Efectele consumului de sfeclă roșie. Ce beneficii poate aduce această legumă de sezon

Publicat: 7 august 2024, 08:54

Pot fi consumate mai multe părți componente ale sfeclei roșii, inclusiv frunzele și rădăcina. Acestea se pot adăuga la prepararea a numeroase rețete culinare și se pot administra în scopuri medicinale. Citește despre efectele consumului de sfeclă roșie.

Frunzele de sfeclă au un gust mai amar decât rădăcina, care oferă un gust dulce în întregime. Deși poate fi consumată pe tot parcursul anului, sfecla are cel mai dulce gust și este mai fragedă în timpul sezonului său, vara. Profilul nutritiv include substanțe esențiale, precum: folat (vitamina B9), potasiu, fibre, proteine, carbohidrați și grăsimi.

Efectele consumului de sfeclă roșie

Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, sfecla poate reduce riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice și poate susține mai multe aspecte ale sănătății. Aceasta poate fi consumată într-o varietate de preparate culinare, cum ar fi: supe, salate, chipsuri, garnituri sau piureuri.

De asemenea, este important să iei în considerare potențialele efecte adverse ale consumului de sfeclă. Printre acestea se pot regăsi colorarea în roșu sau roz a urinei și creșterea riscului de a dezvolta pietre la rinichi deoarece conțin cantități mari de oxalați.

Are proprietăți antioxidante

Sfecla roșie are proprietăți antioxidante puternice. Aceasta înseamnă că poate ajuta organismul să combată efectele dăunătoare ale unui proces numit stres oxidativ. Compușii vegetali responsabili pentru culoarea purpurie a rădăcinii combinată cu roșu intens, denumiți și antociani, au capacități antioxidante și antiinflamatoare foarte eficiente.

Ar putea avea proprietăți anticancerigene

Betacianina, pigmentul puternic din plante care oferă sfeclei roșii culoarea sa bogată, poate ajuta la suprimarea dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de la nivelul vezicii urinare. Sfecla roșie conține compuși vegetali care luptă împotriva cancerului, inclusiv acid feric și kaempferol, potrivit BBC Good Food.

Are proprietăți antiinflamatoare

Efectele consumului de sfeclă roșie includ proprietăți antioxidante. Betalainele, familia de pigmenți naturali de culoare din care aparține betacianina, pot ajuta la reducerea simptomelor și markerilor inflamației. Aceasta poate ajuta la ameliorarea disconfortului cauzat de inflamația articulațiilor, cum ar fi cea a genunchilor.

Pot întări sistemul imunitar

Deoarece poate stimula dezvoltarea bacteriilor bune în intestin, sfecla roșie poate întări sistemul imunitar, conform WebMD. Bacteriile sănătoase prezente în sistemul digestiv pot avea un rol în combaterea bolilor și întărirea sistemului imunitar.

Pot proteja sănătatea intestinală

Efectele consumului de sfeclă roșie pot influența în mod benefic sănătatea intestinală. Sfecla roșie este bogată în fibre care, pe lângă sprijinirea funcției intestinale, pot susține sănătatea digestiei. Alături de fibre, betalainele pot contribui la creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt datorită bacteriilor benefice care există în intestine.

Pot reduce tensiunea arterială

Sfecla roșie are în mod natural un conținut bogat în compuși numiți nitrați, care pot sprijini sănătatea inimii. Aceasta se datorează faptului că nitrații pot contribui la îmbunătățirea fluxului sanguin prin relaxarea vaselor de sânge, ceea ce poate scădea tensiunea arterială. Diminuarea tensiunii arteriale te poate ajuta să previi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

De asemenea, activitățile fizice simple precum drumețiile sau alergarea pot scădea tensiunea arterială.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI