Antena

De ce apar ridurile. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre metode de ameliorare a acestor semne de îmbătrânire

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 iulie 2024, 07:22

Ridurile sunt un semn al procesului de îmbătrânire, pe care multe persoane încearcă să-l amelioreze. Iulia Roșu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Află de ce apar ridurile.

Reclamă

La baza îmbătrânirii pielii stau mai mulți factori, dintre care soarele este cel mai puternic. Pentru a fi sigur că-ți îngrijești corespunzător pielea, ai nevoie să iei în considerare mai multe aspecte pentru a-i combate.

De ce apar ridurile

Pielea are o structură de susținere, mai exact osul. Odată cu trecerea timpului, osatura se resoarbe. Craniul devine mai mic pe măsură ce înaintezi în vârstă, drept urmare, pielea pare că ar căpăta dimensiuni mai mari decât a avut la început.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă ai abcese dentare, resorbție osoasă sau foarte multe implanturi, osul tinde să o ia într-o direcție descendentă. În această situație, pielea se ridează în special pentru că pierde din volum. Îmbătrânirea aduce modificări osoase fiziologice, de exemplu, orbita devine mai mare și unghiul mandibular se aplatizează.

Totodată, apariția ridurilor se asociază cu modificări ale volumului feței. Volumul feței este dat de musculatură și grăsime. În timp, pierzi din grăsime și alunecă din pomeți în partea de jos a feței. Dacă o față tânără are o formă de triunghi cu baza în sus și se subțiază spre partea inferioară, când organismul îmbătrânește triunghiul acesta se inversează și începe să se vadă laxitatea.

Reclamă

Dacă te întrebi de ce apar ridurile ia în calcul calitatea pielii. Odată cu trecerea anilor, apare resorbție osoasă, pierdere de volum și alterare a calității a acestui țesut.

Ce metode de ameliorare a ridurilor se pot folosi

Ridurile apar ca urmare a mișcărilor musculare de sub piele. Primele riduri care se instalează sunt cele de expresie, în locurile unde musculatura este foarte intensă, cum ar fi: ridurile dintre spâncene, partea care înconjoară colțul extern al ochilor și fruntea.

Cu cât ai laxitate mai mare în zona ochilor, cu atât există mai multe riduri pe frunte. Aceasta se întâmplă când fruntea depune eforturi pentru a ține privirea deschisă.

Reclamă

Injectări cu botox

Injectarea cu botox se folosește frecvent pentru a ameliora ridurile. Dacă vrei să tratezi ridurile frontale, este indicat să iei în considerare laxitatea pleoapelor superioare, pentru că unele persoane, după injectarea cu botox, pot simți o senzație de greutate. Atunci mușchiul frontal nu mai funcționează și se dezvoltă o relaxare prea mare a sprâncenelor, care poate deveni foarte supărătoare pentru că ochiul nu se mai deschide la anvergura maximă.

În funcție de tehnica de injectare, de cantitatea de substanță folosită și de probleme de sănătate anterioare, în unele cazuri, pleoapele pot cădea în urma injectării cu botox. Dacă prezinți deja o laxitate, sunt șanse mari să se agraveze, mai ales dacă se injectează în partea inferioară a mușchiului. Practic, nu toate persoanele se confruntă cu această cădere a pleoapelor.

După ce afli de ce apar ridurile, reține că nu există produs cosmetic care să ridice mușchii feței. Practic, un produs cosmetic poate să influențeze calitatea pielii și poate să stimuleze producerea de colagen, dar niciodată nu poate înlocui grăsimea pierdută și osul care s-a resorbit. De fapt, atunci intervin procedurile injectabile, cu rolul de a substitui volumul pierdut.

Cremă SPF

Dacă vrei să utilizezi numai două produse pentru îngrijirea pielii, ai nevoie de un produs cu retinol și un produs de protecție solară sub formă de cremă cu SPF. Crema cu SPF se regăsește printre cele mai bune creme antirid. De fapt, aceasta ocupă un rol de prevenție.

Creme cu retinol

Colagenul susține pielea. Există produse cosmetice care stimulează producția de colagen. Însă, cel mai bun ingredient care poate combate îmbătrânirea pielii este retinolul.

Dacă analizezi de ce apar ridurile, ia în calcul că retinolul se folosește încă din anii ‘70 cu scopul de a le estompa. Acidul hialuronic are efecte benefice pentru hidratare, calitatea pielii, ameliorarea ridurilor și stimularea de colagen.

Retinolul acționează foarte eficient asupra ridurilor, în timp ce vitamina C are un rol foarte benefic pentru uniformizarea pielii. De exemplu, dacă ai pete pigmentare pentru că te-ai expus prea mult la soare, poți aplica pe toată față o cremă cu vitamina C. Rolul principal al vitaminei C este de depigmentare, antioxidare și uniformizare.

Retinolul are un efect exfoliant și un efect de reglarea a texturii pielii și a dimensiunii porilor. Retinolul este un derivat de vitamina A, care prin exfoliere îndepărtează stratul de celule moarte, ceea ce forțează pielea să se regenereze. În plus, retinolul poate să stimuleze producția de colagen.

Se recomandă să eviți începerea unui tratament cu retinol vara pentru că retinoizii, în primele două săptămâni, dau reacții adverse, precum senzație de uscăciune și iritație. Când pielea este iritată, inflamată și expusă la soare, se poate păta, ceea ce se numește hiperpigmentare postinflamatorie.

După ce afli de ce apar ridurile, acordă atenție cremelor folosite pentru a le trata deoarece concentrațiile de retinoid diferă. Dacă alegi cea mai mare concentrație, pentru a grăbi procesul, te poți confrunta doar cu reacții adverse și riscuri.

În rutina zilnică, retinolul se folosește doar seara și nu se aplică niciodată dimineața pentru că sub acțiunea radiațiilor ultraviolete se poate descompune în alți compuși care sunt iritanți. Se începe cu concentrațiile mai mici până se ajunge la unele mai mari.

Poți începe să utilizezi produse pe bază de retinoizi dermato-cosmetici și să-i eviți pe cei medicali, care se obțin doar cu prescripție medicală. Dacă ai o piele foarte sensibilă, retinoizii medicali administrați fără indicația medicului, pot înrăutăți simptomele deja existente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Reclamă
PARTENERI
icon