Programul de somn neregulat poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Ce arată un studiu despre afecțiunile cardiovasculare

Publicat: 27 noiembrie 2024, 13:32

Programul de somn neregulat poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Cercetătorii au analizat impactul negativ al variațiilor de timp în ce privește momentele adormirii și trezirii. Aceștia au vrut să afle în ce măsură poate influența apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Cercetarea a evaluat 72.269 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Informațiile acestora au fost preluate de la UK Biobank. Acestea au purtat un tracker de activitate timp de șapte zile, care a avut rolul de a le înregistra orele de odihnă. După aceea, specialiștii au calculat scorul indicelui de regularitate a somnului pentru fiecare dintre participanți.

Programul de somn neregulat poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord

În cadrul studiului, scorul indicelui de regularitate a somnului a reținut variabilitatea zilnică a: orei de culcare, orei de trezire, duratei somnului și trezirilor în timpul nopții, conform The Guardian. Acesta s-a încadrat de la 0 (model somn-veghe foarte neregulat) la 100 (model somn-veghe perfect regulat). Participanții au fost supravegheați pe o durată de 8 ani.

Oamenii au fost împărțiți în 3 grupuri: grup de somn neregulat (scor mai mic de 71,6), grup de somn moderat neregulat (scor între 71,6 și 87,3) sau grup de somn obișnuit (scor mai mare de 87,3). Riscul de a suferi de atac de cord și accident vascular cerebral crește pe măsură ce programul de somn devine mai neregulat. Un scor minim de 77,1 se poate asocia cu o scădere de 15% a riscului, potrivit Healthline.

Concluziile cercetării au fost publicate în Journal of Epidemiology and Community. Acestea sugerează că somnul neregulat se poate asocia în mare măsură cu un risc de afecțiuni cardiovasculare majore la adulți. Riscul se poate menține indiferent dacă au fost îndeplinite sau nu numărul de ore de somn recomandate. De obicei se încadrează între 7-9 ore pe noapte.

„Ar trebui să ne propunem să ne trezim și să adormim în 30 de minute în jurul aceleiași ore în fiecare noapte și în fiecare dimineață, inclusiv în weekend. Într-o oră de la același timp este bine, dar mai puțin bine decât 30 de minute și chiar mai bine este să ai variație zero.” a declarat Jean-Philippe Chaput, autorul principal al studiului de la University of Ottawa.

Persoanele cu un program de somn neregulat sunt predispuse la afecțiuni cardiovasculare majore

Persoanele cu un program de somn neregulat pot avea cu până la 26% mai multe șanse de a avea o afecțiune cardiovasculară majoră decât cele care adorm aproximativ la aceeași oră în fiecare noapte, conform New York Post.

Participanții al căror program de somn a fost moderat regulat au prezentat un risc cu 8% mai ridicat de a suferi un tip de afecțiune care poate pune viața în pericol. Încercările de a compensa somnul pierdut nu au putut diminua riscurile cardiovasculare la participanții care dorm neregulat.

Totuși, cercetarea a avut anumite limitări. De exemplu, datele despre somn au fost colectate numai pe durata unei săptămâni. Dispozitivul de urmărire a somnului nu a făcut distincția între somn și odihna conștientă. Somnul în timpul zilei nu a fost inclus în evaluare.

Totodată, calitatea slabă a somnului poate determina mai multe efecte adverse în organism. Un studiu care a analizat 589 de adulți de vârstă mijlocie a arătat că lipsa orelor de somn poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului.

Te-ar mai putea interesa și
Alergiile alimentare pot reduce riscul de COVID-19. Oamenii de știință au analizat transmiterea infecției
Alergiile alimentare pot reduce riscul de COVID-19. Oamenii de știință au analizat transmiterea infecției
Vapatul poate afecta vasele de sânge și nivelurile de oxigen. Un studiu susține că poate avea efecte dăunătoare chiar și fără nicotină
Vapatul poate afecta vasele de sânge și nivelurile de oxigen. Un studiu susține că poate avea efecte dăunătoare chiar și fără nicotină
Sedentarismul în copilărie poate crește tensiunea arterială pentru tot restul vieții. Un studiu a descoperit ce urmări poate avea la maturitate
Sedentarismul în copilărie poate crește tensiunea arterială pentru tot restul vieții. Un studiu a descoperit ce urmări poate avea la maturitate
PARTENERI