Principalele cauze ale respirației zgomotoase. Ce poate însemna când te confrunți cu acest simptom

Publicat: 11 noiembrie 2023, 07:36

Respirația zgomotoasă se manifestă ca un suierat ascuțit care poate apărea atunci când respiri. Deseori, are drept cauze îngustarea căilor respiratorii sau inflamația. Află care sunt principalele cauze ale respirației zgomotoase.

Respirația zgomotoasă se poate manifesta în cazul multor afecțiuni de sănătate. O parte dintre acestea pot fi gestionate fără probleme, cum ar fi alergiile, însă unele pot reprezenta probleme medicale sănătoase ce necesită un tratament medical atent.

Principalele cauze ale respirației zgomotoase

Una dintre cele mai frecvente cauze ale respirației zgomotoase este astmul. În această situație există o umflare sau îngustare a gâtului sau a căilor respiratorii către plămâni. Însă, acest simptom neplăcut poate fi cauzat de o varietate de alte afecțiuni.

Pentru a fi sigur că nu suferi de o afecțiune gravă și primești un tratament adecvat, se recomandă să ceri sfatul unui medic dacă simptomul persistă multă vreme sau se agravează.

Alergii

Alergiile te pot face să te simți că nu poți respira. Acestea pot provoca respirație zgomotoasă. Simptomele alergiei pe care le experimentezi depind de tipul de alergen la care reacționează organismul, cum ar fi polenul sau părul de animale.

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai întâlnite tipuri. Ambrozia poate fi un alergen și poate provoca simptome ale aparatului respirator, precum: tuse, secrețiile nazale, congestia nazală sau strănutul.

Afecțiuni ale corzilor vocale

Printre principalele cauze ale respirației zgomotoase se regăsește disfuncția corzilor vocale, deseori confundată cu astmul. Aceasta este o afecțiune în care corzile vocale nu se deschid corect. Printre cele mai frecvente simptome se regăsesc: tusea, dificultățile de respirație și respirația zgomotoasă.

Afecțiuni ale inimii

Insuficiența cardiacă poate cauza respirație zgomotoasă, potrivit Healthline. Acest tip de respirație este de obicei provocat de acumularea de lichid în plămâni. De asemenea, acest simptom poate apărea în cazul astmului cardiac, care se referă la dificultăți de respirație cauzate de acumularea de lichid în plămâni.

Afecțiuni ale plămânilor

Afecțiunile plămânile sunt printer principalele cauze ale respirației zgomotoase. Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este termenul general pentru anumite boli pulmonare, precum emfizemul, care pare când sacii de aer din plămâni sunt deteriorați și bronșita cronică, mai precis, inflamația plămânilor.

Majoritatea persoanelor cu BPOC sunt mai în vârstă și trăiesc cu aceasta din cauza fumatului. Printre cele mai frecvente simptome se regăsesc senzația de lipsă de aer și respirația zgomotoasă.

Bronșita, o infecție a căilor respiratorii principale ale plămânilor, poate provoca respirație zgomotoasă. În plus, repirația zgomotoasă poate fi un simptom al pneumoniei, mai precis o infecție localizată la nivelul țesutului plămânilor.

Fibroza chistică este o boală care afectează glandele exocrine și poate provoca acumularea de lichid în plămâni. Un simptom al acestui lucru este respirația zgomotoasă.

Afecțiuni digestive

Boala de reflux gastroesofagian se asociază frecvent cu astmul, fiind printre principalele cauze ale respirației zgomotoase. Această afecțiune poate agrava simptomele astmului deoarece irită căile respiratorii și plămânii. De asemenea, dacă apar simptome precum: diaree, vomă sau dureri abdominale, sunt șanse mari să indice o afecțiune digestivă, conform BMJ Journals.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai frecvente alergii de toamnă. Prin ce simptome se caracterizează și cum le poți gestiona
Cele mai frecvente alergii de toamnă. Prin ce simptome se caracterizează și cum le poți gestiona
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
PARTENERI