Murele se regăsesc printre cele mai bogate surse de pigmenți antociani, compuși care au proprietăți medicinale puternice, ce pot proteja sănătatea celulelor. Datorită profilului bogat în substanțe nutritive, pot îmbunătăți o serie de aspecte ale organismului. Citește despre proprietățile consumului de mure.
Profilul nutritiv al murelor include nutrienți, precum: magneziu, mangan, proteine, vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B9 (folat), vitamina C, vitamina K, zaharuri, grăsimi, fibre și alți carbohidrați. Adăugarea lor într-o alimentație echilibrată poate sprijini sănătatea generală.
Proprietățile consumului de mure
Murele sunt populare pentru gustul specific dulce, care asigură o serie de beneficii pentru sănătate. Aceste fructe de pădure de culoare violet închis prezintă un conținut bogat în compuși antiinflamatori și antioxidanți cum ar fi antocianinele.
De asemenea, consumul de mure poate implica și unele riscuri pentru sănătate. Printre cele mai frecvente se numără alergile și se caracterizează printr-un conținut ridicat în compuși numiți salicilați, un grup de substanțe chimice derivate din acidul salicilic. Unele persoane prezintă o sensibilitate la acești compuși. Ei se pot confrunta cu simptome cum ar fi nas înfundat, dureri abdominale și urticarie dacă le consumă.
Pot ameliora inflamația în organism
Murele conțin o varietate de compuși vegetali care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ. Acestea pot reduce compușii reactivi numiți radicali liberi și pot inhiba inflamația din organism.
Murele sunt bogate în compuși fenolici precum acidul elagic și quercetina. În același timp, oferă pigmenți antociani, care le asigură culoarea purpurie specifică. Ceaiul de mure poate susține densitatea osoasă și poate întări imunitatea.
Aportul de antociani se poate lega cu o serie de beneficii pentru sănătate, iar consumul regulat de alimente bogate în antociani poate reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu stresul oxidativ.
Stresul oxidativ este un proces care apare atunci când compușii dăunători, cum ar fi radicalii liberi, acaparează apărarea antioxidantă a organismului. Astfel, pot crește riscul de a te confrunta cu afecțiuni cardiace si boli neurodegenerative. Proprietățile consumului de mure pot preveni aceste probleme de sănătate.
Pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Murele prezintă cantități ridicate de fibre, potrivit Health. O dietă bogată în fibre poate îmbunătăți sănătatea intestinală deoarece poate stimula răspândirea bacteriilor benefice în intestinul gros. Mai mult, poate sprijini sănătatea barierei intestinale și poate susține regularitatea mișcărilor intestinale. Adoptarea unei alimentații cu un conținut ridicat în fibre poate avea un rol în protejarea împotriva afecțiunilor digestive, cum ar fi cancerul de colon și diverticulita.
Pot susține sănătatea cardiovasculară
Proprietățile consumului de mure pot reduce riscul de boli de inimă. Riscul bolilor cardiace poate avea mai mulți factori, inclusiv cei geneticii, colesterolul ridicat și tensiunea arterială crescută. Atunci când adopți o dietă bogată în alimente care oferă nutrienți ce pot proteja și susține sănătatea inimii, cum ar fi fibrele, antioxidanții, vitaminele și mineralele, poate contribui la diminuarea riscului de a te confrunta cu boli de inimă. Aceste substanțe esențiale pot ameliora o serie de factori de risc.
Ar putea ajuta la prevenirea cancerului
Urmarea unei diete echilibrate ar putea diminua riscul de cancer, conform BBC Good Food. Compușii vegetali din mure pot oferi o serie de beneficii împotriva cancerului. Aceștia pot inhiba una dintre enzimele responsabile de creșterea celulelor canceroase.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.