Vaccinuri pentru țări tropicale. De ce sunt necesare și care sunt riscurile pentru persoanele nevaccinate

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 1 iunie 2024, 07:23 / Actualizat: 24 iunie 2024, 20:01

Malaria, febra galbenă și diferia sunt doar câteva dintre pericolele la care te expui când călătorești în anumite țări exotice. Pentru a te bucura de o vacanță liniștită, vaccinează-te împotriva bolilor infecțioase răspândite în zona pe care urmează să o vizitezi. Vezi lista de vaccinuri pentru țări tropicale, prețurile și clinicile în care te poți vaccina. 

Reclamă

Dacă urmează să pleci în vacanță într-o țară exotică, cazarea, transportul și vizitele la obiective turistice nu sunt singurele lucruri pe care ar trebui să le planifici. Călătoriile în țări tropicale te expun riscului de a contracta unele boli infecțioase la care este puțin probabil să fii imun. Vaccinarea este cea mai sigură cale prin care te poți asigura că te vei întoarce cu amintiri frumoase din vacanța exotică. 

Vaccinurile și tratamentele profilactice necesare pentru călătoriile în țările tropicale diferă în funcție de destinație, durata șederii și starea ta de sănătate. Un medic specialist în boli infecțioase sau epidemiologie îți poate spune exact care sunt vaccinurile de care ai nevoie în funcție de țara în care urmează să pleci, de riscul de îmbolnăvire, durata călătoriei tale, vaccinurile primite anterior, dar și și starea ta de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Programează o consultație la un specialist epidemiolog cu 6-8 săptămâni înainte de plecare pentru a te asigura că vei fi protejat din prima zi a călătoriei tale. Unele seruri au nevoie de mai multe săptămâni pentru a atinge gradul maxim de protecție, iar altele necesită un de rapel. Asigură-te că organismul va avea suficient timp pentru a produce anticorpii protectori după vaccinare.

Este important, de asemenea, să discuți cu medicul de familie despre vaccinurile de rutină incluse în schema de vaccinare. Asigură-te că ești la zi în special cu vaccinurile împotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei și rubeolei. Aceste boli infecțioase sunt răspândite în unele țări tropicale. 

Reclamă

Care sunt riscurile pentru persoanele nevaccinate

Călătoriile în țări tropicale te pot expune la o varietate de boli infecțioase, iar multe dintre ele pot avea o evoluție severă, uneori fatală. Cele mai comune boli pe care le poți contracta în regiunile tropicale includ:

Malaria 

Se transmite prin mușcătura țânțarilor anofel infectați, cunoscuți și ca „țânțarii malariei”. Simptomele malariei includ:

  • febră și frisoane;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • greață sau vărsături;
  • dureri abdominale;
  • diaree.

Formele severe de malarie pot cauza insuficiență multiplă de organ, care provoacă insuficiență renală acută, convulsii, comă şi deces în cazurile grave.

Reclamă

Pentru prevenirea malariei, nu există un vaccin, dar se recomandă un tratament profilactic. În general, administrarea va începe cu o săptămână înaintea călătoriei și va continua patru săptămâni după întoarcerea în țară, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Există mai multe tipuri de tratamente, care sunt recomandate de medicul specialist în funcție de țara endemică, vârsta și sexul persoanei care călătorește. 

Tratamentul profilactic nu oferă protecție completă împotriva malariei. Folosește spray-uri și plase de țânțari pentru a te proteja de înțepături pe durata călătoriei. 

Febra galbenă

Se transmite prin mușcătura țânțarilor Aedes și Haemagogus, iar virusul care o provoacă este înrudit cu virusul West Nile. Simptomele febrei galbene includ:

  • febră și frisoane;
  • durere de cap severă;
  • icter (de unde și denumirea de febră galbenă);
  • dureri musculare, în special de spate și genunchi;
  • greață și vărsături;
  • oboseală și stare generală de slăbiciune.

Majoritatea celor infectați se recuperează complet după faza inițială, dar aproximativ 15% dintre ei intră în faza toxică la scurt timp după recuperarea aparentă din faza acută. Aceasta se manifestă prin febră mare recurentă, sângerări la nivelul nasului, gurii, ochilor sau stomacului, insuficiență renală, letargie sau comă. În formele severe, febra galbenă poate duce la insuficiență multiplă de organe și poate fi fatală.

Vaccinul împotriva febrei galbene oferă o protecție foarte ridicată după o singură doză. Imunitatea se dezvoltă în decurs de 10 zile de la administrarea serului, iar protecția durează cel puțin 10 ani, uneori pentru toată viața. 

Febra tifoidă

Este cauzată de bacteria Salmonella typhi, care se transmite prin consumul de alimente sau apă contaminate, potrivit informațiilor publicate de CNSCBT. Simptomele se dezvoltă treptat, într-un interval de una-trei săptămâni de la contactul cu bacteria și includ:

  • febră;
  • dureri de cap;
  • dureri de stomac;
  • constipație sau diaree.

