Ceaiul de ghimbir poate ajuta la ameliorarea mai multor simptome deoarece are efecte antiinflamatoare și efecte antioxidante. Acesta poate fi preparat într-un timp scurt, cu puține ingrediente. Citește despre proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir.
În general, ghimbirul se folosește atât ca mirodenie, cât și ca remediu natural. Ceaiul de ghimbir se pregătește din ghimbir și apă fiartă. Datorită conținutului bogat în substanțe nutritive, se folosește pentru a trata mai multe probleme de sănătate în medicina alternativă.
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir
Partea componentă a ghimbirului care se folosește în mod tradițional în alimente și în scopuri medicinale este rizomul sau tulpina subterană. Ceaiul de ghimbir se prepară prin punerea ghimbirului proaspăt în apă clocotită, după aceea se lasă la hidratat sau se amestecă cu o lingură de ghimbir în apă fierbinte.
Profilul nutritiv al ghimbirului este bogat în substanțe esențiale, cum ar fi: potasiu, magneziu, mangan, cupru, fibre, vitamina B6, vitamina C sau apă. Acestea pot îmbunătăți mai multe funcții generale ale organismului uman.
Poate susține sănătatea sistemului digestiv
Ghimbirul are un efect pozitiv asupra timpului necesar unei persoane pentru a digera alimentele, precum și asupra disritmiei, o tulburare care afectează mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv. Totuși, consumul de ghimbir poate provoca unele efecte adverse. Printre acestea se regăsesc balonarea sau disconfortul general. Mai mult, ceaiul de ghimbir poate regla motilitatea gastrointestinală generală.
Poate trata senzația de greață
Ghimbirul se utilizează pentru a atenua senzația de greață și vărsăturile. În plus, proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir pot fi utile pentru ameliorarea acestor simptome în timpul sarcinii. Efectele ghimbirului ar putea fi mai puternice decât unele medicamente în reducerea senzației de greață și a vărsăturilor după o procedură în care se aplică anestezia generală.
Poate oferi efecte metabolice benefice
Efectul de încălzire al ghimbirului se utilizează în produsele asociate gestionării greutății corporale, datorită efectului său metabolic. Ghimbirul are proprietăți termogenice, care pot stimula rata metabolică, mai precis cantitatea de calorii pe care corpul o arde. Ghimbirul poate gestiona obezitatea printr-un număr de mecanisme, cum ar fi termogeneza, controlul apetitului și inhibarea absorbției grăsimilor în intestine, conform Forbes.
Poate proteja sănătatea creierului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir pot proteja sănătatea creierului împotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ este o afecțiune care poate apărea atunci când nu există suficienți antioxidanți pentru a combate nivelurile ridicate de radicali liberi din organism, ceea ce poate provoca deteriorarea celulelor și țesuturilor. În acest mod, poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni degenerative precum boala Alzheimer și boala Parkinson.
Poate contribui la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
Ceaiul de ghimbir poate avea un rol în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Compușii prezenți în conținutul acestor plante pot oferi efecte benefice asupra glucozei din sânge, potrivit Eating Well. Ghimbirul poate ajuta la mutarea glucozei din sânge în celule, ceea ce poate reduce astfel nivelul de zahăr din sânge.
Are proprietăți antiinflamatoare
Câteva dintre componentele active din ghimbir pot diminua inflamația, inclusiv prin suprimarea citokinelor proinflamatorii și prin reducerea inducerii genelor inflamatorii. Proprietățile medicinale ale ceaiului de ghimbir pot contribui la atenuarea durerii în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită. Osteoartrită este o formă de artrită care apare din cauza distrugerii sau deteriorării cartilajului articulațiilor. De asemenea, ceaiul de ghimbir poate trata dismenoreea sau durerea care apare odată cu menstruația.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.