Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre. Cum îți pot completa dieta aceste fructe

Publicat: 3 septembrie 2024, 08:58

Coacăzele negre, denumite științific Ribes nigrum, se caracterizează printr-un profil nutritiv bogat, care poate completa o dietă echilibrată. Acestea pot aduce mai multe beneficii sănătății organismului. Citește despre proprietățile medicinale ale coacăzelor negre.

Coacăzele negre conțin concentrații ridicate de: antociani, substanțe fenolice, vitamina A, vitamina B1, vitamina B5, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, antioxidanți și acid gama-linolenic. Pe lângă acestea oferă proprietăți: antivirale, antiinflamatoare, antimicrobiene, antiseptice, antitoxice sau anticancerigene.

Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre

Chiar dacă nu sunt foarte populare, coacăzele negre pot oferi o varietate de substanțe nutritive esențiale, care pot sprijini sănătatea organismului. Acestea pot fi consumate ca gustare sau ca ingredient într-o serie de preparate culinare, cum ar fi: dulceață, gem, sirop sau băuturi alcoolice.

De asemenea, este indicat să iei în considerare potențialele efecte adverse ale consumul de coacăze negre, care pot apărea dacă le mănânci în cantități mari. În general, pot provoca tulburări digestive sau pot îngreuna coagularea sângelui, potrivit Healthline.

Pot întări sistemul imunitar

Pe lângă vitamina C, coacăzele negre prezintă o cantitate mare de antioxidanți și antociani. Aceștia pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, pot calma durerile de gât și pot ameliora simptomele gripei. Suplimentele de coacăze negre pot întări răspunsul imunitar la persoanele care fac sport în mod regulat. În plus, le-ar putea sprijini să se antreneze mai intens pentru perioade mai lungi de timp.

Pot sprijini sănătatea inimii

Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre pot sprijini sănătatea inimii. Coacăzele negre prezintă un conținut ridicat în potasiu și acizi grași polinesaturați, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acizii grași polinesaturați ajută celulele din inimă să reziste la deteriorare și încetinesc aglomerarea trombocitelor în vasele de sânge. Pulberea de coacăze negre poate crește fluxul sanguin al inimii și poate reduce rezistența periferică generală. Coacăzele negre te pot ajuta să te recuperezi după exerciții fizice.

Pot contribui la gestionarea diabetului

Coacăzele negre au un nivel ridicat de mangan, un mineral esențial care poate avea un rol în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Substanțele fitochimice prezente în coacăzele negre pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Antocianinele lor pot bloca activitatea enzimelor care metabolizează carbohidrații și pot încetini descompunerea rapidă a carbohidraților pentru a regla nivelul de glucoză din sânge.

Pot menține sănătatea ficatului

Coacăzele negre sunt alimente bogate în polifenoli, de aceea pot proteja eficient lipidele și proteinele structurale. Coacăzele negre nu pot fi considerate un remediu de încredere pentru bolile hepatice, dar pot ajuta la funcționarea sănătoasă a ficatului, conform PharmEasy.

Pot susține sănătatea pielii

Proprietățile medicinale ale coacăzelor negre pot aduce efecte benefice sănătății pielii. Uleiul din semințe de coacăze negre poate contribui la ameliorarea simptomelor de psoriazis. Consumat pe cale orală, uleiul din semințe de coacăze negre poate ajuta la încetinirea creșterii și dezvoltării petelor de psoriazis. Totodată, poate fi aplicat pe pielea uscată, cu senzație de mâncărime sau înțepături.

Pot îmbunătăți sănătatea ochilor

Acizii grași polinesaturați și acidul linolenic din coacăzele negre pot fi eficienți în tratarea sindromului de ochi uscat. Aceste fructe de pădure pot îmbunătăți funcționarea ochilor, inclusiv: fluxul de sânge către ochi, capacitatea ochilor de a se adapta la întuneric, încetinirea deteriorării câmpului vizual la persoanele cu glaucom și simptomele de oboseală vizuală.

De asemenea, ceaiul de coacăze poate aduce îmbunătățiri vederii deoarece poate acționa ca un antioxidant împotriva bolilor oculare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
PARTENERI