Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează

Publicat: 12 iunie 2024, 07:48

Așa cum sugerează și numele, diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii. De obicei, el dispare după naștere, dar poate afecta atât sănătatea mamei, cât și pe cea a bebelușului dacă nu este gestionat prompt și corect. Află care sunt factorii de risc, cum se manifestă și cum se tratează.

Diagnosticul de diabet gestațional poate părea îngrijorător, dar, cu tratamentul corect, sarcina are toate șansele să evolueze normal și complicațiile să nu apară. Spre deosebire de alte tipuri de diabet, această afecțiune metabolică este tranzitorie. În cele mai multe cazuri, ea dispare după nașterea copilului.

Diabetul gestațional este diagnosticat de obicei în săptămânile 24-28 de sarcină, la testele de screening recomandate tuturor gravidelor. În trimestrul al treilea, sunt indicate analize specifice pentru depistarea acestei afecțiuni: glucoza serică, hemoglobina glicozilată și testul oral de toleranță la glucoză.

Cauzele și factorii de risc pentru diabetul gestațional

În timpul sarcinii, placenta produce hormoni care afectează capacitatea celulelor de a utiliza eficient insulina. Acest hormon sintetizat de pancreas ajută glucoza din sânge să intre în celule, unde este folosită ca sursă de energie. 

Când celulele devin mai puțin receptive la insulină, apare ceea ce se numește rezistență la insulină. Toate femeile însărcinate dezvoltă un grad de insulinorezistență spre finalul sarcinii, dar majoritatea reușesc să producă o cantitate mai mare de insulină pentru a contracara nivelul crescut al glicemiei. În cazul unora, acest lucru nu se întâmplă și glicemia se menține crescută. 

Cauza exactă a diabetului gestațional nu este cunoscută deocamdată, potrivit specialiștilor Federației Internaționale de Diabet (IDF). Au fost identificați câțiva factori de risc pentru acest tip de diabet:

  • excesul ponderal;
  • vârsta peste 45 de ani;
  • un istoric familial de diabet;
  • prezența diabetului gestațional într-o sarcină anterioară;
  • sindromul ovarelor polichistice.

Ce simptome are diabetul gestațional

În cele mai multe cazuri, acest tip de diabet este asimptomatic sau are manifestări subtile și nespecifice. Unele femei pot experimenta simptome precum:

  • senzație crescută de sete;
  • urinări frecvente;
  • oboseală;
  • vedere încețoșată;
  • greață;
  • infecții frecvente, cum ar fi cele fungice de tipul candidozei. 

Adesea, aceste simptome sunt puse pe seama sarcinii și trec neobservate. De obicei, diabetul gestațional nu este descoperit pe baza simptomelor, ci a testelor de rutină recomandate în săptămânile 24-28 de sarcină. 

Ce complicații poate cauza diabetul gestațional

Fără un control adecvat al glicemiei, diabetul gestațional poate afecta atât copilul, cât și mama. În cazul fătului sau nou-născutului, nivelul ridicat de glucoză în sânge poate duce la:

  • naștere prematură;
  • greutate prea mare la naștere (care face nașterea dificilă și poate impune nașterea prin cezariană);
  • glicemie scăzută (hipoglicemie) imediat după naștere;
  • probleme de respirație.

Nivelul crescut al glicemiei poate crește, de asemenea, riscul de avort spontan sau deces intrauterin. 

Diabetul gestațional poate duce și la complicații pe termen lung. Copiii născuți de mame care au avut această afecțiune prezintă un risc mai mare de a deveni supraponderali sau obezi și de a dezvolta diabet de tip 2 pe măsură ce cresc.

Pentru gravide, una dintre complicațiile diabetului gestațional este preeclampsie. Această afecțiune este caracterizată prin hipertensiune arterială și un nivel ridicat de proteine în urină în a doua jumătate a sarcinii. Preeclampsia poate provoca probleme grave atât gravidei, cât și copilului. Formele severe le pot pune viața în pericol. 

Femeile care au avut diabet gestațional în sarcină prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 5-10 ani de la naștere. În timp, nivelul crescut al glicemiei poate cauza numeroase probleme de sănătate, de la boli de inimă sau de rinichi și până la leziuni ale nervilor precum neuropatia diabetică. 

Tratamentul diabetului gestațional

Cu cât diabetul este depistat mai devreme, cu atât se reduce riscul de complicații pentru mamă și copil. Obiectivul tratamentului este aducerea și menținerea glicemiei în limitele normale. 

Conform National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), din Statele Unite, nivelurile optime ale glicemiei pentru o femeie cu diabet gestațional sunt: 

  • înainte de mese, la culcare și noaptea: 95 mg/dL sau mai puțin;
  • la o oră după masă: 140 mg/dL sau mai puțin;
  • la două ore după masă: 120 mg/dL sau mai puțin.

Pentru a verifica nivelul glicemiei, este necesar folosirea unui glucometru de mai multe ori pe zi. Cu acest dispozitiv se recoltează o picătură de sânge din vârful unui deget pentru a evalua nivelul glicemiei. Rezultatul este afișat în câteva secunde pe un ecran digital.

Alimentația 

Majoritatea femeilor reușesc să gestioneze diabetul gestațional prin modificări ale stilului de viață. Alegerile alimentare, cantitățile și programul meselor sunt toate importante pentru a menține nivelul glicemiei în intervalul-țintă. 

Planul alimentar trebuie adaptat nevoilor nutriționale din timpul sarcinii. Acesta trebuie recomandat de un medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Mișcarea 

Activitatea fizică este un alt mod de a controla eficient nivelul glicemiei. Discută cu medicul despre activitățile cele mai potrivite în timpul sarcinii. Obiectivul este de 30 de minute de efort fizic moderat, 5 zile pe săptămână, chiar dacă nu ai fost activă înainte de sarcină, dar recomandările pot fi diferite în funcție de particularitățile fiecărui caz. Dacă erai activă înainte de sarcină, întreabă medicul în ce măsură poți continua unele activități de intensitate mai mare, cum ar fi ridicarea de greutăți sau joggingul.

Activitatea fizică în timpul sarcinii și după naștere poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.

Uneori, alimentația și mișcarea nu sunt suficiente pentru a reduce nivelul glicemiei. În această situație, poate fi necesară administrarea de insulină. Aceasta nu afectează dezvoltarea fătului și este, de obicei, prima opțiune de tratament pentru diabetul gestațional. 

Siguranța medicamentelor antidiabetice orale, cum sunt metforminul și gliburida, administrate în timpul sarcinii este studiată. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
De ce este bine să faci o plimbare după masă. Ce beneficii aduce acest obicei
De ce este bine să faci o plimbare după masă. Ce beneficii aduce acest obicei
PARTENERI