Principalele mituri despre monturi. Cât de adevărate sunt

Publicat: 17 noiembrie 2023, 10:34

Monturile reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni, mai ales în cazul femeilor. Din acest motiv, există multe mituri privitoare la tratarea acestora. Pierre Guillame, podolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 12, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre principalele mituri despre monturi.

Pierre Guillame a descris care sunt principalele tipuri de picioare, a analizat cele mai răspândite mituri asociate monturilor, a precizat care este cel mai predispus tip de picior la apariția acestor deformații și a explicat ce înălțime se recomandă să aibă tocul unui pantof.

Principalele mituri despre monturi

Circulă numeroase mituri despre monturi, mai mult sau mai puțin adevărate. Unul dintre cele mai des întâlnite îl reprezintă cel asociat încălțămintei. Într-adevăr, încălțămintea poate cauza această deformației a piciorului, deci poate provoca monturi. Iar cel mai des monturile sunt produse de aceasta.

Există monturi ereditare sau congenitale. De exemplu, hiperlaxitatea ligamentară poate apărea la copii sau la adolescenți de 15 ani. De fapt, moștenesc monturile de la părinții lor, fără ca acestea să fie cauzate de încălțăminte.

Se întâlnesc 3 tipuri de picioare. Forma de picior grec ține de lungimea degetului mare. Sunt tipologii de picioare unde degetul mare este mai scurt decât al doilea deget. Se regăsesc tipologii de picior pătrat unde primele 3 degete au aceeași lungime. Iar tipul de picior egiptean are mai lung degetul mare, în timp ce celelalte scad pe rând în lungime.

Dacă analizezi principalele mituri despre monturi, ia în calcul că în funcție de tipologii, piciorul se află în conflict cu forma de încălțăminte. Tipologia de picior cea mai predispusă la monturi este piciorul egiptean.

,,Piciorul egiptean e piciorul cel mai predispus la monturi pentru că nu există încălțăminte care să fie în forma asta.” – Mihail Pautov, medic chirurg

,,Majorității ne place un tip de încălțăminte mai estetic, mai ascuțit, mai frumos. Dar, de fapt, este nefuncțional, pentru că degetul mare nu va mai avea loc în încălțăminte. El se va devia pe interior și va crea acest valgus.”

– Pierre Guillame, podolog

Pe piață, se găsesc mai multe tipuri de pantofi cu botul: ascuțit, rotund sau pătrat. Însă, piciorul trebuie să stea confortabil pentru a se evita presiunea pe acesta.

Metode de prevenire a formării monturilor

După ce afli principalele mituri despre monturi, gândește-te că femeile au cea mai mare predispoziție la dezvoltarea monturilor. Hallus valgus este o patologie în care aproximativ 95% dintre pacienți sunt femei. S-a dovedit prin studii că placa osteoarticulară și capsulară este mai slabă la femei, mai ales când apar probleme hormonale, precum cele de la instalarea menopauzei. Atunci pot apărea hiperlaxitate ligamentară sau slăbiciune de tonus muscular, prin care nu mai simți activă musculatura.

-Cum poți preveni aceste monturi?
-Monturile pot fi prevenite foarte ușor prin exerciții de tonifiere a piciorului. Când simți că piciorul se lasă un pic pe interior, poate fi nevoie să mergi la: ortoped, kinetoterapeut sau podolog. Astfel, poți preveni această deformație, care este evolutivă.

Când afli principalele mituri despre monturi, amintește-ți că în cazul încălțămintei cu tocuri, cea cu un toc de peste 5 cm, poate ridica riscuri pentru picior deoarece pune presiuni pe antepicior. Pantofii cu tocuri de 15 cm se pot purta ocazional, la evenimente, dar nu zilnic.

-Pot ajuta foile de varză puse peste picior, învelite într-un material și lăsate peste noapte?
-Depinde cât apasă aceste foi de varză. Varza are: un component antalgic, un component antivascular și decongestionant. Pot ajuta un mont în stadiu incipient. În situația unui exostoz, această minge aflată înaintea piciorului, care devine roșu, foarte cald și foarte dureros, este o tehnică care poate ajuta la calmarea durerii. Însă, foile de varză nu pot face montul să se retragă deoarece acesta este o deformație.

 ,,În concluzie, atunci când simți că ceva este în neregulă cu piciorul sau un mont începe să-ți crească, e bine să te duci la medic, să ajungi la un podolog și să vezi care este soluția ideală pentru tine, dacă poți să faci operație sau kinetoterapie. În final, acest tratament cu foi de varză ne ajută să reducem inflamația, dar în niciun caz, nu ne ajută cu monturile, cu resorbția acelor monturi, care sunt niște oase și nu pot fi resorbite cu foi de varză.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI