Proprietățile medicinale ale eucaliptului. Efectele acestei plante asupra sănătății

Publicat: 18 februarie 2024, 07:02

Eucaliptul este o plantă care se folosește pentru a trata mai multe afecțiuni și boli. Acesta se poate administra în mai multe forme și poate avea numeroase întrebuințări. Citește despre proprietățile medicinale ale eucaliptului.

Eucaliptul, denumit științific Eucalyptus globulus, se găsește în mai multe forme, cum ar fi: ulei, tinctură, capsule, pulbere sau unguente. În general, se utilizează pentru a ameliora simptome, precum: tuse, congestie, dureri de mușchi, dureri articulare.

Proprietățile medicinale ale eucaliptului

Eucaliptul e un arbore care provine din Australia. Acesta are proprietăți: antiseptice, antiinflamatoare și antioxidante, datorită taninurilor și flavonoidelor prezente în compoziția acestuia.

Planta este recunoscută pentru efectele sale medicinale și se adaugă într-o serie de produse din diferite industrii, inclusiv în: parfumuri, cosmetice, soluții de igienă dentară sau ca mirodenie în preparate culinare.

De asemenea, înghițirea uleiul de eucalipt poate cauza otrăvire și se manifestă prin: senzație de sufocare, amețeală și pupile micșorate (mioză). În același timp, utilizarea produselor din eucalipt poate determina efecte adverse, precum: vomă, diaree, probleme stomacale sau senzație de greață. Pe lângă acestea, eucaliptul poate interacționa cu unele medicamente.

Are proprietăți antimicrobiene

Proprietățile medicinale ale eucaliptului sunt antimicrobiene. Interacțiunea uleiului esențial de E. camaldulensis, un arbore din familia Eucalyptus, cu antibioticele existente ar putea ajuta la dezvoltarea unor strategii de tratament pentru anumite infecții.

De asemenea, frecțiile cu loțiuni, care conțin ulei de eucalipt pot ameliora tusea provocată de viroze respiratorii. Acestea acționează când le aplici pe piept și gât.

Poate stimula sistemul imunitar

Uleiul de eucalipt poate stimula răspunsul sistemului imunitar. Uleiul de eucalipt ar putea îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar față de agenții patogeni. Astfel, poate susține procesul prin care sistemul imunitar consumă și distruge particulele străine.

În plus, uleiul de eucalipt poate fi folosit în tratarea unei game largi de afecțiuni, boli sau simple simptome: nas înfundat, răni, arsuri, diabet, febră, gripă, ulcere, herpes labial, diabet, artrită sau boli la nivelul vezicii urinare.

Poate contribui la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge

Proprietățile medicinale ale eucaliptului pot ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge. Uleiul de eucalipt poate fi un potențial tratament pentru diabet, conform Healthline. Poate îndeplini un rol major în reducerea nivelului de zahăr din sânge. Totuși, este indicat ca persoanele cărora li se administrează medicamente pentru diabet să fie monitorizate de către un medic dacă aleg să urmeze un tratament cu ulei de eucalipt.

Poate lupta împotriva bolilor respiratorii

Eucaliptul se adaugă într-o serie de produse pentru ameliorarea simptomelor răcelii obișnuite. Vaporii de ulei de eucalipt pot acționa ca un decongestionant atunci când îi inhalezi. Se pot include în remedii naturiste pentru a atenua: sinuzita, bronșita sau durerile în gât.

Poate trata infecțiile și rănile

Acțiunea antimicrobiană și antibacteriană a eucaliptului poate ajuta la tratarea rănilor de la nivelul pielii și a infecțiilor fungice. Proprietățile medicinale ale eucaliptului pot combate dezvoltarea bacteriilor și pot susține procesul de vindecare, potrivit Medical News Today.

Poate ameliora durerea

Extractul de eucalipt poate ameliora durerea, iar uleiul rezultat poate avea proprietăți analgezice. Poate fi folosit pentru a trata durerile musculare și articulare asociate cu: luxații, entorse, artrită, vânătăi și dureri de spate.

Poate sprijini sănătatea dentară

Proprietățile antibacteriene și antimicrobiene ale eucaliptului se includ în preparate pentru problemele dentare sau în unele ape de gură. Pot lupta în mod eficient împotriva bacteriilor, care cauzează parodontită sau carii dentare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI