Semne ale deficienței de fosfor. Ce indică lipsa acestui mineral

Publicat: 25 iunie 2024, 07:50

Fosforul este un mineral esențial pentru sănătatea organismul, mai ales pentru sănătatea oaselor. În mod natural acesta poate fi obținut dintr-o alimentație echilibrată, însă există situații în care nivelurile acestuia se pot diminua în mod semnificativ. Lăsat netratat, un deficit poate ridica mai multe riscuri pentru sănătate, de aceea poate fi util să înveți simptomele acestei probleme medicale. Citește despre semne ale deficienței de fosfor.

Fosforul se regăsește printre substanțele nutritive esențiale pentru a menținerea sănătății sistemului osos. Cu toate acestea, dacă nu obții suficient fosfor din alimentație, se poate să dezvolți o deficiență a acestui nutrient. Pentru a o preveni sau a o ameliora poate fi util să identifici primele simptome, care pot indica acest dezechilibru în alimentație.

Semne ale deficienței de fosfor

Majoritatea fosforului din corpul uman este localizat în oase, dinți, sânge și țesuturi moi, potrivit The Health Site. Există o serie de alimente care conțin fosfor. Însă, este important să urmezi o alimentație sănătoasă pentru a menține un echilibru al mineralelor din corpul uman.

În general, deficiența de fosfor poate avea la bază mai mulți factori, cum ar fi: administrarea medicamentelor, tulburările de alimentație, consumul excesiv de alcool sau diferite afecțiuni genetice. Poate fi util să identifici din timp semnele deficitului de fosfor pentru a împiedica avansarea acestei probleme de nutriție.

Fragilitatea oaselor și dinților

Deși nu are aceeași popularitate, fosforul are la fel de multă importanță precum calciul pentru a-ți menține rezistența oaselor și dinților. Dacă suferi de o lipsă de calciu în dietă, oasele și dinții ar putea deveni fragile. De aceea pot fi mai susceptibile la rupere. În același timp, te poți confrunta cu o senzație de slăbiciune în marea majoritate a timpului.

Niveluri scăzute de energie

Nivelurile reduse de energie pot fi rezultatul stresului și al deficitului de vitamina B12. Totodată, pot avea la bază un deficit de fosfor dacă nivelul de energie se menține întotdeauna scăzut. Fosforul îți poate ajuta corpul să metabolizeze proteinele, grăsimile și carbohidrații pentru a produce energie. Dacă nu asimilezi un aport adecvat al acestei substanțe, aceasta îți poate cauza o senzație de epuizare, fiind printre aceste semne ale deficienței de fosfor.

Senzație de furnicături și amorțeală

Senzația permanentă de furnicături și amorțeală de la nivelul mâinilor și picioarelor poate indica o deficiență de fosfor. De asemenea, poate fi însoțită de o dificultate în mers, care poate fi sau nu vizibilă cu ochiul liber.

Pierderea apetitului

Deficitul de fosfor poate cauza pierderea apetitului, ceea ce te poate face să consumi cantități mai scăzute de alimente. În același timp, acest simptom poate face dificilă atingerea unor niveluri optime de fosfor prin intermediul unei diete echilibrate, conform Healthline.

Durere și rigiditate a articulațiilor

Durerea și rigiditatea articulațiilor pot fi semne ale deficienței de fosfor. Fosforul îndeplinește un rol esențial în creșterea si dezvoltarea oaselor tale. În cazul în care organismul nu are niveluri adecvate ale acestui mineral te poți confrunta cu aceste simptome la nivelul articulațiilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiuri care sunt mai eficiente dacă le bei dimineața. De ce să le consumi la primele ore
Ceaiuri care sunt mai eficiente dacă le bei dimineața. De ce să le consumi la primele ore
Proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi. Efectele benefice asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi. Efectele benefice asupra sănătății organismului
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. De ce este importantă metoda de gătit
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. De ce este importantă metoda de gătit
PARTENERI