Cum poți reduce simptomele alergiilor. Metode eficiente pentru a le gestiona

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 octombrie 2023, 11:48

Multe persoane se confruntă cu reacții alergice, mai ales pe parcursul sezonului alergic. Radu Țibulcă, comediant, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în a zecea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum poți reduce simptomele alergiilor.

Reclamă

Radu Țibulcă a discutat despre problemele alergiei sale. Mihail Pautov a oferit câteva sfaturi pentru a te proteja de efectele alergenilor, a explicat cum acționează aceștia asupra organismului și a precizat ce se întâmplă pe parcursul nopții dacă uiți să-i îndepărtezi.

Cum poți reduce simptomele alergiilor

,,Sunt dependent de spray nazal de 14 ani. Am alergie la ce sunt în general alergici majoritatea oamenilor, în perioadele în care se schimbă vremea, toamna. În acele perioade folosesc mult mai mult spray.”

– Radu Țibulcă, comediant
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Foarte mulți oameni cred că dezvoltă o alergie la puful de plop. Puful de plop nu cauzează nicio alergie, doar apare în aceeași perioadă în care apar gramineele. Acestea cresc în spicuri în parcuri și pe câmpuri, iar vântul le aduce în casă. Astfel, se depun în timpul zilei: pe piele, pe nas și pe păr, iar corpul reacționează.

Dacă locuiești într-un oraș poluat, în special, când este sezonul alergic, se recomandă să te speli pe cap zilnic. Însă, este mai important să te speli în sezonul alergic seara pentru că părul acționează ca un burete sau ca un filtru care captează toți alergenii prezenți în oraș.

Reclamă

Dacă te întrebi cum poți reduce simptomele alergiilor, atunci când nu-ți poți spăla zilnic părul, seara, înainte de a te culca, poți să-l uzi cu un prosop și să-l ștergi. Este eficient pentru orice persoană alergică. Te ștergi pe cap aproximativ 1-2 minute, îl freci în totalitate, astfel încât particulele mici de praf care conțin alergeni să rămână în prosop.

Ce efecte pot avea alergenii care rămân pe pernă

Când nu poți face acest lucru, noaptea adormi peste pernă, alergenii cad peste aceasta, te miști și îi aduci lângă față. Din acest motiv, toată noaptea, îți expui sistemul imun la acești alergeni și sistemul imun crede că sunt patogeni sau bacterii. Această expunere la alergeni agravează inflamarea nasului. De aceea este important ca măcar noaptea să eviți să te expui acestor factori.

Dacă vrei să știi cum poți reduce simptomele alergiilor, poți observa că praful șters cu o seară înainte, se poate reașeza a doua zi. Un alt lucru pe care îl poți face este să încerci să ții casa curată și să folosești aspiratorul. De asemenea, acel praf conține alergeni. Poate rămâne pe jos și te poate deranja. În momentul în care mergi în dormitor pentru a adormi, și nu ai folosit aspiratorul, în urma ta rămâne o dâră de aer. Această dâră de aer ridică praful de pe jos, care se așează pe pernă.

Reclamă

Folosirea aspiratorului se recomandă să devină o prioritate pentru persoanele care suferă de o alergie în sezonul alergic. Este indicat să faci acest lucru în fiecare zi deoarece chiar și puțin praf se depune pe suprafețe. În acest caz nu se impune să faci curățenie, ci se sugerează folosirea aspiratorului pentru a scăpa de acești alergeni.

,,Un alt lucru pe care putem să facem este să avem un purificator.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Trebuie să ne spălăm pe cap înainte de a ne culca. Dacă nu puteți face acest lucru, umeziți prosopul și tamponați pe păr înainte să puneți capul pe pernă. Altefl, alergenii din cap se așează pe pernă și îi inspirați.”

– Radu Țibulcă, comediant

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Doctorul Mihail Pautov, alături de un invitat, în platoul emisiunii MediCOOL
Ce dereglări hormonale cauzează alcoolul. Cum acționează în organism
Ce dereglări hormonale cauzează alcoolul. Cum acționează în organism
articol cu video
Bogdan Pană, medic neurolog, alături de Mihail Pautov, medic chirurg, în platoul emisiunii MediCOOL
Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor
Efectul alcoolului asupra creierului. Care sunt recomandările neurologilor
articol cu video
Alexandru Buzdea, medic veterinar, și Călin, posesorul câinelui Cofee, alături de doctorul Mihail Pautov, în platoul emisiunii MediCOOL
Cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață. Ce schimbări benefice pot aduce
Cum îți prelungesc animalele de companie durata de viață. Ce schimbări benefice pot aduce
Reclamă
PARTENERI
icon