În 20% din cazuri, debutul poate fi brusc, cu febră ridicată (39°-40° C), frisoane, dureri puternice de cap, insomnie, erupții cutanate specifice (pete roz pe abdomen și pe piept cunoscute ca pete tifoide). La sfârșitul primei săptămâni de la îmbolnăvire, se poate instala starea tifică, în care funcțiile psihice încetinesc și apar apatia sau delirul. 

Febra tifoidă poate cauza complicații grave în cazurile severe, cum ar fi perforația intestinală, abdomenul acut chirurgical, hemoragiile digestive, miocardita și/sau pericardita toxică, hepatita toxică sau encefalita.

Febra tifoidă poate fi prevenită prin vaccinare. Administrarea serului este recomandată cu cel puțin două săptămâni înainte de călătorie. Revaccinarea este recomandată la un interval de 3 ani.

Difteria

Este cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae și se manifestă prin:

  • durere în gât;
  • răgușeală;
  • secreții nazale;
  • ganglioni limfatici inflamați;
  • febră;
  • dificultăți de respirație.

Dacă boala afectează și pielea, apar vezicule pline cu puroi pe mâini și pe picioare și ulcerații mari și dureroase. În cazurile severe, bacteria care provoacă difteria produce o toxină ce afectează inima, rinichii și nervii. Posibile complicații pot fi insuficiența respiratorie, insuficiența cardiacă și paralizia. Difteria poate fi fatală. 

Vaccinul antidifteric este inclus în Programul Național de Vaccinare din România, dar ultimul rapel se administrează la vârsta de 14 ani. Organizația Mondială a Sănătății recomandă efectuarea unui nou rapel la fiecare 10 ani sau înainte de a călători în zone cu risc epidemiologic. 

Dacă au trecut peste 10 ani de la ultima doză primită, ar trebui să adaugi și serul împotriva difteriei pe lista de vaccinuri pentru țări tropicale. Pentru adulți, se recomandă vaccinul trivalent diftero-tetanic şi poliomielitic (inactivat). Aceeași recomandare este valabilă și pentru vaccinul împotriva tetanosului. Titrul protector scade după 10 ani și necesită rapel.

Care sunt țările tropicale pentru care este nevoie de vaccinuri speciale

Pentru majoritatea destinațiilor exotice, ca cetățean european, nu ai nevoie de dovada administrării unor vaccinuri la intrarea în țara de destinație. Totuși, regulile se pot schimba și ar fi bine să verifici cu câteva săptămâni înainte dacă țara în care vei călători solicită un certificat internațional de vaccinare care să ateste anumite imunizări.

Chiar dacă nu sunt obligatorii, diferitele vaccinuri pentru țări tropicale sunt recomandate insistent de medici și autorități. Iată ce vaccinuri ar trebui să faci pentru cele mai populare destinații turistice exotice, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Ministerului Afacerilor Externe (MAE):

Vaccinuri pentru țări tropicale

Vaccin febră galbenăVaccin febră tifoidă
Vaccin difterie
Vaccin hepatitele A și BTratament profilactic malarie
BraziliaIndiaIndiaIndia (hepatita A)Bolivia
Columbia KenyaKenyaKenyaBrazilia
EtiopiaMexic Mexic MexicCambodgia
KenyaVenezuelaFilipine
Panama India
PeruIndonezia
Venezuela Mauritius
Mexic
Panama
Republica Dominicană (pentru anumite provincii)
Thailanda
Venezuela
Vietnam (pentru anumite regiuni)
Lista țărilor pentru care se recomandă anumite vaccinuri și/sau tratamentul profilactic împotriva malariei

Unde poți face vaccinuri pentru țări tropicale înainte de a călători și cât costă

Vaccinurile împotriva bolilor infecțioase din zonele exotice pot fi administrate în orice cabinet medical, dar numai anumite spitale și clinici sunt autorizate de Ministerul Sănătății să elibereze certificatul internațional de vaccinări, dacă acesta îți este necesar la intrarea în țara de destinație. 

Lista completă a cabinetelor de vaccinări internaționale publice și private din România este disponibilă pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică. Aceasta este actualizată periodic și include adresa și numerele de telefon la care poți programa consultația inițială în vederea vaccinării. 

Vaccinurile necesare pentru călătoriile în zonele tropicale nu sunt asigurate gratuit prin Programul naţional de vaccinare. Iată ce costuri implică:

  • Vaccinul împotriva febrei tifoide are un preț de aproximativ 115 lei, la are se adaugă costul administrării, variabil de la o clinică la alta;
  • Vaccinul împotriva febrei galbene costă aproximativ 215 lei;
  • Vaccinul diftero-tetanic şi poliomielitic costă în jur de 100 de lei;
  • Tratamentul profilactic împotriva malariei are un preț variabil, în funcție de tipul de medicamente recomandate de medic. 

În perioada premergătoare plecării, verifică periodic pe site-ul MAE condițiile de călătorie și riscurile sanitare din țara în care îți vei petrece concediul. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Ce este tetanosul și când trebuie să faci vaccin
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Reclamă
PARTENERI
icon