Pojărelul sau pojarul mic, cum este cunoscută popular rubeola, este întâlnită rar astăzi, datorită programelor globale de vaccinare. Ea este una dintre bolile copilăriei și are manifestări mai ușoare decât rujeola, cu care este confundată uneori. Rubeola poate duce la complicații grave în sarcină.
Rubeola este o infecție virală întâlnită rar astăzi datorită vaccinului care asigură protecție pentru toată viața împotriva acestei boli. În România, copiii sunt imunizați prin vaccinarea ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), care este indicată la 9 luni, 12 luni și 5 ani, conform schemei de vaccinare.
Pentru că au nume foarte asemănătoare, rubeola este adesea confundată cu rujeola (cunoscută popular ca pojar). Cele două sunt boli distincte, dar care au câteva semne și simptome comune, unul dintre ele fiind erupția pielii. Rubeola este cauzată de un alt virus și nu este la fel de contagioasă și de gravă ca rujeola, explică specialiștii Mayo Clinic.
Ce cauzează rubeola
Rubeola este o boală virală provocată de un virus din familia Togaviridae, genul Rubivirus, cunoscut ca virusul rubeolic. El se transmite ușor de la o persoană la alta pe cale aeriană, prin particulele expulzate de bolnav când tușește și strănută. Infectarea se poate face și prin contactul direct cu mucusul infectat din nas și din gât. Virusul rubeolic poate fi transmis în sarcină de la gravida infectată la făt, prin circulația sangvină.
O persoană infectată cu virusul rubeolic este contagioasă cu circa o săptămână înainte de apariția erupției pe piele și până la o săptămână după dispariția erupției. Așadar, bolnavii pot răspândi virusul înainte de a afla că sunt infectați.
Ce simptome are rubeola
Copiii care nu au fost vaccinați sau care nu au primit toate dozele de rapel sunt expuși infectării cu virusul rubeolic. De asemenea, bebelușii mai mici de 9 luni, care nu au primit nicio doză de vaccin, dar și cei cu vârsta sub un an, care nu dobândesc protecție maximă după o singură doză, sunt mai vulnerabili. Un sistem imunitar foarte slăbit poate să crească riscul de infectare chiar și în cazul persoanelor imunizate.
Rubeola este adesea asimptomatică sau are semne și simptome foarte puțin vizibile, mai ales la copii. Manifestările bolii contagioase apar, de regulă, după 2-3 săptămâni de la infectare. Ele pot include:
- febră mică, de 38,9 grade Celsius sau mai puțin;
- dureri de cap;
- nas înfundat sau care curge;
- ochi roșii, mâncărimi oculare;
- noduli limfatici măriți în spatele gatului și urechilor;
- erupție de culoare roz care debutează pe față și se extinde rapid pe trunchi, apoi pe brațe și pe picioare. Ea dispare în ordinea apariției;
- articulații dureroase, în special la femeile tinere.
Boala debutează cu febră și cu inflamarea ganglionilor limfatici, dar aceste simptome pot să lipsească la unii bebeluși și copii. La scurtă vreme, apar manifestările similare celor din răcelile comune.
La câteva zile de la apariția febrei, își face apariția și erupția pe piele. Ea are aspectul unor puncte roz-roșatice, rotunde sau ovale, care nu se unesc.
Erupția nu provoacă, de regulă, mâncărimi. Ele pot să apară doar la copiii cu pielea sensibilă. Vindecarea are loc în aproximativ o săptămână.
Ce complicații poate provoca
Rubeola este o infecție ușoară, care provoacă rar complicații. Uneori, ea poate duce la apariția unei infecții a urechii (otită) sau encefalită – inflamație a creierului. Aceste complicații apar însă în foarte puține cazuri.
Unele femei infectate cu virusul rubeolic pot dezvolta simptome de artrită: dureri la articulațiile degetelor, la încheieturile mâinilor și/sau la genunchi. Aceste dureri pot persista o perioadă de până la o lună după îmbolnăvire.
Sindromul rubeolic congenital, o complicație fatală
Deși este o boală ușoară, rubeola poate fi foarte periculoasă pentru femeile însărcinate. Dacă acestea se infectează în primele 12 săptămâni de sarcină, virusul poate duce la moarte fetală urmată de avort spontan sau la apariția unor malformaţii fetale grave:
- defecte cardiace congenitale;
- tulburări neurologice cu dificultăți de învățare;
- întârzieri de creștere;
- cataractă;
- surditate.
Aceste malformații congenitale sunt grupate sub denumirea de sindrom rubeolic congenital. Până la 90% dintre bebelușii născuți de mame infectate la începutul sarcinii dezvoltă sindrom rubeolic congenital. Rubeola contractată în timpul sarcinii este cea mai frecventă cauză de surditate congenitală.
Dacă intenționezi să rămâi însărcinată, verifică vaccinările efectuate în trecut și asigură-te că ai primit serul împotriva rubeolei. Dacă ești însărcinată, verifică dacă ai imunitate împotriva acestei boli virale, iar dacă vrei să călătorești, se recomandă prudență. În majoritatea țărilor, rubeola este o boală rară sau inexistentă, însă există câteva zone pe glob în care virusul cauzează în continuare multe îmbolnăviri. Pentru că rubeola poate duce la complicații fatale în sarcină, ia-ți toate măsurile de precauție.
Cum se tratează rubeola
Nu există medicamente care să scurteze evoluția bolii, iar simptomele acesteia sunt ușoare și nu necesită tratament. Se pot administra medicamente antitermice împotriva febrei, în doze adaptate vârstei și la indicația medicului pediatru. Erupția nu creează disconfort și nu este necesară aplicarea de creme sau unguente pentru reducerea mâncărimilor sau durerii.
Se recomandă izolarea bolnavului de colectivități, dar și de femeile însărcinate pe durata perioadei de contagiozitate, care durează încă 7 zile de la dispariția erupției cutanate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.