Antena

Rutina de seară pentru îngrijirea pielii. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov spun cum îți poți proteja tenul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 31 iulie 2024, 07:16 / Actualizat: 31 iulie 2024, 14:31

Dacă vrei să ai grijă de pielea ta, ai nevoie de o rutină de seară, care să includă produsele corespunzătoare tipului tău de ten. Iulia Roșu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Citește despre rutina de seară pentru îngrijirea pielii.

Reclamă

Pentru a adopta o rutină de seară eficientă și adaptată pielii tale, este important să acorzi atenție ingredientelor folosite la prepararea produselor și să respecți o ordine a aplicării lor.

Rutina de seară pentru îngrijirea pielii

Înainte de aplicarea produselor de îngrijire a pielii, se recomandă să-ți spelii dinții. Anumiți compuși din pasta de dinți, dacă ajung pe față și nu sunt înlăturați în totalitate, pot provoca iritații sau alergii. În plus, dacă ți-ai efectuat rutina de seara pentru menținerea sănătății pielii, se poate să eviți să insiști asupra periajului și să nu cureți bine toate zonele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă rămân urme de pastă de dinți, pot apărea iritații ale buzelor sau cheilite (inflamație și exfoliere) la marginea conturului gurii. În plus, te poți confrunta cu dermatită periorală ca urmare a reacției la pasta de dinți. După ce te asiguri că ai înlăturat-o, poți începe rutina destinată îngrijirii pielii seara.

Produs de curățare a pielii

Rutina de seară pentru îngrijirea pielii include întotdeauna un produs pentru curățarea tenului. Îl poți alege în funcție de tipul tău de ten. Un ten gras necesită un produs de curățare pentru ten gras sau cu tendință acneică. Un ten uscat are nevoie de un produs de curățare pentru piele uscată sau sensibilă.

Reclamă

Serum

Serumurile sunt destinate problemelor cutanate și se folosesc ca tratamente minimaliste. Pentru a trata petele pigmentare, îți poți aplica un serum cu vitamina C. Seara niciodată nu se combină vitamina C cu retinol. În cazul în care vrei să folosești ambele tipuri de produse, vitamina C se aplică dimineața, retinolul se aplică seara.

Dacă te confrunți cu o piele deshidratată, poți aplica un ser cu acid hialuronic. Dacă ai o barieră alterată sau o piele sensibilă, poți utiliza niacinamidă. De obicei, serumul se alege împreună cu un medic dermatolog, în funcție de rezultatul pe care vrei să-l obții. Pentru o exfoliere, poți opta pentru alfa hidroxiacizii (AHA) sau beta hidroxiacizi (BHA).

Hidratare

La sfârșit, rutina de seară pentru îngrijirea pielii include etapa de hidratare, care poate fi combinată sau nu cu o etapă terapeutică. De exemplu, produsele cu retinol de cele mai multe ori sunt incluse într-o cremă. Există și serumuri cu retinol, dar în general, se găsesc sub formă de cremă. Retinoizii au nevoie să fie combinați cu o metodă de hidratare. Altfel, riști să-ți usuci foarte mult pielea.

Reclamă

Alegerea produselor de îngrijire în funcție de tipul de ten

Este important să alegi produsele de îngrijire a pielii pe baza tipului tău de ten. În funcție de ce vrei să tratezi poți alege un serum pentru: hidratare, pete și riduri. Pentru un ten cu tendință seboreică poate fi suficient să aplici un serum.

Crema ocupă un rol de hidratare și, de obicei, se alege în funcție de tipul de ten. Ceea ce specialiștii cataloghează în termeni generali ca fiind creme, acestea au mai multe texturi. Textura influențează eficicacitatea și aplicarea acestora.

Tenul seboreic nu poate suporta deloc unguentele. Unguentul înseamnă o substanță foarte grasă, de obicei, cu vaselină la bază. Orice substanță foarte grasă în combinație cu sebumul îți încarcă foarte mult tenul. Din acest motiv, capătă un luciu foarte vizibil și cauzează o senzație foarte neplăcută. Persoanele cu tenul mai gras au nevoie să folosească texturi foarte lichide: fluid, loțiune, soluție sau serum. Acestea se diferențiază prin proporția de apă versus grăsime.

Persoanele cu piele uscată, dacă aplică o loțiune, o să simtă o senzație de strângere a pielii feței pentru că nu există suficient de multă hidratare în compoziția folosită. În funcție de grăsimea conținută de produse pot alege în următoare ordine: creme, balsamuri sau unguente.

Îți poți completa rutina de seară pentru îngrijirea pielii în funcție de recipientul fiecărui produs folosit. Dacă o cremă se află într-un recipient fără pompiță, sunt foarte mari șanse ca aceasta să aibă o textură mai grasă. Dacă are pompiță, aceasta permite eliminarea unui lichid sau a unui fluid. Crema de hidratare se selectează în funcție de tipul tău de ten.

Serumul se alege în funcție de patologia pe care vrei să o tratezi. Serumul este tratament, crema de hidratare este întreținere, raportat la tipul tău de ten. Cu cât este mai gras tenul, cu atât are nevoie ca textura produsului să fie mai subțire.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de îngrijire a pielii toamna. Ce poți adăuga în rutina zilnică
Metode de îngrijire a pielii toamna. Ce poți adăuga în rutina zilnică
Metode de îngrijire a pielii toamna. Ce poți adăuga în rutina zilnică
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Metode pentru a trata pungile de sub ochi. Cum le poți estompa aspectul în mod natural
Metode pentru a trata pungile de sub ochi. Cum le poți estompa aspectul în mod natural
Metode pentru a trata pungile de sub ochi. Cum le poți estompa aspectul în mod natural
Reclamă
PARTENERI
icon