Semne ale consumului excesiv de iod. Efectele adverse asupra organismului

Publicat: 13 septembrie 2024, 08:27

Iodul este un mineral prezent în alimente, unele săruri și suplimente alimentare. Corpul uman nu produce în mod natural iod, de aceea se bazează pe consumul unor surse externe. Citește despre semne ale consumului excesiv de iod.

Excesul apare rar și, de obicei, se manifestă numai atunci când o persoană consumă mai multe doze mari, mai precis câteva grame de suplimente cu iod. Consumul de alimente cauzează rareori exces de iod în organism.

Semne ale consumului excesiv de iod

Iodul poate fi asimilat din surse alimentare, precum: carne de cod, stridii, fulgi de alge uscate și iaurt grecesc simplu fără grăsimi. Totuși, administrarea unei cantități prea mari de iod din suplimente poate cauza dezechilibre în organism, potrivit Very Well Health.

Suplimentele alimentare cu iod se găsesc de obicei sub formă de iodură de potasiu sau iodură de sodiu. Unele suplimente folosesc alge marine, care conțin iod. De obicei, suplimentele alimentare conțin aproximativ 150 mcg de iod, alături de alte substanțe. Unele suplimente conțin doar iod. Aceste suplimente tind să aibă o doză mult mai mare și adesea depășesc semnificativ doza zilnică recomandată.

Din acest motiv, este important să te asiguri că iei suplimente numai la indicația medicului pentru a evita excesul de substanțe nutritive în organism.

Printre aceste semne ale consumului excesiv de iod, care sunt ușoare se regăsesc: dureri abdominale, senzație de greață, vomă, diaree, febră, tuse, senzație de arsură la nivelul gâtului și gurii.

Printre reacțiile severe ale consumului excesiv de sodiu se pot număra: stări de confuzie, puls slab, delir sau cianoză, iar în cazurile foarte grave te poți confrunta cu comă sau deces.

Consumul unei cantități prea mari de iod poate determina o afecțiune numită hipertiroidism indus de iod. Aceasta se poate întâmpla de obicei atunci când oamenii iau suplimente de iod pentru a-și îmbunătăți funcția tiroidiană. Hipertiroidismul poate fi foarte periculos dacă suferi de o afecțiune cardiacă subiacentă deoarece îți poate afecta ritmul cardiac, conform Healthline.

Metode de tratament ale consumului excesiv de iod

Atunci când o persoană suferă de exces de iod, este indicat să primească într-un timp cât mai scurt îngrijire medicală. Odată ce ajunge la spital, tratamentul depinde de gravitatea simptomelor cu care aceasta se confruntă.

Pentru a stabili un diagnostic corect, se poate apela la investigații medicale, cum ar fi: analize de sânge, teste de urină sau efectuare a unor radiografii.

Printre tratamentele de sprijin care se pot administra pentru a combate aceste semne ale consumului excesiv de iod, se pot număra: administrarea de cărbune activ, injectarea fluidelor intravenoase, administrarea de laxative sau, în cazurile grave, intubare.

Furnizorii de asistență medicală pot monitoriza semnele vitale ale bolnavilor pentru a stabili și aplica cea mai bună îngrijire. În același timp, pot intui evoluția problemelor de sănătate.

De asemenea, poate fi util să cunoști alimentele care conțin foarte mult iod pentru a preveni ingestia unei cantități prea mari. Printre produsele care prezintă acest mineral se regăsesc: alge marine, ficat de vită, produse lactate și prune uscate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
PARTENERI