Beneficiile ceaiului de hibiscus. Cum te poate ajuta această băutură

Publicat: 12 martie 2024, 06:13

Ceaiul de hibiscus se obține dintr-o plantă tropicală cu flori, apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. Acesta are o aromă dulce și acidulată de fructe și poate contribui la menținerea unui stil de viață sănătos. Află care sunt beneficiile ceaiului de hibiscus.

Părțile componente ale plantei de hibiscus au întrebuințări culinare și proprietăți medicinale, folosite în medicina tradițională a multor țări. Semințele, tulpinile, frunzele și florile oferă numeroase utilizări populare. Din acestea se pot prepara: ceaiuri, sosuri, siropuri, jeleuri sau gemuri.

Beneficiile ceaiului de hibiscus

Pentru obținerea proprietăților sale medicinale, planta de hibiscus se întrebuințează sub formă de: ceai, extract și pudră. Dintre toate acestea, ceaiul este cel mai rapid și mai accesibil de preparat. Pulberile și extractele pot fi diferite, în ce privește rezistența și concentrația.

Ceaiul de hibiscus se prepară din părțile uscate ale plantei de hibiscus, având o culoare roșie intensă. Are un gust asemănător merișorului și poate fi consumat fierbinte sau cu gheață. Partea plantei de hibiscus care protejează și susține floarea se numește caliciu. Caliciile uscate se folosesc pentru a face ceai.

Întărește sistemul imunitar

Ceaiul de hibiscus conține concentrații ridicate de vitamina C. Vitamina C este unul dintre cei mai importanți nutrienți în combaterea răcelilor și gripei, favorizate de schimbările sezoniere. Aceasta îți poate proteja organismul împotriva a numeroase infecții.

De asemenea, poți bea și alte ceaiuri eficiente pentru răceală, care contribuie la creșterea imunității. Dintre acestea poți încerca: ceaiul de echinacea, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, ceaiul de tei și ceaiul de soc.

Luptă împotriva inflamației

Inflamația are un rol major în apariția a numeroase boli, inclusiv: cancerul, astmul, boala Alzheimer, bolile de inimă și artrita reumatoidă. Planta de hibiscus are capacitatea de a lupta împotriva inflamației, fiind printre beneficiile ceaiului de hibiscus. De asemenea, datorită efectelor sale antiinflamatoare, poate susține sănătatea inimii.

Protejează împotriva radicalilor liberi

Planta de hibiscus asigură concentrații ridicate de antioxidanți precum: beta-caroten, vitamina C și antociani. Antioxidanții distrug moleculele nocive, denumite și radicali liberi, din organism. Radicalii liberi cauzează daune celulelor și favorizează dezvoltarea afecțiunilor precum: cancerul, bolile de inimă și diabetul.

Susține sănătatea ficatului

Planta de hibiscus ajută la menținerea sănătății ficatului, conform Cleveland Clinic. Extractul protejează ficatul împotriva unei varietăți de toxine, datorită activității sale antioxidante puternice. De asemenea, ceaiul de hibiscus poate avea activități anticancerigene.

Scade tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială afectează o mulțime de oameni. Aceasta poate provoca afecțiuni grave cum ar fi: atacuri de cord, accidente vascular cerebrale, insuficiență cardiacă și boli de rinichi. Deși nu poate înlocui medicația, printre beneficiile ceaiului de hibiscus se regăsește scăderea tensiunii arteriale.

Reduce nivelul de colesterol din sânge

Colesterolul ridicat este o altă problemă de sănătate foarte răspândită, care crește riscul de apariție a unor boli grave precum: atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Ceaiul de hibiscus poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos de colesterol în sânge.

Luptă împotriva bacteriilor

Bacteriile sunt responsabile pentru o mulțime de probleme de sănătate. Extractul de hibiscus poate avea efecte antibacteriene. Poate inhiba bacteria E-coli și poate respinge alte opt tulpini diferite de bacterii, ce-ți pot pune sănătatea în pericol.

Are proprietăți anticancerigene

Polifenolii sunt compuși cu proprietăți anticancerigene, potrivit Tea Drops. Extractul de hibiscus ar putea reduce creșterea celulelor și poate ajuta la stoparea cancerului de celule plasmatice și de la nivelul gurii. În plus, poate preveni dezvoltarea cancerului de prostată și cancerului de stomac.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI