Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele

Publicat: 30 aprilie 2024, 07:45

Simptomele inflamației cronice pot fi prevenite și ameliorate cu ajutorul anumitor alimente. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre acest subiect, în episodul 10, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre alimente împotriva inflamației cronice.

Mihail Pautov a explicat cum pot fi identificate simptomele inflamației cronice și a discutat despre efectele medicamentelor antiinflamatoare în organism. Carmen Brumă a prezentat mai multe alimente, care pot combate simptomele acestei afecțiuni.

Alimente împotriva inflamației cronice

Atunci când cauza este vindecată sau ameliorată, inflamația acută se retrage, dar persistă câteva simptome. În acest caz, dacă îți administrezi medicamente, antiinflamatorul fluidifică zona. Astfel, țesuturile revin în starea lor normală.

În situația inflamației cronice, nu există o zonă umflată, care să provoace durere. Însă, aceasta se acumulează din cauza stilului de viață, care include constant: alcool, fumat și stres. Stilul de viață dezechibrat poate fi considerat principala cauză a acestei afecțiuni.

Printre cele mai frecvente simptome de inflamație cronică se regăsesc: oboseală persistentă, amețeală sau senzație de leșin și sensibilitate la infecții. În același timp, poate determina apariția mai multor probleme de sănătate, cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet sau creșterea greutății corporale.

Inflamația cronică poate fi gestionată cu ajutorul a câteva schimbări la nivelul stilului de viață. Problema principală în inflamația cronică este alimentația. Dieta poate să o cauzeze sau poate să o amelioreze.

Ardei

Poate fi dăunător pentru sănătate să consumi în exces chipsuri. Alături de alte ingrediente conțin: zahăr, sirop de glucoză, fructoză și grăsimi trans. Le poți înlocui cu ardeiul gras deoarece este crocant și imită perfect chipsul, dacă îl gătești corespunzător.

De asemenea, ardeiul iute conține acid sinaptic și acid ferulic, cu rol antiinflamator, fiind printre aceste alimente împotriva inflamației cronice. Dacă nu poți să mănânci ardei iute, poți mânca ardei gras, care conține quercetină, un antioxidant antiinflamator.

Carne de pește gras

Carnea de pește gras se numără printre cele mai bune alimente antiinflamatorii, în special: somon, hering, macrou și sardine. Carnea de pește din țara noastră este la fel de bună, inclusiv scrumbia și crapul conțin acizi grași omega-3, în special DHA (acidul docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic). Acești acizi scad inflamația și previn bolile cardiovasculare.

Apă

Apa te ajută să reduci inflamația cronică pentru că sprijină organismul să se curețe. Aceasta susține corpul să elimine multe toxine. Din acest motiv, poate fi considerată un adjuvant. Totodată, are un rol semnificativ în asigurarea hidratării organismului și se numără printre aceste alimente împotriva inflamației cronice.

,,Aceste alimente te ajută să ții minte. Inclusiv pierderea memoriei este un semn care ne arată că avem de-a face cu o inflamație cronică.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Turmeric

Turmericul poate fi găsit în două variante, supliment și condiment. Pe lângă rolul antiinflamator, te sprijină să-ți îmbunătățești memoria, este un antidepresiv foarte bun și calmează durerile articulare. Îl poți adăuga în diverse mâncăruri.

,,Doza de siguranță este între 500 de miligrame și un 1 gram pe zi. Îl găsești și în variantă de supliment sau poți să-l folosești sub formă de condiment în supe.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Organismul nu absoarbe turmericul simplu. Este nevoie să-i adaugi piperină din piper. Sunt suplimente care conțin ambele variante sau poți să amesteci singur turmeric și piper în mâncare.

,,Îmi fac shake-ul proteic la sală din piper negru măcinat și îmi pun din când în când turmeric.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Fructe de pădure

Afinele sunt reprezentative pentru o categorie de compuși denumiți antocianine, fiind printre aceste alimente împotriva inflamației cronice. Antocianinele denumesc pigmenții vegetali care dau culoare și care au caracter antiinflamator. Se găsesc în: fragi, zmeură, mure și coacăze. Le poți consuma pe tot parcursul anului dacă le congelezi.

,,Fructele sau legumele congelate se păstrează foarte bine prin congelare. Au fix aceeași cantitate de substanțe nutritive. Este o soluție sănătoasă.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI