Multă vreme grăsimile saturate au fost considerate a fi dăunătoare pentru sănătate. În prezent, știința oferă o viziune mai nuanțată asupra lor, însă se recomandă să fii atent la cantitățile pe care le obții din mâncare pentru a evita excesul. Află care sunt riscurile consumului crescut de grăsimi saturate.
Efectele grăsimilor saturate asupra sănătății pot fi complexe, de aceea acestea nu pot fi etichetate ca fiind bune sau rele. Însă, dacă le asimilezi în exces îți pot afecta funcționarea organismului și te pot predispune la dezvoltarea mai multor afecțiuni de sănătate.
Riscurile consumului crescut de grăsimi saturate
Există trei tipuri diferite de grăsimi: saturate, nesaturate și trans. Toate acestea sunt compuse dintr-un amestec de molecule de: carbon, hidrogen și oxigen. Toate grăsimile oferă energie, susțin creșterea celulelor, contribuie la producerea și reglarea hormonilor și permit absorbția nutrienților. Consumate în exces, cele mai mari riscuri le ridică grăsimile saturate.
Grăsimile saturate se regăsesc într-o varietate de alimente, cum ar fi: ulei de palmier, carne de porc, carne de vită, nucă de cocos, produse din nucă de cocos, unt, brânză cu un conținut ridicat de grăsimi, lapte cu un conținut ridicat de grăsimi, untură, înghețată, produse de patiserie, piele de curcan sau ulei din sâmburi de palmier.
De asemenea, păstrarea pielii de pe carnea de pui sau prăjirea acesteia include grăsimi saturate. În acest caz, pieptul de pui reprezintă cea mai sănătoasă parte componentă.
Pentru a limita riscurile consumului crescut de grăsimi saturate poți compara etichetele alimentelor de fiecare dată când mergi la cumpărături, poți evita să prăjești mâncarea atunci când o prepari acasă, poți curăța grăsimea și pielea de pe carne înainte de a o mânca și poți folosi uleiuri de gătit mai ușoare, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de floarea soarelui.
Este aproape imposibil să elimini în totalitate grăsimile saturate din dietă. În schimb, poți observa cât de frecvent mănânci alimente bogate în grăsimi saturate, poți calcula dimensiunea porțiilor și le poți înlocui cu variante mai sănătoase acolo unde ai posibilitate.
Pot cauza inflamație
Un proces inflamator pe termen scurt poate ajuta organismul să se vindece, dar atunci când devine cronic, poate provoca probleme de sănătate. Grăsimile saturate pot agrava aceste simptome și uneori pot cauza inflamație, potrivit Greatist.
Pot crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
Grăsimile saturate cresc colesterolul LDL (lipoproteine de densitate scăzută), numit și colesterol rău, care îți poate îngusta arterele. De aceea te poate predispune la atacuri de cord și accidente vascular cerebrale. Grăsimile saturate pot crește o proteină numită apolipoproteină B (ApoB). Această proteină face parte din colesterolul LDL și este considerată un predictor puternic al bolilor de inimă. De aceea, riscurile consumului crescut de grăsimi saturate pot favoriza dezvoltarea bolilor de inimă.
Pot încuraja acumularea de kilograme în plus
Multe alimente bogate în grăsimi, cum ar fi: pizza, produse de patiserie și alimente prăjite, au o mulțime de grăsimi saturate. Dacă mănânci prea multă grăsime saturată poți adăuga calorii suplimentare în alimentație și te poate face să iei în greutate. Grăsimile saturate au de peste două ori mai multe calorii decât carbohidrații și proteinele, conform Medline Plus.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.