Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 24 februarie 2024, 07:07

Fără tratament, herpesul oral dispare de la sine în 10-14 zile, dar există câteva soluții prin care poți grăbi vindecarea lui. Dacă vrei să dispară cât mai repede, condiția este să le aplici de la primele simptome. Află în continuare cele mai bune opțiuni de tratament rapid pentru herpesul la gură. 

Reclamă

Veziculele dureroase și pline cu lichid care apar pe buze sau în jurul gurii sunt cauzate de un virus foarte contagios, numit herpes simplex. Există două variante ale virusului: herpes simplex 1 (HSV-1) și 2 (HSV-2). În cele mai multe cazuri, herpesul bucal este cauzat de HSV-1. 

Majoritatea oamenilor intră în contact cu virusul la un moment dat, însă circa două treimi dintre ei rămân purtători asimptomatici. Ceilalți dezvoltă leziuni periodic, pentru că virusul rămâne în corp și se reactivează ori de câte ori scade imunitatea organismului. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atunci când se manifestă pentru prima dată, infecția herpetică are simptome mai intense. Leziunile sunt mai extinse, iar vindecarea lor durează mai mult. La unele persoane, pot să apară și manifestări sistemice, cum ar fi febra, oboseala și durerile de cap. La următoarele episoade, numite recurențe, simptomele sunt mai ușoare și herpesul se vindecă mai ușor. 

Cum se transmite herpesul

Herpesul oral poate fi transmis prin contactul direct cu leziunile active, cum ar fi sărutul cu o persoană infectată. O altă cale de transmitere este prin folosirea la comun a unor obiecte contaminate cu saliva sau lichidul din veziculele herpetice, cum ar fi prosoapele, tacâmurile sau alte obiecte personale. Este posibil ca o mamă infectată cu herpes să transmită virusul nou-născutului în timpul nașterii.

Reclamă

Persoanele infectate cu virusul herpes simplex pot să transmită virusul chiar și atunci când nu au leziuni active sau alte simptome evidente. Ele sunt contagioase în special înainte de apariția unei leziuni.

Dacă ai leziuni active, ai grijă să  iei măsuri de precauție adecvate pentru a preveni răspândirea virusului la persoanele din jur. Poți face acest lucru prin spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului direct cu leziunile. 

Cât durează vindecarea unui herpes

Dacă nu intervii cu tratamente, o leziune herpetică dispare de la sine într-un interval de 10-14 zile de la primele simptome dacă vorbim despre recurențe. Primul episod herpetic poate dura până la trei săptămâni. 

Reclamă

 Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), herpesul bucal sau oral debutează prin:

  • furnicături;
  • senzație de mâncărime;
  • senzație de arsură;
  • umflarea și înroșirea unei zone de piele.

Evoluția herpesului cuprinde mai multe etape până la vindecare:

  • Faza de formare a veziculelor cu lichid pe buze, în jurul gurii sau, mai rar, pe față sau ochi;
  • Faza de spargere a veziculelor, care eliberează un lichid și formează apoi cruste. În această etapă, leziunile sunt mai dureroase și susceptibile la infectare;
  • Faza de vindecare, când crustele se usucă și cad, iar pielea de sub ele începe să se vindece.

Tratament rapid pentru herpesul la gură

Nu există tratamente care să elimine virusul herpetic din organism, dar sunt disponibile mai multe tratamente și remedii care accelerează vindecarea și reduc disconfortul cauzat de herpes. Aceste soluții sunt mai eficiente dacă le aplici de la primele simptome – atunci când simți furnicături și mâncărimi în jurul gurii, înainte de apariția veziculelor cu lichid. 

Chiar și atunci când administrezi sau aplici tratamente din timp, nu poți scăpa de herpes în doar câteva ore sau peste noapte. Până la vindecare, herpesul trebuie să parcurgă toate etapele de evoluție menționate. 

Iată ce te poate ajuta să scapi rapid de herpes:

Medicamente antivirale

Tratamentele antivirale orale sunt cea mai bună soluție dacă vrei să grăbești vindecarea herpesului, spune dr. Sarah Pickering Beers, specialist în medicină de familie, într-un articol pentru centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Trebuie să începi să le iei din primele zile de la apariția leziunilor. Altfel, aceste medicamente nu ajută prea mult, potrivit spcialistului.

Tratamentul antiviral oral poate reduce atât durata, cât și severitatea episodului de herpes. Medicul îți poate prescrie unul dintre următoarele medicamente sub formă de pastile:

  • aciclovir;
  • famciclovir;
  • valaciclovir.

Creme antivirale

Cremele antivirale sunt disponibile fără rețetă și conțin aciclovir sau penciclovir. Acestea pot ajuta la atenuarea simptomelor și la vindecarea mai rapidă, dar „sunt puțin mai puțin eficiente decât medicamentele antivirale orale”, spune dr. Beers. 

La fel ca în cazul tratamentelor orale, trebuie să aplici crema cât mai curând posibil de la apariția primelor semne de herpes pentru a avea un efect vizibil.

Lizina, un alt tratament rapid pentru herpesul la gură

Lizina este un aminoacid esențial despre care unele studii susțin că poate reduce severitatea și frecvența recurențelor herpesului. De asemenea, lizina poate ajuta la vindecarea mai rapidă a leziunilor herpetice odată apărute. 

Poți administra lizina pe cale orală, ca suplimente alimentar sau local, sub formă de cremă sau balsam aplicat pe herpes. Dacă optezi pentru un supliment cu lizină, ia câte un gram, de trei ori pe zi, pentru a trata herpesul și un gram pe zi pentru a preveni recurențele. Lizina sub formă de cremă se aplică direct pe leziunile herpetice la fiecare 2 ore, timp de 10 zile.

Propolis

Acest produs apicol este bogat în antioxidanți și se crede că are proprietăți antivirale. Există cercetări care susțin că propolisul poate preveni replicarea virusului herpes simplex. Un studiu pe animale realizat în 2002 a arătat că un unguent care conține 5% propolis poate atenua simptomele infecției active cu HSV-1, iar un studiu din 2016 susține că acest produs apicol accelerează vindecarea leziunilor herpetice. 

Pentru a trata rapid herpesul, aplică pe el de mai multe ori pe zi un unguent, o cremă sau un gel care conține între 0,5% și 3% propolis.

Mierea de Kanuka

Un alt produs apicol care s-a dovedit eficient ca tratament rapid pentru herpesul la gură este mierea de Kanuka. Mierea, în general, este cunoscută pentru proprietățile sale de vindecare a rănilor, dar mierea de Kanuka, în mod deosebit, este eficientă în tratamentul herpesului. 

Un amplu studiu clinic randomizat din 2018 a descoperit că o versiune medicală, sterilă a mierii de Kanuka pare să fie la fel de eficientă ca medicamentul antiviral aciclovir în tratarea herpesului.

Mierea de kanuka este un tip de miere diferit de mai cunoscuta miere de Manuka, deși există unele asemănări între ele. Mierea de Kanuka este produsă de albinele care colectează nectarul din florile arbustului de kanuka (Kunzea ericoides), din Noua Zeelandă. Mierea de Manuka este produsă de albinele care colectează nectarul din florile arbustului de manuka (Leptospermum scoparium), care se găsește, de asemenea, în Noua Zeelandă și Australia.

Zincul, un alt tratament rapid pentru herpesul la gură

Cremele care conțin oxid de zinc aplicat local pot grăbi vindecarea herpesului oral. În cadrul unui studiu, leziunile herpetice tratate cu oxid de zinc s-au vindecat, în medie, cu o zi și jumătate mai devreme decât cele tratate cu placebo. De asemenea, s-a observat că oxidul de zinc a redus formarea de vezicule, durerea, mâncărimea și furnicăturile.

Pentru a trata herpesul bucal, aplică direct pe leziune crema cu oxid de zinc, de mai multe ori pe zi. Suplimentele cu zinc administrate oral pot întări sistemul imunitar și pot ajuta la prevenirea recidivelor infecției cu herpes simplex. 

Cremă de roiniță

Extractul de roiniță are proprietăți antivirale, susține un studiu. Cercetătorii au descoperit că tratarea unui herpes cu roiniță în stadiile sale incipiente poate  reduce timpul de vindecare și poate atenua simptomele neplăcute.

În magazinele cu produse naturiste sunt disponibile creme și unguente cu roiniță. Ele se aplică pe herpes de mai multe ori pe zi, până la vindecare. Dacă nu găsești crema de roiniță, poți folosi frunzele uscate ale plantei pentru a prepara un remediu cu aplicare locală. Pune două lingurițe de frunze zdrobite într-o ceașcă cu apă clocotită, lasă-le la infuzat pentru câteva minute, strecoară și lasă la răcit. Folosind un bețișor de urechi, aplică ceaiul pe leziuni de mai multe ori pe zi.

Pe lângă aceste tratamente, este important să eviți unele lucruri care încetinesc vindecarea herpesului și agravează simptomele. Evită să te scarpini și să spargi veziculele cu lichid, deoarece poți agrava leziunile astfel. Stresul poate prelungi durata și severitatea herpesului, așa că încearcă să te odihnești și să-l reduci pe cât posibil. Menținerea zonei afectate curate și uscate este un alt lucru care te poate ajuta să grăbești vindecarea herpesului. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
articol cu video
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
articol cu video
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Reclamă
PARTENERI
icon