Antena

Tusea productivă: cauze, tratament și remedii naturale

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 5 martie 2023, 07:50

Tusea expectorantă sau umedă, cum mai este numită tusea productivă, poate fi simptomul multor afecțiuni ale căilor respiratorii și nu numai. Cel mai adesea, ea apare în infecțiile virale din sezonul rece, dar semnalează uneori și boli grave. Iată care sunt tratamentele recomandate împotriva acestui tip de tuse.

Reclamă

Tusea productivă este unul dintre mecanismele de apărare pe care organismul le activează pentru a proteja căile respiratorii împotriva unor patogeni sau substanțe străine iritante. Ea se deosebește de tusea seacă prin prezența expectorației sub formă de mucus (flegmă). 

Reflexul de tuse eliberează căile respiratorii de mucusul în exces și grăbește vindecarea în anumite situații. Așadar, deși este foarte neplăcută și, uneori, chiar dureroasă, tusea productivă previne acumularea secrețiilor în căile respiratorii și blocarea acestora. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ce cauze apare tusea productivă

Sunt multe motive pentru care organismul declanșează reflexul de tuse. Tipul acesteia este un indiciu cu privire la cauză. Unele boli provoacă în principal tuse productivă, în vreme ce altele declanșează îndeosebi tuse uscată.

Producția de mucus în cantitate mai mare decât de obicei este simptomul mai multor afecțiuni, de la banalele răceli și până la boli grave, legate sau nu de sistemul respirator.

Reclamă

Răcelile și gripa

Cel mai frecvent, tusea productivă este consecința infecțiilor virale din sezonul rece. Întregul sistem respirator secretă un mucus cu rol de umezire a mucoasei respiratorii, de umidifiere a aerului respirat, de reținere a impurităților inhalate și de distrugere a patogenilor care ajung la acest nivel, explică specialiștii American Lung Association.

Când virusuri precum cele care declanșează răcelile comune sau gripa pătrund în căile respiratorii, secreția de mucus crește. Prin reflexul de tuse, virusurile sunt eliminate din tractul respirator odată cu mucusul. 

Bronșita 

Mai severă decât răcelile obișnuite, dar nu atât de gravă precum pneumonia, bronșita este o inflamație a bronhiilor – cele două ramificații ale traheei prin care aerul ajunge în plămâni. 

Reclamă

În funcție de cauze, bronșita poate fi acută sau cronică. Prima dintre ele este forma întâlnită mai frecvent și este cauzată de obicei de o infecție virală. Bronșita cronică este cauzată de fumat, de cele mai multe ori. Ambele produc o secreție de mucus în exces. 

Pneumonia

Această infecție respiratorie acută care afectează plămânii poate fi cauzată de bacterii, dar și de virusuri precum cele gripale sau SARS-CoV-2. În pneumonie, alveolele care formează plămânii se umplu cu lichid sau puroi care îngreunează schimbul de oxigen și dioxid de carbon de la acest nivel. 

Dificultățile în respirație, durerea toracică, respirația șuierătoare și febra ridicată sunt alte simptome care însoțesc tusea productivă din pneumonie. Mucusul poate fi galben sau verde și poate conține firișoare de sânge. 

Alergiile respiratorii

Expunerea căilor respiratorii la alergeni precum praful de casă, mucegaiul, părul de animale sau diferitele polenuri alergene poate provoca tuse. Ea apare ca urmare a inflamației mucoasei respiratorii produsă de mediatorii chimici eliberați în organism în timpul răspunsului imun.

La contactul prelungit cu diferiți alergeni, se declanșează o scurgere de secreții în spatele nasului sau în gât denumită medical scurgere nazală posterioară. Ea produce de obicei o tuse uscată, dar poate fi și productivă la unele persoanele. Scurgerea nazală posterioară este declanșată și de unele infecții din sfera ORL, cum este sinuzita.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Această afecțiune respiratorie produce o îngustare progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ducând la o scădere progresivă a capacității respiratorii, explică medicii Societății Române de Pneumologie. Îngustarea este cauzată de o inflamație cronică a bronhiilor și plămânilor care duce totodată și la o secreție excesivă de mucus. 

Tusea din BPOC este o tuse cronică, persistentă și poate fi primul semn al bolii. Bolnavii au episoade infecțioase respiratorii mai frecvente, mai ales iarna. Acestea le provoacă tuse îndelungată, cu expectorații purulente. 

Tuberculoza

România ocupă de mulți ani primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi de tuberculoză depistate, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică

Tusea productivă persistentă este cel mai frecvent simptom al acestei boli infecțioase. Expectorația poate avea culoarea verde sau galbenă, cu firișoare de sânge. Alte simptome sunt durerea toracică la respirație sau tuse, dificultățile în respirație, scăderea ponderală și oboseala persistentă. 

Fibroza chistică

Tusea productivă poate fi, de asemenea, simptomul unei boli genetice numite fibroză chistică sau mucoviscidoză. Ea este prezentă de la naștere și afectează mai ales plămânii și pancreasul. Bolnavii produc un mucus vâscos în bronhii și în tubul digestiv (pancreas și ficat). El poate astupa bronhiile și produce dilatații ale acestora care se pot infecta cu diferiți microbi, potrivit specialiștilor de la Institutul „Marius Nasta” din București. 

Mucusul gros poate bloca și canalele pancreatice sau biliare, afectând funcționarea pancreasului și ficatului. Fibroza chistică produce deficit de creștere, diabet zaharat sau ciroză hepatică.

Cum se tratează tusea productivă

Tusea este deranjantă și obositoare dacă persistă mult timp, dar suprimarea ei nu este recomandată. Oprirea tusei productive cu medicamente poate duce la acumularea de mucus în plămâni, iar acesta provoacă diverse complicații, de la dificultăți în respirație și până la infecții. 

De aceea, tratamentul pentru tusea productivă vizează creșterea eficienței tusei prin subțierea mucusului și eliminarea lui mai ușoară de la nivelul căilor respiratorii. Se recomandă medicamente din categoria mucoliticelor, care scad vâscozitatea mucusului și favorizează eliminarea lui prin tuse. Astfel de medicamente sunt acetilcisteina, carbocisteina, bromhexina, ambroxolul și erdosteina. Ele sunt disponibile sub formă de pastile, capsule sau siropuri de tuse. Pe cale inhalatorie, sub formă de aerosoli, se mai pot administra enzimele proteolitice, care fluidifică secrețiile vâscoase, purulente.

Multe dintre aceste tratamente nu sunt recomandate copiilor de vârste mici. Consultă întotdeauna medicul de familie sau pediatrul pentru a primi medicamentele potrivite vârstei.

Tratamentul depinde de cauză

Multe dintre afecțiunile medicale menționate anterior necesită un tratament specific, iar acesta va ajuta și la diminuarea tusei. Infecțiile bacteriene care produc tuse productivă, cum sunt pneumonia bacteriană, sinuzita bacteriană acută și bronșita bacteriană, impun administrarea unui tratament cu antibiotice. Cauza bacteriană trebuie confirmată prin analize de sânge, analiza sputei sau prin alte teste specifice.

Dacă tusea este consecința alergiilor respiratorii, se recomandă limitarea expunerii la alergen și administrarea de medicamente antihistaminice. Aceste măsuri pot fi suficiente pentru a diminua intensitatea tusei, fără a mai fi necesară administrarea unor tratamente antitusive. BPOC, tuberculoza și fibroza chistică necesită, de asemenea, tratamente specifice.

Măsuri care ajută în tusea productivă

Pe lângă tratamentele recomandate de medicul specialist, atunci când acestea se impun, poți recurge la câteva măsuri care pot diminua intensitatea tusei. De regulă, ea se accentuează pe timpul nopții. Iată ce poți face pentru a avea un somn liniștit:

  • Folosește un umidificator în cameră. Aerul uscat irită căile respiratorii și accentuează senzația de tuse;
  • O baie fierbinte înainte de culcare reduce inflamația căilor respiratorii datorită aburului cald inhalat;
  • Ca alternativă la baia fierbinte, poți face inhalații cu abur cald. Ele ajută la fluidificarea mucusului, care este apoi eliminat prin tuse.
  • Bea cât mai multe lichide. Ele ajută la fluidificarea mucusului și eliminarea lui mai ușoară;
  • Dormi cu capul într-o poziție mai ridicată decât de obicei, pentru a reduce acumularea de mucus în căile respiratorii;
  • Evită complet fumatul sau, cel puțin, înainte de culcare.

Remedii naturale pentru tusea productivă

Pe lângă tratamentele alopate, poți recurge la câteva remedii naturale foarte populare pentru efectul de calmare a tusei productive. Câteva dintre cele mai folosite sunt:

Mierea. Acest produs apicol reduce inflamația mucoaselor respiratorii și diminuează secreția de mucus. Potrivit unui studiu publicat în 2021 în revista BMJ, mierea tratează mai eficient infecțiile de căi respiratorii superioare și tusea acută, comparativ cu medicamentele uzuale. 

Ceaiul sau siropul de pătlagină. Această plantă este utilizată în mod tradițional pentru efectele benefice pe care le are asupra sănătății pulmonare. Ceaiul sau siropul de pătlagină reglează secrețiile bronșice și are proprietăți expectorante.

Ceaiul de soc. Florile de soc infuzate au o aromă foarte plăcută, dar sunt și un remediu eficient pentru tusea productivă. Ceaiul de soc are acțiune expectorantă și grăbește vindecarea tusei.

Ceaiul de ghimbir. Rădăcina de ghimbir are proprietăți puternic antiinflamatoare și este indicat în infecțiile căilor respiratorii datorită efectului antitusiv, dar și pentru atenuarea durerilor în gât, inflamației sinusurilor și durerilor de cap. 

Gargara cu sare. Acest remediu popular fluidizează mucusul vâscos din gât și favorizează eliminarea lui prin tuse. Pentru gargară, folosește o jumătate de linguriță de sare la un pahar plin cu apă călduță. Clătește gâtul cu acest amestec, lăsând ușor capul pe spate.

Uleiul esențial de eucalipt. Folosit în inhalații cu abur cald, acest remediu te ajută să expectorezi și să elimini mai ușor secrețiile. Adaugă câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbite, așază-te deasupra lui, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburul timp de 10 minute. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Cele mai frecvente alergii de toamnă. Prin ce simptome se caracterizează și cum le poți gestiona
Cele mai frecvente alergii de toamnă. Prin ce simptome se caracterizează și cum le poți gestiona
Cele mai frecvente alergii de toamnă. Prin ce simptome se caracterizează și cum le poți gestiona
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Reclamă
PARTENERI
icon