Antena

Tratamentul corect pentru răceală: medicamente recomandate. De ce să nu iei antibiotice

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 noiembrie 2024, 08:28

Răceala comună este cea mai răspândită boală atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Virusurile care o provoacă sunt foarte numeroase și se transmit cu ușurință. Adulții au între două și cinci răceli obișnuite pe an, iar copiii de vârstă școlară, între șapte și zece răceli pe an. Află care este cel mai eficient tratament pentru răceală.

Reclamă

Peste 200 de virusuri diferite provoacă răcelile comune la oameni, ceea ce înseamnă că organismul poate fi expus în mod repetat la virusuri noi. Acestea se transmit foarte ușor prin picături respiratorii, contact direct sau atingerea suprafețelor contaminate. 

În plus, imunitatea dobândită după o răceală este de scurtă durată și specifică unui anumit tip de virus. Toate acestea explică de ce răcești atât de des și de ce sunt răcelile principala cauză de absenteism de la locul de muncă și de la școală. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rinovirusurile sunt cea mai frecventă cauză a răcelilor, conform American Lung Association. Printre alte virusuri implicate în apariția ei se regăsesc:

  • coronavirusurile comune;
  • virusurile paragripale;
  • adenovirusurile;
  • enterovirusurile;
  • metapneumovirusul uman (identificat în 2001). 

Cel mai eficient tratament pentru răceală este simptomatic

Nu există un tratament antiviral specific împotriva răcelii comune. Dezvoltarea unui astfel de medicament ar fi foarte dificilă și puțin probabilă din cauza diversității virusurilor care o provoacă. În plus, ele evoluează rapid, ceea ce le permite să devină rezistente la tratamentele antivirale specifice.

Reclamă

De obicei, răceala comună dispare de la sine în aproximativ o săptămână, fără a cauza complicații severe. Pentru o afecțiune relativ ușoară și autolimitantă, dezvoltarea unui tratament antiviral costisitor nu este considerată o prioritate. 

Cel mai eficient tratament pentru răceală este simptomatic. Acesta se concentrează pe reducerea disconfortului cauzat de tuse, congestia nazală, febră și dureri în gât. 

Ce medicamente poți lua pentru răceală

În farmacii, există o varietate mare de medicamente pentru răceală care tratează simptomele sale principale: durerea și inflamația. Acestea includ:

Reclamă
  • Analgezice și antiinflamatoare. Paracetamolul și ibuprofenul sunt cele mai utilizate medicamente pentru reducerea febrei și calmarea durerilor de cap sau musculare. Acestea pot fi administrate în siguranță și copiilor, în doze calculate în funcție de greutate;
  • Pastile pentru gât. Acestea pot conține substanțe cu efect antiseptic (combat bacteriile), antiinflamator (reduc inflamația și durerea), analgezic (calmant) sau emolient (cu ingrediente naturale precum propolisul sau extracte din plante);
  • Decongestionante nazale. Spray-urile nazale sau pastilele care conțin pseudoefedrină sau fenilefrină ajută la desfundarea nasului. Însă, administrarea lor pe durată mai mare de trei zile consecutiv poate agrava congestia nazală. Cele două substanțe nu se recomandă copiilor mai mici de 6 ani;
  • Expectorante sau antitusive. Acestea sunt utile pentru gestionarea tusei productive (stimulează tusea), respectiv uscate (suprimă tusea).

De ce antibioticele nu au efect în răceală

Antibioticele nu se recomandă ca tratament pentru răceală, deoarece aceasta are drept cauză virusuri, și nu bacterii. Antibioticele sunt concepute să atace structuri sau procese specifice bacteriilor, cum ar fi sinteza peretelui celular sau replicarea ADN-ului. Virusurile nu au aceste structuri sau procese. 

Antibioticele sunt recomandate în răceli doar în cazul apariției unor complicații bacteriene. Acestea pot include:

  • sinuzita bacteriană:
  • otita medie acută;
  • faringita bacteriană;
  • bronșita bacteriană;
  • pneumonia bacteriană.

Administrarea de antibiotice în răceli nu doar că nu te va ajuta să te simți mai bine, dar îți pot povoca efecte secundare care variază de la reacții ușoare, cum ar fi o erupție cutanată, până la probleme mai grave, atenționează medicii Centrului american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). 

Efectele severe ale antibioticelor pot include reacții alergice severe, infecții rezistente la antimicrobiene și infecția cu Clostridium difficile, care poate duce la afectarea gravă a colonului și chiar la deces.

Ce conțin „plicurile pentru răceală”

Produsele farmaceutice sub formă de pulbere care se dizolvă în apă caldă și se consumă ca băutură conțin diferite medicamente care tratează simptomatic răceala. Acestea sunt populare datorită administrării ușoare și acțiunii rapide.

Ingredientele active din aceste „plicuri pentru răceală” includ o combinație de: 

  • paracetamol sau ibuprofen pentru reducerea febrei și durerilor;
  • pseudoefedrină sau fenilefrină pentru congestia nazală;
  • antihistaminice precum clorfeniramina sau feniramina pentru atenuarea secrețiilor nazale și strănutului;
  • vitamina C, zinc sau alte suplimente pentru susținerea sistemului imunitar;
  • cofeină, pentru a combate senzația de oboseală;
  • arome și îndulcitori care dau un gust mai plăcut băuturilor.

Dacă iei mai multe tipuri de plicuri pentru răceli, verifică substanțele active pe care le conțin pentru a preveni supradozarea lor. De exemplu, majoritatea pulberilor conțin paracetamol, iar doza maximă zilnică pentru un adult este de 4 grame. Depășirea acestei doze poate cauza toxicitate hepatică severă. 

Supradozarea decongestionantelor nazale (pseudoefedrină sau fenilefrină) este, de asemenea, periculoasă. Ea poate provoca:

  • creșterea tensiunii arteriale;
  • ritm cardiac accelerat (tahicardie);
  • insomnie, agitație sau nervozitate.

Riscurile sunt foarte mari pentru persoanele cu hipertensiune arterială, boli de inimă sau alte afecțiuni cardiovasculare.

Efecte nedorite pot avea și antihistaminicele în exces, precum și dozele mari de vitamina C sau de cofeină.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Tipuri de răceli. Ce virusuri provoacă răceala comună și ce complicații pot apărea
Tipuri de răceli. Ce virusuri provoacă răceala comună și ce complicații pot apărea
Tipuri de răceli. Ce virusuri provoacă răceala comună și ce complicații pot apărea
Reclamă
PARTENERI
icon