organelor reproducătoare și o ecografie pentru a evalua dimensiunea ovarelor și a vedea dacă există chisturi pe suprafața lor. 

De asemenea, sunt recomandate analize de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor androgeni și altor hormoni sexuali. Medicul poate solicita și o evaluare a nivelurilor de glucoză, colesterol și trigliceride din sânge.

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune cronică și nu poate fi vindecată. Cu toate acestea, unele simptome pot fi tratate prin schimbări ale stilului de viață, medicamente și tratamente pentru fertilitate.

Dacă planifici să rămâi însărcinată, tratamentul include:

  • Schimbarea alimentației și activitatea fizică. O dietă sănătoasă și mișcarea pot reduce rezistența la insulină și nivelul de glucoză din sânge. De asemenea, te pot ajuta să slăbești și să reduci simptomele;
  • Medicamente pentru stimularea ovulației. Stimularea ovariană controlată este recomandată atunci când nu există ovulație, dar nu este lipsită de riscuri. Ea poate provoca hiperstimulare ovariană, situație în care ovarele reacționează excesiv la tratament și eliberează o cantitate foarte mare de hormoni, în special estrogen. În formele severe, hiperstimularea ovariană produce complicații grave, precumi acumularea excesivă de lichid în cavitatea abdominală și formarea de cheaguri de sânge.

Dacă nu planifici să rămâi însărcinată, tratamentul include:

  • Pilule contraceptive. Acestea ajută la reglarea ciclului menstrual, scăderea nivelurilor de hormoni androgeni și atenuarea acneei;
  • Medicamente antidiabetice. Metformina sau alte medicamente antidiabetice sunt recomandate pentru a reduce rezistența la insulină. Totodată, poate ajuta la scăderea nivelurilor de androgeni, încetinirea creșterii părului facial și corporal și reglarea ovulației;
  • Schimbarea alimentației și activitatea fizică. Aceste măsuri ajută la controlul greutății, creșterea sensibilității la insulină și gestionarea simptomelor SOP;
  • Tratamente pentru alte simptome. Se pot recomanda medicamente pentru tratarea pilozității excesive și acneei cauzate de sindromul ovarelor polichistice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
PARTENERI