La ce oră e indicat să adoarmă un copil. Sfaturile Uraniei Cremene despre ora potrivită de somn

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 28 aprilie 2023, 07:08

În episodul 11 din sezonul 4 MediCOOL, Urania Cremene a explicat la ce oră e indicat să adoarmă un copil pentru a se dezvolta normal. Specialistul a oferit sfaturi importante despre programul de somn al celor mici.

Reclamă

Somnul joacă un rol deosebit de important pentru sănătatea organismului, mai ales în cazul copiilor. Acesta ajută la creștere, menținerea imunității și la o bună funcționare a sistemului neuronal. Astfel, cei mici reușesc să se dezvolte și să își odihnească corpul atunci când dorm.

Adesea, părinții au de dat o luptă grea de convingere cu micuții când vine vorba de somn. Pentru că au foarte multă energie, copiii refuză de multe ori să meargă în pat la ora impusă, iar acest fapt reprezintă o adevărată provocare pentru adulți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Așadar, programul de somn al copilului poate varia și în funcție obiceiurile și atitudinea lui. Părinților le este foarte dificil să-i adoarmă pe cei mici atunci când ei nu își doresc asta. Astfel, ora lor de culcare este decalată în ciuda eforturilor pe care le fac mama și tata.

Deși există zile în care micuții se pun în pat la ore târzii, adulți trebuie să știe că somnul este benefic pentru organism. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca cei mici să aibă un program complex al somnului.

Reclamă

La ce oră e indicat să adoarmă un copil

Urania Cremene a vorbit în episodul 11 din sezonul 4 MediCOOL despre ora la care trebuie să adoarmă un copil. Specialistul susține că micuții ar face orice să decaleze ora de somn pentru un pic de joacă sau distracție, însă acest lucru are consecințe serioase asupra sănătății lor.

De asemenea, și diminețile sunt foarte dificile pentru părinți. Odată ce micuțul ajunge să se culce la o oră târzie trezitul devine un adevărat coșmar pentru el, dar și pentru adulți.

Ce se întâmplă în foarte mult familii este că dimineața sună ceasul, după care urmează alarmă de incendiu. Toată lumea aleargă, mamele urlă în general după micuții. De cele mai multe ori ieșim din casă mai târziu decât ne-am propus, cu stresul deja la cote maxime. Și de foarte multe ori, părinții sfârșesc în a-și îmbrăca copiii numai să iasă odată pe ușă.

– Urania Cremene
Reclamă

Invitata din platoul MediCOOL a oferit sfaturi utile despre cum transformăm haosul din casă în ordine. Iată la ce oră e indicat să adoarmă un copil și cum îl facem să își respect programul de somn, chiar dacă are multă energie.

Specialistul recomandă o rutină zilnică prin care fiecare știe ce are de făcut și ce urmează să se întâmple. În funcție de vârsta fiecărui copil și ritmul de viață, părinții trebuie să se gândească la un program prestabilit.

Activitățile pe care adulții le pot introduce în rutina de seară a copiilor sunt: joaca liberă, temele, cina în familie, spălatul pe dinți, cititul poveștilor, iar mai apoi dormitul. Astfel, cei mici vor învăța ordinea lor și se vor adapta programului.

Potrivit specialiștilor, ora de culcare a copiilor diferă în funcție de vârsta lor. Ideal ar fi ca micuții să adoarmă în intervalul 20:00 – 22.00 pentru a se dezvolta într-un ritm normal.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență. De ce poate apărea pubertatea precoce
Cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență. De ce poate apărea pubertatea precoce
Cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență. De ce poate apărea pubertatea precoce
Reclamă
PARTENERI
icon