Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății

Publicat: 24 aprilie 2024, 08:31

Scorțișoara este printre cele mai folosite condimente de pe planetă. Aceasta poate fi consumată într-o varietate de forme și preparate, inclusiv sub formă unui ceai cu un gust plăcut. Citește despre proprietățile ceaiului de scorțișoară.

Gustul aromatic se extrage din scoarța interioară a arborilor Cinnamomum. În general, scoarța se macină pentru a obține pudră de scorțișoară. Pentru prepararea ceaiului, se hidratează în apă fierbinte, în formă întreagă.

Proprietățile ceaiului de scorțișoară

Scorțișoara are un profil nutritiv, care asigură o serie de substanțe esențiale, precum: potasiu, calciu, fier, proteine, grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Aceasta este populară datorită aromei și mirosului specific, ce pot îmbunătăți numeroase preparate culinare, în special dulciuri.

Scorțișoara poate fi folosită pentru a înlocui grăsimea, zahărul și sarea. Totodată, are în compoziție compușii cinamaldehidă și acid cinamic, două substanțe care se găsesc în ulei. 

Pe lângă o serie de beneficii pentru sănătate, scorțișoara conține o substanță chimică numită cumarină. De asemenea, consumul excesiv pe termen lung, poate provoca: leziuni hepatice, cancer, glicemie scăzută sau probleme de respirație. De obicei, limita maximă de scorțișoară pe care o poți consuma zilnic este de o linguriță.

Poate sprijini sănătatea pielii

Proprietățile ceaiului de scorțișoară pot influența în mod pozitiv sănătatea pielii. Scorțișoara poate ajuta la stimularea producerii de colagen. Această proteină poate susține structura acestui organ. Colagenul poate crește elasticitatea și poate îmbunătăți hidratarea. În același timp, te poate ajuta să-ți menții pielea netedă și fermă.

Poate sprijini sănătatea inimii

Scorțișoara poate ameliora inflamația, poate reduce tensiunea arterială și poate elimina excesul de colesterol din vasele de sânge. Mai exact, cinamaldehida și cinamofilina, două componente ale condimentului, pot fi utile în scăderea tensiunii arteriale, pot extinde țesutul vascular și pot reduce trigliceridele și colesterolul LDL, denumit și colesterolul rău, potrivit WebMD.

Poate ameliora inflamația cronică

Proprietățile ceaiului de scorțișoară pot avea efecte asupra inflamației cronice. Scorțișoara se asociază cu afecțiuni precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Aceasta poate contribui la reducerea markerilor de inflamație, care pot scădea riscul de îmbolnăvire. Antioxidanții din ceaiul de scorțișoară pot ajuta în lupta împotriva radicalilor liberi, care pot avea efecte dăunătoare asupra celulelor și ridică riscul de a dezvolta boli de inimă și cancer.

Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus

Scorțișoara te poate să scapi de kilogramele în plus și să-ți gestionezi o greutate optimă, conform Greatist. Aceasta poate contribui la pierderea grăsimii din circumferința taliei, dacă ai grijă să o consumi constant și eviți excesul.

Poate atenua simptomele menstruale

Proprietățile ceaiului de scorțișoară pot acționa în perioada menstruației. Aceasta poate ajuta la reducerea simptomelor menstruale, cum ar fi: sângerare excesivă, durere, senzație de greață și vărsături. Consumul de ceai de scorțișoară poate ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute asociate menstruației.

Poate contribui la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge

Atât pudra de scorțișoară, cât și ceaiul de scorțișoară pot fi utile atunci când vrei să-ți controlezi nivelul ridicat de zahăr din sânge, mai ales în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Scorțișoara poate scădea lipidele serice, nivelurile de glucoză din sânge, glicemia și trigliceridele din plasmă à jeun.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
PARTENERI