Antena

Ce este AMH și de ce este importantă această analiză pentru fertilitate

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 2 iunie 2024, 08:29

Testul AMH măsoară nivelul unui hormon important în estimarea rezervei ovariene a unei femei. El este recomandat pentru evaluarea fertilității și planificarea tratamentelor de fertilizare in vitro. Află cum se modifică rezerva ovariană de-a lungul vieții și cum se interpretează valorile AMH. 

Reclamă

Femeile se nasc cu un număr determinat de ovule sau, mai corect, ovocite. Acestea reprezintă rezerva lor ovariană pentru întreaga viață reproductivă. Ovocitele sunt celulele sexuale feminine imature, din care se dezvoltă ovulele mature, pregătite pentru fertilizare. 

Ovocitele sunt prezente în ovare încă din viața intrauterină. În jurul săptămânii 20 de sarcină, ovarele unei fetițe conțin cel mai mare număr de ovocite: aproximativ 6-7 milioane. La naștere, rămân doar unul-două milioane de ovocite, iar ulterior, rezerva ovariană scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Acest fenomen este cauzat atât de ovulația lunară, cât și de un proces natural de degenerare prin care trec ovocitele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată cum se modifică de-a lungul vieții, conform Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor:

  • la pubertate, ovarele conțin 300.000-500.000 de ovocite;
  • în jurul vârstei de 37 de ani, rămân aproximativ 25.000 de ovocite;
  • în jurul vârstei de 51 de ani (vârsta medie de instalare a menopauzei), numărul ovocitelor se reduce la circa 1.000.

Nu doar numărul ovocitelor scade odată cu vârsta, ci și calitatea lor. În paralel cu reducerea rezervei ovariene, se diminuează și fertilitatea femeii. Până la vârsta de 32 de ani, ritmul este lent, apoi crește până la 37 de ani și devine accelerat după această vârstă. 

Reclamă

Ce roluri are AMH

În interiorul ovarelor, ovulele se dezvoltă în mici saci plini cu lichid numiți foliculi ovarieni. Când un ovul ajunge la maturitate, aceștia îl eliberează și astfel se produce ovulația. 

Foliculii ovarieni secretă un hormon numit anti-Mullerian (abreviat AMH de la Anti-Mullerian Hormone). Acesta este sintetizat și în testiculele bărbaților de un tip de celule numite Sertoli. 

În viața intrauterină, AMH joacă un rol foarte important în dezvoltarea organelor sexuale. Nivelurile sale sunt mai ridicate la bebelușii de sex masculin, deoarece împiedică dezvoltarea organelor reproducătoare feminine. La bebelușii de sex feminin, acest hormon este secretat în cantități foarte mici.

Reclamă

Nivelul AMH se menține crescut la băieți până la pubertate, când începe să scadă. La fete, foliculii ovarieni încep să secrete acest hormon în cantități mari. Nivelul maxim este atins în jurul vârstei de 25 de ani, iar apoi scade fiziologic odată cu reducerea numărului de ovocite. La menopauză, când în ovare nu mai există ovocite, nivelul AMH ajunge aproape de zero.

Când se recomandă testarea

La femeile adulte, nivelul AMH este considerat un indicator important al rezervei ovariene, adică al numărului de foliculi viabili disponibili în ovare. El este evaluat foarte ușor, prin recoltarea unei probe de sânge care ulterior este procesată în laborator pentru a evalua concentrația hormonului anti-Mullerian. 

Testarea AMH este recomandată de primă intenție atunci când există o suspiciune de infertilitate la femei, dar este util și în anumite patologii ovariene sau testiculare. El poate fi efectuat și pentru:

  • stabilirea dozei optime de hormoni necesare pentru stimularea ovarelor în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro;
  • estimarea timpului rămas până la menopauză sau confirmarea acesteia, dar fără a prezice momentul exact de instalare a menopauzei;
  • diagnosticarea și monitorizarea răspunsului la tratament în anumite patologii ovariene, precum sindromul ovarelor polichistice și unele forme de cancer ovarian care cresc nivelul AMH;
  • evaluarea funcției testiculare la bebelușii sau copiii băieți care au testicule necoborâte. Testiculele sănătoase produc AMH. Când nivelul este normal, înseamnă că bebelușul are testicule funcționale, chiar dacă nu au coborât în scrot.

Cum se interpretează valorile AMH 

Concentrația hormonului anti-Mullerian circulant în sânge se corelează întotdeauna cu vârsta femeii și cu istoricul său medical pentru a evalua corect rezerva ovariană. Nivelul AMH rămâne relativ constant pe parcursul ciclului menstrual, astfel că testarea poate fi realizată în orice zi a lunii. 

În funcție de vârstă, concentrația minimă a hormonului anti-Mullerian este următoarea:

Vârstă Valoare minimă
45 de ani0,5 ng/mL*
40 de ani1 ng/mL
35 de ani1,5 ng/mL
30 de ani2,5 ng/mL
25 de ani3 ng/mL
*Valoarea AMH se măsoară în nanograme pe mililitru (ng/mL). Sursa: American Journal of Obstetrics & Gynecology

În general, un nivel crescut al AMH semnifică o rezervă ovariană bună, dar poate fi și semnul unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice sau chiar o tumoare ovariană. Valorile se interpretează în contextul clinic, astfel că o valoare de 3 ng/mL pentru o femeie de 25 de ani poate fi normală, dar aceeași valoare poate semnala o problemă la o femeie de 40 de ani. 

Evaluarea hormonului anti-Mullerian nu este suficientă pentru a diagnostica o afecțiune ovariană. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a afla cauza creșterii concentrației de AMH. 

O valoare AMH scăzută înseamnă, în general, că rezerva ovariană a femeii este redusă. Aceasta înseamnă că are un număr mai mic de ovocite viabile disponibile pentru ovulație, ceea ce poate afecta fertilitatea. Totuși, acest test nu oferă informații cu privire la calitatea ovocitelor rămase în ovare și nu poate prezice dacă vei reuși sau nu să rămâi însărcinată. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de combatere a bufeurile nocturne. Ce măsuri poți lua pentru a le preveni
Metode de combatere a bufeurile nocturne. Ce măsuri poți lua pentru a le preveni
Metode de combatere a bufeurile nocturne. Ce măsuri poți lua pentru a le preveni
Primele analize de infertilitate recomandate. Ce metode se folosesc atunci când sarcina întârzie să apară
Primele analize de infertilitate recomandate. Ce metode se folosesc atunci când sarcina întârzie să apară
Primele analize de infertilitate recomandate. Ce metode se folosesc atunci când sarcina întârzie să apară
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Semne de infertilitate la femei și bărbați. Ce probleme pot indica
Reclamă
PARTENERI
icon