Calciul se regăsește printre mineralele esențiale pentru menținerea sănătății organismului, în special a sistemului osos. Pe lângă produsele lactate, acesta poate fi asimilat dintr-o varietate de alimente vegetale. Citește despre surse vegetale de calciu.
Dacă suferi de intoleranță la lactoză, alergie la produse lactate sau orice afecțiune care te poate face să excluzi laptele din alimentație, poate deveni dificil să-ți asiguri aportul necesar zilnic de calciu. În general, dietele vegetariene sau vegane pot ridica unele probleme în ce privește deficiențele de nutrienți.
Surse vegetale de calciu
Poți găsi o varietate de alimente vegetale care îți pot oferi cantități ridicate de calciu, ceea ce poate completa dietele vegane și vegetariene. În această categorie intră: semințe, legume, fructe și leguminoase, care asigură un conținut bogat în nutrienți.
Deficiențele de calciu pot crește riscul de a dezvolta osteoporoză în cazul persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată și pot favoriza apariția fracturilor deoarece scad rezistența oaselor. Pentru a-ți organiza corespunzător mesele, poți cere consultul unui medic sau al unui nutriționist.
Semințe de chia
Semințele de chia au un conținut ridicat de calciu, conform Medical News Today. Acestea conțin bor, un mineral care sprijini sănătatea oaselor și a mușchilor, ceea ce ajută organismul să metabolizeze calciul, fosforul și magneziul.
Lapte de soia
Laptele de soia oferă la fel de mult calciu ca laptele de vacă, fiind printre aceste surse vegetale de calciu. Poate fi util să alegi un produs care este fortificat cu carbonat de calciu. În plus, asigură concentrații ridicate de vitamina D și include mai puține grăsimi saturate decât laptele integral cu lactoză.
Smochine uscate
Smochinele uscate conțin concentrații ridicate de: calciu, fibre și antioxidanți. Datorită proprietăților antioxidante, pot fi eficiente în combaterea efectelor dăunătoare cauzate de radicalii liberi în organism, un tip de molecule instabile ce pot provoca stres oxidativ. Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire a organismului și poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
Broccoli
Broccoli este o legumă cruciferă bogată în calciu, potrivit Very Well Health. Mai mult, conține mai multe vitamine și minerale, inclusiv fosfor, potasiu, vitamina C, acid folic, beta-caroten și vitamina K. Totodată, poate ameliora inflamația din organism.
Tofu
Tofu se numără printre aceste surse vegetale de calciu, însă concentrațiile sale pot varia în funcție de producător și rețetă. Pentru a te asigura că beneficiezi de caracteristicile acestui produs, citește cu atenție etichetele și selectează doar tofu care conține sare de calciu, pe care producătorii o folosesc drept coagulant.
Migdale
Migdalele sunt surse vegetale de calciu. În timp ce grăsimea din compoziția acestora este preponderent sănătoasă și mononesaturată, numărul de calorii rămâne mare. Migdalele pot susține sănătatea inimii și conțin concentrații ridicate de vitamina E.
De asemenea, migdalele te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, în timp ce oferă un aport optim de calciu. Totuși, este important să iei în considerare dimensiunea porției pe care o consumi pentru a evita aportul excesiv de calorii.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.