Antena

Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce. Cum te poate ajuta acest condiment

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 martie 2024, 06:49

Lemnul dulce se întâlnește în sudul Europei și în vestul Asiei. Se folosește pentru a da aromă diferitelor băuturi, bomboane și medicamente și pentru a trata diferite afecțiuni. Află care sunt proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce.

Reclamă

Rădăcina plantei de lemn dulce se utilizează în medicina tradițională a anumitor țări, cum ar fi Grecia sau China. Aceasta poate reduce inflamația, poate calma simptomele stomacale și poate trata afecțiunile căilor respiratorii superioare.

Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce

De obicei, lemnul dulce se găsește sub formă de capsulă sau supliment lichid, potrivit Healthline. Se utilizează pentru a trata afecțiuni precum: refluxul gastric, bufeurile, tusea, arsurile la stomac, infecțiile bacteriene și virale. Calmează durerile de gât, în timp ce gelurile topice în care este inclus pot trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, se adaugă în unele băuturi și alimente pentru a le da gust. Însă, multe bomboane preparate din lemn dulce sunt aromate cu ulei de anason, un ulei esențial obținut din planta de anason, care oferă un gust similar.

Lemnul dulce conține sute de compuși vegetali, dar principalul compus activ al rădăcinii este glicirizina. Glicirizina îi asigură gustul dulce, precum și proprietățile antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene. Totodată, poate cauza efecte adverse.

Reclamă

În plus, poți opta pentru glutation dacă îți dorești proprietăți antioxidante. Acesta poate menține o imunitatea puternică și-ți poate proteja organismul împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ.

Poate diminua indigestia și reflexul gastroesofagian

Printre proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce se numără efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Extractul din rădăcină de lemn dulce se folosește deseori pentru a ameliora simptomele indigestiei, cum ar fi reflexul gastroesofagian, stomacul deranjat și arsurile. De obicei, concentrațiile sub formă de capsule pot fi utile în tratarea acestor simptome.

Poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii

Extractul din rădăcină de lemn dulce se utilizează pentru a trata o varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv acnee și eczeme. În plus, aplicarea gelurilor topice, care conțin extract din rădăcină de lemn dulce poate ameliora în mod semnificativ eczema.

Reclamă

Poate ajuta la tratarea hepatitei C

Fără tratament, hepatita C poate cauza inflamații și leziuni hepatice pe termen lung, conform Medical News Today. Glicirizina poate ajuta la tratarea hepatitei C, un virus care infectează ficatul. Glicirizina poate avea activitate antimicrobiană.

Poate ajuta la tratarea ulcerelor peptice

Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce pot fi folosite în tratarea ulcerelor peptice. Ulcerele peptice reprezintă răni dureroase care apar în stomac, esofag inferior sau intestin subțire. De obicei, le cauzează inflamația rezultată din bacteriile Helicobacter pylori. Glicirizina prezentă în extractul din rădăcină de lemn dulce poate ajuta la tratarea ulcerului peptic. În plus, poate reduce numărul de bacterii H. pylori.

Poate proteja împotriva cariilor

Rădăcina de lemn dulce poate proteja împotriva bacteriilor care pot cauza carii dentare și degradarea dinților. Aceasta reduce în mod semnificativ numărul de bacterii Streptococcus mutans, fiind cauza principală a cariilor.

Poate avea proprietăți anticancerigene

Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce pot fi anticancerigene. Datorită conținutului său bogat în compuși vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatoare, extractul din rădăcină de lemn dulce poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer și poate ajuta la tratarea mucozitei bucale. Aceasta se caracterizează prin răni bucale foarte dureroase pe care persoanele cu cancer le experimentează uneori ca efecte adverse al chimioterapiei și radiațiilor.

Poate ameliora afecțiunile căilor respiratorii superioare

Extractul și ceaiul din rădăcină de lemn dulce pot ameliora afecțiunile căilor respiratorii superioare, datorită efectelor lor antiinflamatoare și antimicrobiene. Iar glicirizina prezentă în extractul din rădăcină de lemn dulce poate ajuta la ameliorarea astmului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon